Dodaj do ulubionych

Potworna poezja

26.08.12, 00:34
Będzie długie, ale bez rysu historycznego moja opowieść może być niezrozumiała. Jakiś czas temu w pewnym portalu z tekstami piosenek natknęłam się na pewien wielki francuski przebój sprzed lat i na jego "tłumaczenie" na polski. "Tłumaczenie" było tak potwornie bezsensowne, oderwane od oryginału i groteskowe (chyba guglowy automatyczny tłumacz je robił), że pod wpływem impulsu napisałam pierwsze cztery linijki po polsku i wrzuciłam je do komentarzy, żeby innym czytającym dać prawdziwe pojęcie, o czym piosenka mówi. Entuzjastyczna opinia innego forumowicza zachęciła mnie do dopisania dalszego fragmentu, któremu towarzyszyła informacja, że na całość trzeba będzie poczekać, bo jednak obowiązki mają pierwszeństwo. I oto ktoś z tego samego forum napisał do mnie prywatną wiadomość z pytaniem, czy dokończyłam już tłumaczenie. Odpisałam że owszem i że nieźle mi wyszło (bo to prawda smile). Po dłuższym milczeniu ten sam osobnik poprosił mnie o przesłanie tekstu. W tym momencie zapaliła mi się pod czaszką czerwona lampka. Wprawdzie osobnik zarzeka się, że moja praca interesuje go wyłącznie dlatego, że jest wielbicielem tej piosenkarki i że nie ma interesu w przesyłaniu go dalej, ale wolałam rozłożyć karty z pytaniem: czy wysyłać moją radosną twórczość temu panu.

Sedno: 8 pucharów. Napisał, potem długo milczał, potem znów napisał... Niedawno była dyskusja na temat tego aspektu 8 pucharów - odejścia i powroty.

To przemawia za: 8 buław. Może wreszcie ktoś dowiedziałby się, że nieźle piszę i że warto czytać to, co piszę, publikować to, a może nawet mi za to płacić. Innymi słowy, zaczęłabym wymarzoną literacką karierę.

To przemawia przeciw: 6 buław. Z drugiej strony, niewykluczone, że mój tekst przyniósłby sukces, ale nie mnie.

Rada: 7 buław. Zabezpieczyć się przed kradzieżą własności intelektualnej. Może opublikować tekst na tamtym forum zamiast wysyłać go anonimowemu człowiekowi? W razie czego łatwiej będzie udowodnić moje autorstwo. Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • anna151sx Re: Potworna poezja 26.08.12, 10:45
      Jakie będą efekty dla tłumaczki wysłania tekstu piosenki panu z forum?
      Z przełożenia: Król denarów, Głupiec, Paz kielichów

takie będą efekty w sferze finansowej - Moc
      takie będą efekty w sferze satysfakcji - Diabeł
      takie będą efekty na przyszłość (inne propozycje tłumaczeń) - As denarów

takie nie będą efekty w sferze finansowej - Koło,
      takie nie będa efekty w sferze satysfakcji - Umiarkowanie,
      takie nie będa efekty na przyszłość (inne propozycje tłumaczeń) - Arcykapłan
      Rada/wynik - 4 miecze, Słońce, 4 kielichy, Królowa mieczy

Może jednak ten ktoś chciałby sie podpisać pod tymi tłuczeniami? - Diabeł
      Mysle, że ten ktoś ma pozycję, kasę. Może powinnas mu szczerze napisac o swoich obawach, o tym, że zyjesz z tłumaczenia.

• baba_potwor Re: Potworna poezja 26.08.12, 16:00
        A wiesz, że przyszło mi do głowy, że tym, kto do mnie pisze, jest autor najbardziej znanego i najczęściej do tej pory wykorzystywanego tłumaczenia tej piosenki? Na forum został wymieniony z nazwiska z komentarzem, że jego tłumaczenie jest dużo gorsze, a miejscami wręcz wadliwe (nie chodzi o poprawność polszczyzny czy wierność oryginałowi, tylko o rozkład samogłosek i akcentów - to przy śpiewie bardzo ważne). Bardzo możliwe, że chciałby błysnąć czymś lepszym, przy okazji ucinając konkurencję. Chyba jednak opublikuję ten tekst z własnym podpisem. W ten sposób więcej ludzi się z nim zapozna (a pisania na dysk to ja mam szczerze dość), a zagrożenie kradzieżą będzie mniejsze i w razie czego moje autorstwo łatwiej da się udowodnić. Dzięki, Anna smile.
    • niwa1 Re: Potworna poezja 26.08.12, 11:29
      > czy wysyłać moją radosną twórczość temu p
      > anu.
      > Sedno: 8 pucharów
      > To przemawia za: 8 buław.
      > To przemawia przeciw: 6 buław
      > Rada: 7 buław

Ta cała sytuacja w 8 Puch, a to nie są dobre emocje, a jest ich sporo, w 8 Buł szybkie działanie, nieprzemyślane, to tak jakbyś w tym porywie emocji zrobiła coś czego nie powinnaś bo nie będzie sukcesu w 6 Buł. Rada sugeruje obronę, nie wchodzenie w układy, raczej myślenie o swoich potrzebach, to karta walczącego samotnika w swojej sprawie i trwanie przy swoim.
      • baba_potwor Re: Potworna poezja 26.08.12, 16:01
        Czyli moje obawy się potwierdzają. Stokrotne dzięki smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka