Dodaj do ulubionych

rozkład - samochód

11.02.15, 13:04
Nie umiem stawiać sobie kart - zawsze mam wrażenie, że karty pokazują stan obecny - to, czego się obawiam, to, co bym chciała. Tak też tym razem - mamy zamiar kupić samochód - stare, używany, niedrogi. Wszystko wydawało się super, ale jakoś co kilka dni okazuje się, że trzeba w nim jeszcze to zrobić i to. A sprzedawca o tym nie mówił. Mąż nabrał wątpliwości - czy może jednak nie zrezygnować z zakupu.
Postawiłam rozkład z "Tarocisty":
1 - jaki to samochód - odwr. Kochankowie
2 - Motywacje sprzedającego, czy coś ukrywa - odwr. giermek mieczy
3 - Dalsza przeszłość samochodu - 10 pucharów
4 - Bliższa przeszłość samochodu - Księżyc
5 - Co wydarzyło się niedawno - 10 mieczy
6 - Rada dla kupującego - 3 mieczy
7 - Dlaczego samochód jest na sprzedaż - 7 mieczy
8 - Wady samochodu - Kapłanka
9 - Zalety samochodu - Rycerz Pucharów
10 - Czy dojdzie do transakcji - Królowa denarów
Wydaje mi się, że w tych kartach widać raczej nasze obawy i rozterki - kupić, czy nie kupić, niż jakieś informacje dotyczące samej transakcji, czy samochodu. Rada dla kupującego 3 mieczy??? Jaka to może być rada? Wady samochodu i Kapłanka - wada ukryta? I ta wredna 7 mieczy. Ale Królowa denarów chyba może oznaczać, że jednak mąż zdecyduje się go kupić? Reasumując - jeżeli ten rozkład mówi cokolwiek o stanie auta i transakcji, to wydaje mi się, że z tym samochodem coś jest nie tak, ale my i tak go kupimy.

Może ktoś miałby ochotę wesprzeć mnie w interpretacji? Sprawa rozwiąże się w ciągu kilka najbliższych dni, więc fajnie można poćwiczyć - dam znać jak się skończyłasmile.
Obserwuj wątek
    • beata25_84 Re: rozkład - samochód 11.02.15, 23:03
      1. Jaki to samochód - odwr. Kochankowie:
      To co mi przyszło do głowy, to samochód jest po przejściach.

2. Motywacje szprzedającego,czy coś ukrywa - odwr.giermek mieczy:
      Myślę,że powiedział Wam tak ogólnie, ale niewygodne szczegóły wolał ominąć lub bardzo słabo zaakcentować,żeby nie rzucały się w oczy (coś na zasadzie zapisów drobnym druczkiem na umowiewink ).

3. Dalsza przeszłość samochodu - 10 pucharów:
      W przyszłości mimo wszystko samochód powinien przynieść zadowolenie, dobrze Wam służyć.

4. Bliższa przeszłość samochodu - Księżyc:
      Na poczatku niestety się nim rozczarujecie.

Odnosząc się do karty na pozycji 3 i 4 myślę,ze najpierw będziecie musieli trochę zainwestować w auto (możliwe,że więcej niż się spodziewacie), a dopiero po czasie przyjdzie z niego zadowolenie.

5. Co wydarzyło się niedawno - 10 mieczy:
      Jakieś wasze złości i frustracje,załamanie entuzjazmu co do zakupu, po tym jak się dowiedzieliście o kolejnych "ale" samochodu.

6. Rada dla kupującego - 3 mieczy:
      Zastanówcie się czym się tak naprawdę martwicie. Poszukajcie głębszych podłoży obecnego zmartwienia. Może koncentrujecie się na wadach samochodu, a podłoże jest gdzieś indziej,np. to nie jest dobry moment finansowy na zakup samochodu, ale tak się napaliliście na auto,że aby tylko tanio było i nie bierzecie pod uwagę późniejszych kosztów, które się ładuje w stare, używane auta, które ciągle "łatać" trzeba.

7. Dlaczego samochód jest na sprzedaż - 7 mieczy:
      Kurcze na pewno coś nieuczciwego jest powodem, jakaś kombinacja ze strony sprzedającego. Mam nadzieję,że auto nie jest kradzione, czy jakoś nielegalnie sprowadzone do Polski. Myślałam też o tym,że może być po wypadku, zalaniu, albo że przebieg ma znacznie większy i coś jest zafałszowane na liczniku. Radziłabym na chłodno wszystko posprawdzać, a jeśli macie jakieś wątpliwości, to dobrze zastanowić się, czy warto kupować, bo później to Wy z problemem zostaniecie.

8. Wady samochodu - Kapłanka:
      Wady samochodu są dobrze ukryte, celowo zakamuflowane.

9. Zalety samochodu - Rycerz Pucharów:
      Możliwości tego auta, np. w stosunku do ceny, zużycia paliwa itp.

10. Czy dojdzie do transakcji - Królowa denarów:
      Wydaje mi się,że do transakcji dojdzie, bo to Ty się będziesz upierać przy zakupie.

Reasumując jest jakiś przekręt ze stanem tego auta, po poczatkowym rozczarowaniu powinniście być jednak z niego zadowoleni. Ty bedziesz najbardziej naciskała na zakup i chyba go w końcu kupicie.
      Rada od kart była,żebyście dokładnie zastanowili się, co tak naprawdę jest przyczyną dla której chcecie lub nie chcecie kupić tego samochodu, bo auto to wierzchołek góry lodowej, a problemów jest więcej i są głębiej.
      • papkiwe40 Re: rozkład - samochód 11.02.15, 23:43
        dziękuję bardzo - nie wdając się w szczegóły sytuacji z samochodem - Twoja interpretacja wydaje się bardzo trafiona. Mam mniej więcej takie same odczucia patrząc na karty. smile).
        • beata25_84 Re: rozkład - samochód 12.02.15, 21:01
          papkiwe40 napisała:

> dziękuję bardzo - nie wdając się w szczegóły sytuacji z samochodem - Twoja inte
          > rpretacja wydaje się bardzo trafiona. Mam mniej więcej takie same odczucia patr
          > ząc na karty. smile).

Cieszę się w takim razie,że udało mi się trafić z interpretacją. smile
          Daj znać czy w końcu doszło do zakupu.
          • carolina-8 Re: rozkład - samochód 12.02.15, 22:02
            Ja jedynie powiem,że poczułam impuls przy karcie Kochankowie-to tak jak Beata, ze jest przejściach-ale takich konkretnych. Samochód est obecnie złożony z różnych aut. 10 mieczy też mi nasunęło,że auto niedawno miało jakąś kolizje.
            Wzięłabym go na przegląd do warsztatu przy właścicielu i odpowiednio potem negocjowała. Szczególnie,że potem jest tyle paskudnych kart o ukrywaniu, a 7 mieczy nie cierpię brr
            • papkiwe40 Re: rozkład - samochód 12.02.15, 23:44
              dziękuję Wam za pomoc w interpretacji - samochód jest po przeglądzie mechanika. To właśnie za pośrednictwem niby znajomego mechanika go kupujemy. Nie wiem, do jakiej karty można by dopasować to, że dzisiejszy dzien przyniósł zmianę sytuacji powodującą, że nie możemy dłużej czekać na kolejny jeśli nie ten samochód i mimo, że wczoraj byliśmy zdecydowani zrezygnowac z kupna - dziś podjęliśmy decyzję, że go jednak kupujemy mimo, że mamy wątpliwości. Czyli w sumie, tak jak wskazały karty . To jednak nie ja nalegałam na zmianę decyzji, tylko mąż, choć z powodu dotyczącego mojej osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka