huit8 21.03.15, 17:50 Cześć, zastanawiam się, czy karty po zakończeniu rozkładania trzeba zawsze układać: AW i AM po kolei. Jaka jest prawidłowa kolejność? AW, buławy, miecze, kielichy, monety? Drugie pytanie: Czy Walet Monet to Paź czy Rycerz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
huit8 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 17:51 Kiedy należy oczyszczać karty? Robicie to co jakiś czas czy dopiero wtedy gdy zaczynają mówić głupoty? Jak je oczyszczacie? Nad płomieniem świecy? Jak długo? Każdą kartę z osobna? Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 20:16 Ja osobiście nie lubię kolejno układać kart, bo później trudniej dobrze prztasować, przemieszać, a wiadomo źle potasowane karty, to głupoty we wróźbie. Osobiście przed rozłożeniem kart zawsze je przeliczam, żeby się upewnić,że będę wróżyła kompletną talią, bo brak karty też mógłby zakłócić wróżbę. Oczyszczałam nad płomieniem świecy, gdy czułam,że jakoś nie chcą ze mną gadać, ale robię to bardzo rzadko. Na początku poćwicz z nową talią, potrzymaj ją w dłoniach, potasuj. Powinnaś poczuć kiedy zacznie z Tobą współpracować, kiedy przestaną to być tylko papierowe kartoniki. Na poczatku możesz też czuć się dość wyczerpana po wróżeniu, tak jak po bardzo mocnym wysiłku umysłowym, po pewnym czasie już tak się tego nie odczuwa. Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń, ale wiadomo,ze z Taobą może być inaczej. Poczatkowo też musiałam mieć absolutną ciszę do wróżenia, tylko ja i osoba dla której stawiana jest wrózba, teraz jestem już w stanie odczytywać karty przy świadkach. Na poczatku też wrózyłam tylko osobiście, teraz jestem w stanie spokojnie na odległość i wróżby też się sprawdzają. Nie wiem z czego to wynika, myślę,że chyba mniej energii się złuzywa w miarę ćwiczeń i praktyki. Walet to wymienna nazwa dla rycerza, a paź wymiennie nazywany jest giermkiem. Kolory też są bardzo różnie nazywane. Monety - wymienna nazwa pentakle lub denary. Kielichy - wymienna nazwa puchary. Buławy - wymienna nazwa pałki lub kije. Chyba tylko miecze nie mają innej nazwy, albo ja się jak do tej pory nie spotkałam. Odpowiedz Link
huit8 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 21:01 Dziękuję za rady. W takim razie ja też nie będę ich ukłądać w kolejności, zajmuje to dużo czasu i jest męczące. Tak! Rozkładanie kart jest na razie niezmiernie wyczerpujące. Zadam 2, maksymalnie 3 pytania i muszę zakończyć sesję. Na razie wolę być sama kiedy wróżę. Czasem myślę, że jeszcze nie do końca rozumiemy się z kartami. Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 21:07 huit8 napisał(a): > Dziękuję za rady. W takim razie ja też nie będę ich ukłądać w kolejności, zajmu > je to dużo czasu i jest męczące. > Tak! Rozkładanie kart jest na razie niezmiernie wyczerpujące. Zadam 2, maksymal > nie 3 pytania i muszę zakończyć sesję. Na razie wolę być sama kiedy wróżę. Czas > em myślę, że jeszcze nie do końca rozumiemy się z kartami. Nie przejmuj się, też tak na początku miałam i zaczynałam od wróżenia sobie. Ważne,żebyś systematycznie miala kontakt z kartami, a będzie coraz lepiej i łatwiej. Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 21:10 A tak z ciekawości... Co spowodowało,że zainteresowałaś się tarotem? Odpowiedz Link
huit8 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 21:41 Ciężko stwierdzić. Chyba obserwacja pasji mojej mamy. Ona wie bardzo dużo na temat numerologii, znaków zodiaku. Tarotem nigdy się nie zajmowała, ale dla mnie jest to pełniejsze niż numerologia. Ciągnie mnie do kart niesamowicie Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 21.03.15, 21:44 huit8 napisał(a): > Ciężko stwierdzić. Chyba obserwacja pasji mojej mamy. Ona wie bardzo dużo na te > mat numerologii, znaków zodiaku. Tarotem nigdy się nie zajmowała, ale dla mnie > jest to pełniejsze niż numerologia. Ciągnie mnie do kart niesamowicie Tak tarot to fantastyczna sprawa. Ja już sobie nie wyobrażam żeby go nie było w moim życiu. Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 11:42 Zapomniałam Ci napisać o jeszcze jednej rzeczy. Co prawda nie układam kart kolejno, ale ponieważ stosuje proste i odwrócone, to przed rozłożeniem kart, wszystkie odwracam do pozycji prostej, później na oko dziele na połowe i jedną część zostawiam w pozycji prostej, a drugą odwracam, a następnie długo przetasowuję, aż poczuję,że jest OK. Odpowiedz Link
huit8 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 13:17 ja akurat nie odwracam. A kładziesz na początku strażnika? Głupca/Maga/Kapłankę? Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 13:58 huit8 napisał(a): > ja akurat nie odwracam. A kładziesz na początku strażnika? Głupca/Maga/Kapłankę > ? Nie robię czegoś takiego. Odpowiedz Link
shouldbesolucky Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 13:29 a jak rozkładacie karty, bierzecie kolejne z wierzchu talii czy wyciągacie różne ze środka? Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 13:59 shouldbesolucky napisała: > a jak rozkładacie karty, bierzecie kolejne z wierzchu talii czy wyciągacie różn > e ze środka? Wyciągam różne, nie kolejno od góry. Odpowiedz Link
huit8 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 14:04 Ja po tasowaniu przekłądam na 3 kupki do siebie, składam, robię wachlarz z kart i wybieram te które do mnie przemawiają (świecą się tak bardziej niż inne) Odpowiedz Link
beata25_84 Re: pytania techniczne Tarot 22.03.15, 14:16 huit8 napisał(a): > Ja po tasowaniu przekłądam na 3 kupki do siebie, składam, robię wachlarz z kart > i wybieram te które do mnie przemawiają (świecą się tak bardziej niż inne) Ja też kiedyś karty w wachlarz układałam (bez przekładania na 3 kupki, tylko po wczesniejszym dokładnym przetasowaniu) i wybierałam np.te karty od których największe ciepło czułam (jestem w stanie wyczuć energię z kart, z ludzkich dłoni). Teraz po latach ćwiczeń doszłam do wniosku,że to nie ma znaczenia. Najważniejsze jest,żeby jasno umówić się z tarotem przed wyciągnięciem kart co chcemy wiedzieć i w jaki sposób będziemy działać, a on już wskaże odpowiednie karty. Bardzo długo zresztą miałam tak,że mimo dowodów (z kart potrafiłam się dowiedzieć o rzeczach których wiedzieć nie powinnam lub takich które nie zależały od czyjej kolwiek sugestii przy późniejszym działaniu) szukałam logicznego wytłumaczenia - zbieg okoliczności itp. Teraz już wiem, jestem pewna,że w tych kartach jest "moc", której nie da się logiką i obecnymi zasobami wiedzy ludzkiej wytłumaczyć. Nie mam pojęcia jak to działa, ale działa. Odpowiedz Link