Dodaj do ulubionych

Czy domek letniskowy ma fundamenty?

21.06.15, 20:27
to wazne, dopki nie dowiem sie postanowilam popytac kart, nigdy o takie rzeczy nie pytalam wiec to dobre cwiczenie/zagadka.a pozatym umieram z ciekawosci.Wiec sprawa wyglada tak:
ekipa budowlana ktora robi mi remont poinformowala mnie, ze podloga ktora jakby zapadla sie pod ziemie ktora teraz wyrownuje to wina braku fundamentow w moim staaarym domku. Ze w tamtych latach tak budowano wogole domki a co dopiero letniskowe, ze wylewano podloge betonem stawiano sciany itd...dlatego budynek mi siadl i podloga sie zapadla.a fundamentow brak stad problem i pewnie bedzie gorzej wiec trzeba wykopac i zrobic fundament. Dopuki nie wykopia dziury i nie zoabcze sama to nie uwierze sad(
pytanie do kart, co bedzie....:

Czy domek ma fundamenty?
Tak jest - 6 pucharow + Wisielec.
Tak nie jest - 7 pucharow + Paz mieczy.

Coz..wg mnie ma. Dom "wisi" ale na fundamencie,wisielec jest stabilny i juz.W 6 pucharach mam kamienna lawe na obrazku.Moze powracajac do przeszlosci(6 pucharow) fundament nie jest za duzy albo jakis nietaki,ale nie jest tak jak oni mi mowia ze nie ma wogole?!
Kompletnie bez glowy nikt tego nie budowal o czym swiadczy 7 pucharow.Co najwyzej doszlo do bledu.

A wiec skoro ma fundamenty...(tzn ja tak zakladam hahaha)...to Dlaczego podloga Siadla na przestrzeni czasu?
Umiarkowanie + As kijow + Krolowa Mieczy.
Podmywala woda? umiarkowanie to przelewanie wody,wiec owszem moze te fundamenty sa za male? Bo gdyby byly odpowiednie, to nic by niczego nie pomdmylo.Zaczelam zastanawiac sie nad szambem,moze nieszczelne albo wogole nieczystosci ida do ziemi? Sprzedawca od ktorego kupowalam dzialke zapieral sie ze szambo ma dwokomorowe i nic takiego nie ma miejsca...ale wierz tu czlowiekowi. As kijow tzn wg mnie ze grzebano juz w tej sprawie poprzedni wlasciciel "wzial kija do reki"i probowal zadzialac,moze nawet musial, bo Krolowa mieczy to jakis projekt,urzednik, moze dostal projekt jak powinno byc?

Zapytalam tez czy bedziemy musieli te fundamenty dobudowac?
Wisielec + 10 mieczy + As pucharow.
mysle ze tak,As pucharow - puchar z woda/plynem, mysle ze to nie bedzie praca nad calym fundamentem,ale napewno trzeba bedzie dolac(as pucharow to dolewka tego cementu ktory sie wlewa pod dom kiedy wykopie sie dziury pod fundament...tak to rozumiemsmile Poza tym te karty dalej moje mysli wioda w strone szamba...pojemnika z "woda" uncertain
Fajnie..jakby nie trzebabylo nic robic i fundament by byl chociaz szanse marne biorac pod uwage rzeczywistosc i opinie sad( ale..moze lubie sie oszukiwac!! hehe smile
CO wy na to? niebawem wykopia pod dom doly i sprawdza czy cos tam jest, szambo to nie wiem jeszcze jak sprawdzic na to chyba wiecej czasu trzeba.
Obserwuj wątek
    • beata25_84 Re: Czy domek letniskowy ma fundamenty? 22.06.15, 22:43
      Coil powiem Ci że to są tego typu pytania, które jeszcze bardzo ciężko mi dostrzec w kartach (bardziej się zawsze na relacjach ludzkich skupiałam, na ich emocjach, sukcesach itp.), ale w ramach ćwiczeń postanowiłam dodać kilka zdań od siebie. wink

Czy domek ma fundamenty?
      Tak jest - 6 pucharow + Wisielec.
      Tak nie jest - 7 pucharow + Paz mieczy.

Tak jest:
      6 pucharów to powrót do przeszłości, do wspomnień z dzieciństwa, a przecież dzieciństwo to fundamenty naszego przyszłego życia. Wisielec to zawieszenie, ale raczej stabilne, nic się tam złego na tej karcie nie dzieje. Myślę więc, że dom ma fundamenty, ale jest w jakiś sposób na nich tylko zawieszony, a nie stoi całym ciężarem na nich. Tak mi przyszło do głowy,że tu gdzie się zapadła ta podłoga, to fundamentów mogło brakować. Nie znam się zupełnie na budownictwie, ale tak mi się kojarzy jak by była tylko rama tych fundamentów.

Tak nie jest:
      Nie ma złudzeń o fundamentów, nie należy się martwić,że ich tam w ogóle brak.

Dlaczego podloga siadla na przestrzeni czasu?
      Umiarkowanie + As kijow + Krolowa Mieczy.

Umiarkowanie - fundamenty nie były zbyt solidne, As kijów to energia - zbyt mocno skakałaś po tej podłodze? wink Królowa mieczy to jakoś z Tobą mi się kojarzy. Może w tym Asie kijów niepotrzebnie jakieś zmiany, remonty zaczęłaś wprowadzać, co spowodowało, że wyzwoliła się energia, która naruszyła dość słabą od początku konstrukcję.

Zapytalam tez czy bedziemy musieli te fundamenty dobudowac?
      Wisielec + 10 mieczy + As pucharow.
      Myślę,że niestety tak i może to przysporzyć zmartwień i kłopotów (10 Mieczy), ale w efekcie jednak sukces i zadowolenie (As pucharów).
      Nie interpretuję tego jako wodę, czy płyn, ale jak poczytałam Twoje wnioski, to myślę,że są całkiem rozsądne.
      Idąc tym tropem, ktoś kiedyś powiedział (wątek gdy tarot mówi obrazkami czy jakoś tak), że 10 mieczy pokazało ulewę. Może tam jakieś powodzie były, podtopienia i to fundamenty osłabiło?
      Nie znam terenu, ale zastanów się.
      Daj znać jaka jest właściwa odpowiedź jak już się dowiesz, bo sama jestem ciekawa. smile
    • misboaa Re: Czy domek letniskowy ma fundamenty? 26.06.15, 22:52
      To jedno z trudniejszych pytan.
      Fundament jakby byl... hmmm.... moze ktos go zle wylal, cos zrobil nie tak?
      Tez mysla ze cos nie tak jest z podmyciem. Jast szansa ze fundamentvjast stabilny ale jakies wiry podmywaja srodek, w sensie ze on jest pusty?
      Podloga sie "zlamala" bo tam ciecz calymi latami plynela. Moze byc szambo lub deszcz.
      • coill Re: Czy domek letniskowy ma fundamenty? 28.06.15, 20:45

-niunie juz znam odpowiedz pełną i wizualna bo wykopalismy jak i rozmawiałam z architektem. tylko nie wiem czy już odp Wam podać czy jeszcze poczekać?,)wink;p

www.wrozkakamelia.pl
        wrozkakamelia.blogspot.com
        • misboaa co sie pytasz? Dawaj!!!!! 28.06.15, 22:51
          😀
          • beata25_84 Re: co sie pytasz? Dawaj!!!!! 28.06.15, 23:42
            Zdecydowanie popieram Misboaa big_grin Czekam na rozwiązanie zagadki! big_grin
            • misboaa ona chyba... 08.07.15, 21:54
              wyleguje sie juz na tym nowym narozniku i dlatego nie pamieta o fundamentach 😁
              • coill Re: ona chyba... 05.10.15, 13:27
                Już odpowiadam big_grin
                A więc: fundamenty są. . .. Ale za małe. Być są a więc nie można powiedzieć że domek stoi na niczym bo co trzeba ma. Jednak powinno się dolać ok 30cm żeby były głębsze bo tak za ok 7-10 lat ściany będą pekac a podłoga "siadać" w głąb.
                Przepraszam że tak długo ale dużo się działo nie miałam wiele czasu na internet
    • coill ODPOWIEDZ 06.10.15, 13:47
      Już odpowiadam big_grin
      A więc: fundamenty są. . .. Ale za małe. Być są a więc nie można powiedzieć że domek stoi na niczym bo co trzeba ma. Jednak powinno się dolać ok 30cm żeby były głębsze bo tak za ok 7-10 lat ściany będą pekac a podłoga "siadać" w głąb.
      • beata25_84 Re: ODPOWIEDZ 07.10.15, 23:58
        Coill dzięki za info zwrotne. smile Czyli nasze domysły na podstawie kart okazały się trafne. big_grin
        Mam nadzieję, że ze wzmocnieniem fundamentów szybko się uporasz (uporałaś?), bo efekt końcowy, mimo początkowych problemów, był pozytywny. smile
        • coill Re: ODPOWIEDZ 11.10.15, 19:09
          narazie wzmacniac nie trzeba, to mozna zrobic na przestrzeci paru latsmile
          • beata25_84 Re: ODPOWIEDZ 15.10.15, 22:17
            To w sumie dobrze wyszło. Masz czas, żeby na spokojnie się do sprawy przygotować. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka