Dodaj do ulubionych

Przeliczenie

06.12.15, 18:32
Hej.
Mam pytanko. Zrobili mamie przeliczenie emerytury, no bo mama jak pracowala to bylo ok, pozniej sie urodzilam ja I kuuuuuuniec robotysmile Byla na bezplatnym wychowawczym.
Przyslali ostatnio pismo z wyliczeniem. Mama twierdzi,z e jest cos nie tak I trza apelacje juz do sadu piac. Pytanie, czy ZUS nasz kochany wyliczyl to dobrze, czy zle I czy sie powinna odwolywac o ponowne rozpatrzenie, bo twierdzi z tojest za malo obliczone.
Polozylam karty.
czy mama powinna sie odwolywac wyzej, bo wg niej zle jest policzone:

Przeklad: 5 kiel I Kochankowie
1.problem:10mieczy
2. czego nie zmieni:3bulawy
3. co zmieni: Krol monet (brrrrrrrrrrr, wiadomo czemu)
4.co/kto pomoze: Pustelnik
5. Wynik: Rydwan

Wg mnie cos jest za mao obliczone I powinna sie odwolac do sadu.
jak sadzicie?
I dzieki of course za pomoc.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • misboaa Re: Przeliczenie 06.12.15, 19:28
      Ma sie odwolac. Bedzie zmiana decyzji. Bedzie musiala jednak poczekac a nie bedzie pewna czy dobrze zrobila i czy jej to cos da. Niepewna przprzyszlosci, zupelnie niepotrzebnie.
      Musi sie udac do osoby ktora potrafi przeliczyc w oparciu o akta dawne - tak to opisuje bo wg mnie nie o prawnika chodzi tylko kogos kto dobrze sie zna na przeszlisci i jest bardzo skrupulatny. To Pustelnik. Siedzi, analiuje papiery i dodaje slupki. Ktos kto przerzuci archiwum. Sprawdzi dokumenty. "Archiwista-historyk".
      Karta otwierajaca i zamykajaca mowi o zmianie decyzji 
      Pisac!
    • evro44 Re: Przeliczenie 06.12.15, 19:54
      Jeżeli mogę coś doradzić, bez analizy tarota, to w tym roku kobietom które korzystały z urlopu wychowawczego w okresie do 1997 roku będą ponownie przeliczać kapitał początkowy by potraktować ten okres jako lata składkowe. Twoja mama nie musi iść do sądu tylko złożyć wniosek o ponowne przeliczenie. Taki druk jest chyba na stronie ZUS. Pozdrawiam
      • misboaa Re: Przeliczenie 06.12.15, 20:10
        Czyli widac ze jest mozliwosc obejscia prawnika. To wlasnie mialam na mysli piszac o osobie ktora sie na tym zna a niej jest adwokatem. Troche mo sad nie pasowal, ale odwolanie w jakiejs formie tak.
      • ucztababette Re: Przeliczenie 06.12.15, 20:25
        tak,mama juz byla w Zusie. Dostalawasnie to wyliczenie, ale mama uwaza,z e jej o dwa lata za malo.Ma miesiac na odwolanie I twierdzi, ze sie pomylili, bo wyliczenia powinno byc wiecej.
        To dlatego rozlozlam karty.wiec dlatego mowie o odwolaniusmile do sadusmile
    • beata25_84 Re: Przeliczenie 06.12.15, 22:18
      Też mi się wydaję,że rydwan w wyniku świadczy o ruchu i jeszcze sporo można zmienić, król monet jako urzędnik może jeszcze kasą sypnąć. Pustelnik może świadczyć o samotnych działaniach, ale to też człowiek niezależny od innych, mądry i opanowany, a więc wszystkie decyzje podejmuje po dokładnej analizie, z rozmysłem.
    • neceg Re: Przeliczenie 07.12.15, 13:49
      Zgadzam sie z dziewczynami, na Wynik ladnie wychodzi a Pustelnik to poszukiwanie rozwiązań..jak ktoś szuka to tez znajdzie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka