Dodaj do ulubionych

pytanie o karty odwrócone

06.05.07, 13:52
Witam wszystkich
Jestem narazie zielona, jeśli chodzi o tarota,ale temat fascynujący, więc
zamierzam go zgłębiać. A forum znalazłam dziś, ciekawe i pomocne.
I moje pytanie, jak przystało na laika wink pewnie banalne:
na czym polega stosowanie kart odwróconych w rozkładach? kiedy rozkładam
karty, wszystkie mam w normalnych pozycjach, więc czy ich odwracanie jest
celowe? gdzieś natknęłam się na poradę, żeby jedną z 3 części kart odwrócić i
następnie wymieszać, ale nie przekonało mnie to raczej.
Rozwiejecie moje wątpliwości? smile
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kopalinka Re: pytanie o karty odwrócone 06.05.07, 17:37
      ja to robię tak :
      tasuję karty do momentu aż poczuję że to już.
      potem część kart odwracam - czasem więcej czasem mniej w zależności od tego jak
      akurat czuję. potem znowu tasuję. zadając pytanie przekładam lewą ręką do
      siebie na trzy kupki. karty wybieram także lewą ręką.
      pozdrawiam smile
      • mariena1 Re: pytanie o karty odwrócone 06.05.07, 18:50
        Ja podobnie.karty tasuję potem przekładam i jedną część odwracam,znowu tasuję
        do momentu gdy czuję że to już.Wybieram 1,2 lub 3 karty.
        • ezoviola Re: pytanie o karty odwrócone 06.05.07, 19:41
          "Karty Tarota nigdy nie mogą być odwrócone , gdyż pokazywałyby świat śmierci
          zamiast świata życia i nie przyniosłyby żadnej sensownej odpowiedzi na nasze
          pytania" Pozdrawiam, Wiola.
          • mariena1 Re: pytanie o karty odwrócone 07.05.07, 13:28
            A ja słyszałam że można karty odwracać.Nawet w większośći interpretacji kart na
            necie podawane są znaczenia kart w pozycji prostej i odwróconej.Wiec jak to w
            końcu jest?
            • ifyso Re: pytanie o karty odwrócone 08.05.07, 08:23
              Witam!
              Każdy z autorów książek, opisuje sposób, który wypracował i który mu odpowiada
              i sprawdza się. Jest to zatem kwestia intuicyjnego, indywidualnego podejścia
              tarocisty moim zdaniem. Można odwracać karty, można też używać ich tylko w
              pozycjach normalnych. Ważne, by zachować w swym wyborze konsekwencję. Umawiasz
              się ze swoimi kartami, czy będziesz stosować odwrócone karty, wybierasz sposób
              ich tasowania, mieszania, czy też będziesz używać tylko kart w normalnej
              pozycji. Umawiając się z tarotem warto słuchac tego, co podpowiada intuicja.
              • mariena1 Re: pytanie o karty odwrócone 08.05.07, 12:41
                To w takim razie mi podpowiada żeby odwracaćsmile
                • romanticca Re: pytanie o karty odwrócone 08.05.07, 13:46
                  Zdecydowanie zgadzam się z ifyso, że trzeba słuchać intuicji i być
                  konsekwentnym. Ja kart nie odwracam, ale jeśli przypadkiem jakaś mi się odwróci
                  to nie poprawiam jej i staram się zinterpretować pozycję odwróconą.
    • pumaga Re: pytanie o karty odwrócone 19.05.07, 19:31
      Wielkie dzięki za odpowiedzi
      Ja chyba na początku będę unikać celowego odwracania kart. Przy moich pierwszych
      doświadczeniach z odwracaniem odniosłam wrażenie, że wszystkie rozkłady są
      negatywne, kiedy tylko znajdzie się tam jakaś odwrócona karta, powodują we mnie
      duży niepokój. Więc na razie ćwiczyć będę bez odwracania.
      Pozdrawiam pumaga
      • mariena1 Re: pytanie o karty odwrócone 19.05.07, 21:34
        Mi jest poprostu łatwiej z odwróconymi interpretowac,bo kiedy pojawia się karta
        odwrócona dla mnie to znak że powinnam ja rozpatrywać pod kątem
        negatywnym.Niektore karty maja zupełnie inne znaczenie w pozycji prostej a inne
        kiedy sa odwrócone.Gdybym ich nie odwtracała byłobymi trudniej.
    • alicez Re: pytanie o karty odwrócone 20.05.07, 22:31
      Ja ma 2 talie. Przy pracy z pierwszą przekładam karty, jedną "kupkę" odwracam i
      tesuję, wtedy część kart jest w pozycji odwróconej. Natomiast przy drugiej
      talii nigy tego sposobu nie stosowałam i nie odwracam kart. Po prostu do tej
      talii mi ten sposób nie pasuje.
      • kesit Re: pytanie o karty odwrócone 31.05.07, 11:17
        owcocone karty wg. jedenj szkoly oznaczaja ze cos jeszcze nie nastapi, jest w
        dlugim czasie rozwoju.

gruga szkola mowi,ze to calkowite odmiene znaczenie katy niz w pozycji
        prostej.tzw. negacja.
        intuicja tutaj bardzo duzo decyduje.
        • romanticca Re: pytanie o karty odwrócone 31.05.07, 12:44
          wiecie, im więcej czytam Waszych opinii o stosowaniu kart odwróconych to tym
          bardziej się przekonuję, że to faktycznie może być nawet ułatwienie...
          • mariena1 Re: pytanie o karty odwrócone 31.05.07, 13:37
            Właśnie karty w negacji maja zupełnie inne znaczenie niż w pozycji prostej
            dlatego ja odwracam.
            • mag811 Re: pytanie o karty odwrócone 05.06.07, 14:24
              Ja osobiście nie odwracam kart, gdyż właśnie wtedy są dla mnie bardziej
              przejrzyste. Układją mi się w całośc w jedną historię. Kilkakrotniestarałam sie
              stosować metodę z odwróconymi kartami i powiem szczerze ze zmuszałomnie to do
              interpretowania kazdej karty jakby z osobna, nie mogłam sie skoncentrowac na
              obrazie ogólnym co nie pozwalalo mi wyczuc "istoty" sprawy. Nie wiem czy
              wyrazilam się jasno. Jednak chcialam tylko przekazac, że jest to bardzo
              indywidualna sprawa. najwazniejsza jest czytelnosc rozkladu dla rozkladajacego
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka