Dodaj do ulubionych

Chetnie dołaczę

24.04.07, 08:39
Cześć!Chętnie pogadam czasem z wami! Tym bardziej,że zarówno ja jak i moja
córa jesteśmy owocem polsko-afrykańskich związków. Mam więc troche porównania
jak to było kiedys i dziś. Pozdrowienia dla wszystkich mam i dzieciaczków!
Obserwuj wątek
    • lilanka Re: Chetnie dołaczę 13.06.07, 13:19
      Asach, siostro! ;-))
      Ciemnoskóre Polki niechby się trzymały razem. Przeczytałam, co piszesz o
      reakcjach otoczenia na ciebie. uważasz, ze jest lepiej, a ja mam wrazenie, ze
      gorzej. Kiedyś niemądre i przykre odzywki (mam wrażenie) wynikały raczej z
      głupoty albo prostactwa, a teraz są bardziej chamskie i rasistowskie. Kiedyś
      byłyśmy jak kolorowa pocztówka z egzotycznego kraju, budząca zainteresewanie,
      teraz coraz częściej niechęć.
      Natomiast rozpoznawalność wielokrotnie dawała mi różne korzyści, a przede
      wszystkim duże grono znajomych i przyjaciół.
      • asach Re: Chetnie dołaczę 14.06.07, 10:26
        Witaj ;)) Wiesz, zastanawiałam się jak to rzeczywiście jest. Chyba kiedys było
        więcej takiego uciązliwego wytykania palcami, nie można było przejść ulica
        bez "o patrz, Murzynka" i wykrecania głów. To się zmniejszyło w moim odczuciu.
        Myślę,że coraz wiecej ludzi bywa w świecie i nie jest to juz takie dziwne. Poza
        tym ciekawośc moge zrozumiec, jesli jest to tylo zwykła ciekawośc, może dla
        mnie uciążliwa, ale raczej życzliwa. Ale mam tez typowo
        rasistowskie "przypadki",nie chce juz tu o nich pisac, bo pewnie sama wiesz.
        Czasem boje sie o córke, bo nawet na jej szkole przez pewien czas widniał
        napis "white power" i jego zwolennicy w miescie sa , nawet kiedys dali sie
        poznać ze swoich "wyczynów" w całej Polsce. Ale patrząc po moich znajomych, to
        jednak sa zyczliwi, a niektórzy po prostu nie spotkali nigdy nikogo innego,
        pełno w nich stereotypów, uprzedzeń, które jednak po bliższym poznaniu,
        rozmowie chyba znikają.
        Mnie tez chyba ludzie kojarzą, a czasem tak marze, żeby zniknac w tłumie ;-).
        • lilanka Re: Chetnie dołaczę 14.06.07, 13:22
          to własnie jest chyba największa zmiana- kiedyś ludzie przygladali się z
          życzliwą ciekawościa, rozdziawiali gęby, bo nie widzieli ciemnego człowieka,
          ogladali go sobie i komentowali bez skrępowania, a teraz częściej odzywki
          rasistowskie. Ale na to nie ma rady, ale młoda atrakcyjna dziewczyna (ile lat ma
          twoja córka, zdaje się -naście?) musi być przygotowana na rózne zaczepki i jakoś
          z nimi sobie radzić. młoda atrakcyjna zawsze jest tematem niewybrednych
          komentarzy, ale do egzotycznej prostacy mają większą śmialość.
          zmienię temat, dobrze?
          Co z włosami, jak sobie radzicie? ja marzę o wyprostowaniu, macie jakieś
          doświadczenia? a fryzura? 20 lat to samo na głowie kazdemu moze się znudzić,ale
          co z tym zrobić?! Żaden fryzjer nie pomoże, wyuczyłam męża, ale tylko podcina.
          • asach Re: Chetnie dołaczę 28.06.07, 16:33
            Lilanko,zalozę wątek o włosach, to może jeszcze kogoś zainteresuje!
            Pozdrowienia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka