anuszka_ha3.agh.edu.pl 12.05.07, 10:34 Bardzo interesujący pomysł. Ale czy na pewno obywatele mogą rozwiązać sejm w drodze referendum? Albo usunąć ze stanowiska prezydenta? Proszę mi to wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allspice Re: Podstawa prawna 12.05.07, 10:44 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Bardzo interesujący pomysł. > Ale czy na pewno obywatele mogą rozwiązać sejm w drodze referendum? Albo > usunąć ze stanowiska prezydenta? > > Proszę mi to wyjaśnić. > E,tam...lada moment, Sejm sie sam rozwiąże,bo w atmosferze lustracyjnego skandalu,nie da sie uchwalić zadnej ustawy,bo nikt nie bedzie wierzyć w jej zgodność z Konstytucją RP... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Podstawa prawna 12.05.07, 10:59 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Bardzo interesujący pomysł. > Ale czy na pewno obywatele mogą rozwiązać sejm w drodze referendum? Albo > usunąć ze stanowiska prezydenta? > > Proszę mi to wyjaśnić. Tutaj masz podstawę prawną: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47235&w=61589260 Przedterminowe wybory do sejmu jak najbardziej, natomiast na odwołanie prezydenta nie ma większych szans, jeśli sam zawstydzony nie ustąpi. Jak na razie wygląda na bezwstydnego polityka, ale gdy zobaczy, że większość obywateli chce jego ustąpienia, to może nie będzie chciał TRWAĆ wbrew woli ludu?! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Podstawa prawna 12.05.07, 13:14 Hej, Anuszka! Sejm tak, choć to mało prawdopodobne, żeby on przegłosował referendum w swej własnej sprawie. Ale pół miliona "histeryków", to siła. To możliwość, żeby zrobić cokolwiek konkretnego, co zostawi w rzeczywistości ślad, bo samo psioczenie na forum i dyskutowanie z trollami jakieś enigmatyczne jest. I od 10 maja to widzę jako wentyl bezpieczeństwa. Wtedy się lud otwartym tekstem pod Trybunał skrzykiwał... a mnie ciary chodziły, co z tego może być... bo drób nie z tych, co łagodzą, to ostatnie co potrafi on. Jeżeli mi przyjdzie kiedyś na ulicę wyjść, to pokojowo. Choćby pod pały, ale bez kamoli, z pustymi ręcami. I to referendum odpowiada mi. I metoda i brak partyjniactwa, brak tego rodzaju powiązań - po prostu zwykły ludź, który ma dość. Ja mam po dziurki w nosie życia na kartkach "Folwarku zwierzęcego" i oglądania, jak dalece paranoja i hucpa zaraźliwa jest, jak się błotem obrzuca moje autorytety. Nie mam siły na 2,5 roku dalszego narodowego świrowania. Dość. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Podstawa prawna 12.05.07, 20:10 Następna uwaga do szczytnej idei: Treść druczków jest sformułowana chyba jakoś nieprofesjonalnie. "Załącznik do uchwały Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 17. kwietnia 2003r. Udzielam poparcia wnioskowi o poddanie pod referendum ogólnokrajowej sprawy: Referendum ogólnokrajowe w sprawie odwołania z urzędu Prezydenta RP i rozwiązania Sejmu RP zawierającemu następujące propozycje pytań w tej sprawie: 1.Czy jesteś za natychmiastowym odwołaniem z urzędu Prezydenta RP Lecha Aleksandra Kaczyńskiego? 2.Czy jesteś za rozwiązaniem Sejmu RP V kadencji?" a) Co to za załącznik? Dlaczego aukrat załącznik? b) Co to za uchwała? c) Na tym druku powinna być podana podstawa prawna tego wszystkiego. Zgodnie z jakimi artykułami Konstytucji i odpowiednich ustaw robimy to i to. d) Same sformułowania: "poddanie pod referendum ogólnokrajowej sprawy" itp. nie brzmią jakoś za dobrze. Skonsultujcie treść z prawnikami. Ja bardzo popieram ten pomysł, ale mam zasadę - nie podpisywać rzeczy wątpliwych. Dopóki obywatelska inicjatywa ustawodawcza nie zostanie przeprowadzona profesjonalnie, to nie podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Co do terści druczków 12.05.07, 20:17 Pochodzą ze strony PKW i są druczkami oficjalnymi. Niestety grzebać przy nich nie możemy. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Co do terści druczków 12.05.07, 20:31 A chyba że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Co do terści druczków 12.05.07, 20:35 www.pkw.gov.pl/pkw2/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=14&news_id=144&layout=1&page=text To jest tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Podstawa prawna 12.05.07, 20:38 W takim razie prosiłabym jeszcze, bo ja się na prawie nie znam, o odnośniki do poszczególnych ustaw, które pozwalają na: a) rozwiązanie sejmu b) zdjęcie ze stanowiska prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Podstawa prawna 12.05.07, 20:44 Tak naprawdę nie chodzi o proste "Referendum w sprawie odwołania prezydenta i rozwiązania sejmu", lecz o wniesienie do parlamentu NASZEGO, obywatelskiego projektu ustawy, która - dopiero po ewentualnym przegłosowaniu PRZEZ PARLAMENT - rozwiąże tenże parlament albo odwoła prezydenta. O ile to możliwe prawnie i nie tylko prawnie. A zatem upieram się, że treść sprawy podana w druczku nie może brzmieć tak jak teraz. Bo my NIE możemy przegłosować rozwiązania i odsunięcia. Możemy przegłosować wniesienie do parlamentu naszego projektu ustawy o rozwiązaniu i odsunięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyhacz Re: Podstawa prawna 13.05.07, 18:54 Zgadzam się z anuszką. I sam temat referendum i dokładną treść wszystkich dokumentów trzeba skonsultować z prawnikami. Pomysł jest świetny, tylko trzeba to zrobić profesjonalnie. anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > A zatem upieram się, że treść sprawy podana w druczku nie może brzmieć tak jak > teraz. Bo my NIE możemy przegłosować rozwiązania i odsunięcia. Możemy > przegłosować wniesienie do parlamentu naszego projektu ustawy o rozwiązaniu i > odsunięciu. To chyba nie tak. Wprowadzenie pod obrady parlamentu ustawy to zupełni co innego i do tego wystarczy 100 000 podpisów. Poza tym nie można odwołać prezydenta, a nie skrócić kadencji parlamentu ustawą, gdyż długość kadencji i jednego i drugiego jest określona w konstytucji, więc ustawa taka by konstytucję łamała. Wydaje mi się, że głównym problemem jest to, że konstytucja opisuje jak może dojść do skrócenia kadencji parlamentu i jak przebiega impeachment. I nie ma tam mowy o odwołaniu drogą referendum. Z drugiej strony bodaj art. 4 konstytucji mówi, że władza zwierzchnia należy do narodu. Jednocześnie nawet wola narodu nie może być niezgodna z prawem, choć tego może nawet nigdzie nie ma ale demokratyczne państwo prawa polega jednak na tym, że każda władza jest ograniczona prawem. Wydaje mi się, że kwestia prawnych podstaw jest bardziej skomplikowana niż tylko problem zebrania odpowiedniej ilości podpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 20:54 sam jestem jak na razie na tym etapie z drugiej strony - nieważne jak by się ta akcja miała do konstytucji i innych rzeczy - przeprowadzona i nagłośniona profesjonalnie i z zasadami sztuk wszelakich - uzyskałaby satysfakcjonującą siłę rażenia przez samą ilość uzbieranych podpisów, o ile ten fakt przedrze się do zbiorowej świadomości jestem tu od niedawna i muszę powiedzieć, że forum na GW + nienajwyższych lotów stronka - wizytówka to chyba jednak nieco za mało przecież wśród zainteresowanych są chyba jacyś programiści, webmasterzy, prawnicy, specjaliści od PR i innych rzeczy... chyba stać nas ( że tak sobie pozwolę powiedzieć ) na jakąś profesjonalną kampanię, nieprawdaż ? tymczasem - ktoś tam pytał o aktualną liczbę podpisów - ta liczba, przybrana w laury, powinna się znajować na dynamicznie aktualizowanej stronce o łatwo zapamiętywalnym adresie; to motywuje i nakręca... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 21:14 stoik1 napisał: > sam jestem jak na razie na tym etapie > z drugiej strony - nieważne jak by się ta akcja miała do konstytucji i innych > rzeczy - przeprowadzona i nagłośniona profesjonalnie i z zasadami sztuk > wszelakich - uzyskałaby satysfakcjonującą siłę rażenia przez samą ilość > uzbieranych podpisów, o ile ten fakt przedrze się do zbiorowej świadomości > jestem tu od niedawna i muszę powiedzieć, że forum na GW + nienajwyższych > lotów stronka - wizytówka to chyba jednak nieco za mało > przecież wśród zainteresowanych są chyba jacyś programiści, webmasterzy, > prawnicy, specjaliści od PR i innych rzeczy... > chyba stać nas ( że tak sobie pozwolę powiedzieć ) na jakąś profesjonalną > kampanię, nieprawdaż ? > tymczasem - ktoś tam pytał o aktualną liczbę podpisów - ta liczba, przybrana > w laury, powinna się znajować na dynamicznie aktualizowanej stronce o łatwo > zapamiętywalnym adresie; to motywuje i nakręca... Zgadzam się z Waszymi uwagami, ale zwróćcie uwagę, że ta inicjatywa właśnie/dopiero się rodzi. Na początku (2 tyg. temu!) był pomysł. Potem stronka zrobiona domowym sposobem, i domowym sumptem. Potem ochotnicy, znajomi z różnych forumów, którzy się dołączyli do tego projektu. Rozumiem, że też się piszesz. Chętnie wysłuchamy wszystkich podpowiedzi. :-) /Kontakt podany na stronce./ Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 21:17 stoik1 napisał: > z drugiej strony - nieważne jak by się ta akcja miała do konstytucji i innych > rzeczy - przeprowadzona i nagłośniona profesjonalnie i z zasadami sztuk > wszelakich - uzyskałaby satysfakcjonującą siłę rażenia przez samą ilość > uzbieranych podpisów Nie, wcale nie "nieważne"! Otóż dlatego, że ludzie nie będą składali podpisów pod byle czym. Akcja, która rzuca pikne hasła, a sama ma się nijak do prawa obowiązującego w naszym państwie - przepraszam, ale pachnie dokładnie taką samą demagogią, jaką stosują ludzie do których odsunięcia ona wzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 21:20 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > stoik1 napisał: > > > z drugiej strony - nieważne jak by się ta akcja miała do konstytucji > > i innych rzeczy - przeprowadzona i nagłośniona profesjonalnie i z zasadami > > sztuk wszelakich - uzyskałaby satysfakcjonującą siłę rażenia przez samą > > ilość uzbieranych podpisów > > Nie, wcale nie "nieważne"! > Otóż dlatego, że ludzie nie będą składali podpisów pod byle czym. Akcja, która > rzuca pikne hasła, a sama ma się nijak do prawa obowiązującego w naszym > państwie - przepraszam, ale pachnie dokładnie taką samą demagogią, > jaką stosują ludzie do których odsunięcia ona wzywa. Jak wyżej, proszę prześlij na skrzynkę kontaktową propozycję tekstu ulotki, jak on winien brzmieć wg Ciebie! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 21:23 Nie prześlę, bo się na tym nie znam. Skieruj to pytanie do prawników. Najlepiej udaj się do jakiejś organizacji pozarządowej zajmującej się krzewieniem demokracji i postaw obywatelskich. Oni będą wiedzieli co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: podzielam wątpliwości anuszki... 12.05.07, 21:32 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Nie prześlę, bo się na tym nie znam. > Skieruj to pytanie do prawników. Najlepiej udaj się do jakiejś organizacji > pozarządowej zajmującej się krzewieniem demokracji i postaw obywatelskich. Oni > będą wiedzieli co i jak. Dzięki za podpowiedź, też już na to wpadliśmy. Myślałem, że może masz gotową podpowiedź. Jak ktoś ma to zapraszamy! :-) Mamy spotkanie/a w przyszłym tygodniu, tak że za kilka dni wszystko powinno się wygładzić... Odpowiedz Link Zgłoś
krzyhacz Re: podzielam wątpliwości anuszki... 13.05.07, 19:22 Czy myśleliście o nawiązaniu kontaktu z Ruchem na rzecz Demokracji? A może już go nawiązaliście? Wszak łączy nas wspólna niechęć do mściwie panujących i chęć zmiany sytuacji. www.rrd.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: podzielam wątpliwości anuszki... 13.05.07, 20:15 krzyhacz napisał: > Czy myśleliście o nawiązaniu kontaktu z Ruchem na rzecz Demokracji? A może już > go nawiązaliście? Wszak łączy nas wspólna niechęć do mściwie panujących i chęć > zmiany sytuacji. > www.rrd.org.pl/ Ruch ma jeden problem/skazę, tj. jest organizowany przez polityków kojarzonych z lewicą. A projekt Referendum 2007 jest organizowany przez bezpartyjnych sympatyków różnych opcji politycznych, poza mściwie nam panującymi! My mamy mniejsze doświadczenie i zasoby, i pewnie wolniej nam pójdzie, ale chyba wolimy pozostać sobą, to jest zatroskanymi obywatelami, a nie politykami. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: podzielam wątpliwości anuszki... 14.05.07, 00:01 krzyhacz napisał: > Czy myśleliście o nawiązaniu kontaktu z Ruchem na rzecz Demokracji? A może już > go nawiązaliście? Wszak łączy nas wspólna niechęć do mściwie panujących i chęć > zmiany sytuacji. > > www.rrd.org.pl/ Dzięki za linek. Właśnie się zarejestrowałam. Jestem z Krakowa, to mam blisko. Dzięki rejestracji dostaje się wiadomści na bieżąco. Póki co rejestrują. Oby szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ok, "nieważne" -może to niefortunnie sformułowałem 12.05.07, 21:30 może lepiej byłoby - "bez względu na" taziuta - nie chcę się wymądrzać i wymyślać czegoś na siłę, bo jest xxx ludzi, którzy z pewnością zrobią to lepiej anyway - poważna inicjatywa wymaga odpwiedniej formy, ale to już - wierzę, kwestia czasu i maksymalnego wykorzystania dostępnego potencjału ( w razie czego - niech yaroslavo świeci nam przykładem, w tym jest niezły ) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: ok, "nieważne" -może to niefortunnie sformuło 12.05.07, 21:37 stoik1 napisał: > może lepiej byłoby - "bez względu na" > taziuta - nie chcę się wymądrzać i wymyślać czegoś na siłę, bo jest xxx > ludzi, którzy z pewnością zrobią to lepiej Nie bądź taki skromny! A poza tym jakbyśmy nadal czekali na tych, którzy to wymyślą lepiej, to byśmy nie wystartowali z tą inicjatywą, która może (a nawet na pewno) jeszcze nie jest dopracowana, ale już jest, w przeciwieństwie do innych, o których jakoś jeszcze nie słyszałem! :-))) > anyway - poważna inicjatywa wymaga odpwiedniej formy, ale to już - wierzę, > kwestia czasu i maksymalnego wykorzystania dostępnego potencjału Też myślę, że wszyscy jesteśmy trochę zbyt niecierpliwi. Ja zresztą też! :-) Dopracowanie tej inicjatywy to tylko kwestia czasu, ważne że ruszyliśmy z miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
krzyhacz Re: podzielam wątpliwości anuszki... 13.05.07, 19:16 stoik1 napisał: > sam jestem jak na razie na tym etapie > z drugiej strony - nieważne jak by się ta akcja miała do konstytucji i innych > rzeczy Ależ to jest bodaj najważniejsze. Nie wiem czemu jesteś za odwołaniem prezia i parlamentu, ale dla mnie jednym z powodów, bodaj najważniejszym, jest ich stosunek do prawa i zasad liberalnej demokracji. To, że bardzo wyraźnie chcą zniszczenia wszystkich ograniczeń nakładanych na władzę, a niezbędnych by demokracja nie stała się tylko pustym słowem, przykrywką dla systemu co najmniej autorytarnego. Dlatego przestrzeganie prawa i konstytucji, postępowanie zgodnie z wszystkimi regułami powinno być dla nas podstawą. Zobacz, że właśnie IV RP myśli kategoriami takim, że komuna i SLD to zło absolutne i, żeby z nim walczyć można użyć wszelkich metod. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: podzielam wątpliwości anuszki... 14.05.07, 00:11 Macie rację. Trzeba przemyśleć pytanie. Kilka dni temu choćby sam szum był ok. Teraz trzeba poważnie. Bo się robi poważnie, brrr. Prawnika! I jak przemyśliwujemy pytanie, to chyba trzeba zamieścić o tym wieść na str głównej i prośbę, żeby póki co nie wysyłać podpisów, bo one będą na nic... Ruch na rzecz Demokracji ma bardzo przyzwoitą stronkę. Profesjonalizmem pachnie on. Przydałoby się zapachnieć, tylko jak? pozdrówko M Odpowiedz Link Zgłoś