Dodaj do ulubionych

jak to jest z programem w zerówce

18.07.12, 16:50
Witam Was,
mam pewien problem i proszę abyście rozwiały moje wątpliwoścismile
jak to jest z programami w zerówce a dokładniej ze scenariuszami oferowanymi przez wydawnictwa do wybranego programu?
chodzi mi o to, że zgodnie z podstawą najwyżej 1/5 czasu może być przeznaczona na jego realizację, czy w związku z tym te scenariusze z poradników dla nauczycieli to scenariusze tej jednej godzinki (1/5 czasu)? czy jednak na cały dzień?
Obserwuj wątek
    • ewusia13 Re: jak to jest z programem w zerówce 18.07.12, 17:41
      program jest realizowany przez 5 godzin !!!
      1 godzina to zajęcia dydaktyczne, 1 godzina to swobodna zabawa, 1 godzina to pobyt na dworze i 2 godziny do twojej dyspozycji (w tym samoobsługa)
      w przewodnikach masz dokładnie opisane scenariusze zajęć dydaktycznych oraz dodatkowe zabawy, zajęcia, propozycje ćwiczeń gimnastycznych.
      zależy od wydawnictwa... przejrzyj sobie w internecie albo w księgarni

poza tym, jeśli pracujesz w przedszkolu, to dzieci spędzają w nim więcej czasu niż 5 godzin p.programowej a w przewodnikach są propozycje na zabawy w ranku i po południu
      • przedszkolanka_anka Re: jak to jest z programem w zerówce 19.07.12, 09:17
        Te scenariusze to tylko pewnego rodzaju inspiracja,sama dopasowujesz je do mozliwości i umiejętności dzieci oraz do czasu.W ostatnim roku pracowałam na WSiPie -scenariusze w książce były tak rozbudowane (,np.połączenie pojeć matematycznych z plastycznymi) że nierzadko chcąc to zrealizowac potrzebna była godzina lub półtorej.Przypominam,ze ksiażki wspomagające dla n-li i dzieci nie sa obowiązkowe ,mają stanowić dla nas tylko inspirację i pomoc ale nie nalezy ich trzymać się kurczowo,zawierają wiele błędów merytorycznych i metodycznych ,w niektórych przypadkach "na szybko"pisane są przez nieznane w środowisku osoby ,np.smieszył mnie błąd nazywania cyferek (do 10) liczbami.Wiele koleżanek nauczycielek odchodzi od posiłkowania się książkami a już branie ich do maluchów uważam za absurd totalny.
        • achnessy Re: jak to jest z programem w zerówce 20.07.12, 09:58
          dziękuje Wam za odpowiedźsmile
          również nie mam zamiaru realizować wyłącznie programu w oparciu o propozycje wydawnictwa ale jest to moja pierwsza praca więc będę się czułą nieco pewniejsmile
          rozumiem, że w takim razie jako stażystka będę musiała pisać swoje osobne scenariusze?
          • przedszkolanka_anka Re: jak to jest z programem w zerówce 20.07.12, 10:15
            Urzędowego obowiązku (jak to było kiedyś) codziennego pisania konspektów czy scenariuszy nie masz,jednak wiem,że zależy to od dyrekcji.W większości przedszkoli jesli ktoś robi staż (obojętnie który stopień) pisze scenariusze,konspekty,notatki słuzbowe itp.przeważnie tylko na hospitacje (twego opiekuna stażu czy dyrekcji),imprezy,jakieś wydarzenia itp.Jednak wszystko ustalasz z opiekunem stażu i dyrekcją-to one w pewnym sensie narzucą ci tok i częstotliwosć tzw.papierologii. wynikające z robienia stażu ,a także zwyczajów p.dyrektor w twej placówce,bo ma ona prawo kontrolowac cię w każdej chwili a ta kontrola może przybrac różne formy,także pisemne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka