Dodaj do ulubionych

Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - pomocy

03.03.13, 09:07
Trafiłam na Wasze forum przez googla i mam nadzieję, że to dobra droga smile
Mam w domu czterolatka przedszkolnego i za chwilę stanę przed wyborem czy posłać go do zerówki szkolnej czy do pięciolatków przedszkolnych przy szkole.
Czy jest różnica pomiędzy tymi oddziałami w przygotowaniu dziecka do programu pierwszej klasy? Chodzi mi o naukę cyfr, liter (dużych, małych), no i generalnie o przygotowanie społeczne.
Mój mały zna cyfry do 100, dodaje do 10, litery drukowane wszystkie (nie składa ich), pisane w ogóle.
Natomiast społecznie wydaje mi się mało gotowy do zerówki. Ma kłopoty z koncentracją, ciągle gdzieś biega (panie w przedszkolu nazywają to głodem ruchu u pięciolatków, tak tłumaczą chyba wszystkie dzieci), nie posiedzi 5 minut. Jest kontaktowy, zagaduje, nie wstydzi się.
Co Waszym zdaniem jest lepsze dla takiego żywego, acz zdolnego i chętnego do nauki przedszkolaka?
Co powinnam wybrać, żeby nie zrobić mu krzywdy jako przyszłemu uczniowi?
Pomóżcie proszę, podpowiedzcie jaka Waszym zdaniem jest ta lepsza droga.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - po 07.03.13, 11:15
      I 5 i 6 latki realizują tzw. roczne przygotowanie przedszkolne przed pójściem do 1 klasy. Czyli tzw. zerówka.
    • beatazet Re: Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - po 10.03.13, 08:45
      Polecam przedszkole. To co już umie wystarczyło by już w I klasie, a w przyszłym roku na pewno jeszcze wiele się nauczy.
      Dziecko na pewno poradziło by sobie w szkolnej zerówce, ale po co ?? Szkoła to nie przedszkole i już.
      • eevvaa Re: Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - po 10.03.13, 13:41
        Różnica jest tylko wtedy, gdy w przedszkolu jest oddział przedszkolny 9-cio godzinny, a nie 5-cio jak w szkole. Czy oddział jest mieszany,ile dzieci w grupie, zależy od podejścia nauczyciela do dziecka, doświadczenia n-la itp.
        • aga-mona Re: Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - po 10.03.13, 16:46
          eevvaa napisała:

> Różnica jest tylko wtedy, gdy w przedszkolu jest oddział przedszkolny 9-cio god
          > zinny, a nie 5-cio jak w szkole. Czy oddział jest mieszany,ile dzieci w grupie,
          > zależy od podejścia nauczyciela do dziecka, doświadczenia n-la itp.

Dokładnie tak jest. Przy naszej szkole funkcjonuje oddział złożony z 28 dzieci 3-6 letnich. Na czas zajęć dydaktycznych dzieci są dzielone na 2 grupy i mają odrębne zajęcia w dwóch osobnych salach. Tak, że można powiedzieć, ze i młodsze i starsze mają swego wychowawcę. Placówka jest ośmiogodzinna (na życzenie rodziców przedłożono o 2 godziny), właściwie pracuje jak normalne przedszkole. Dzieciaki bardzo dobrze się tu czują no i dzięki podziałowi na czas zajęć naprawdę dobrze się pracuje. Rano i po obiedzie jest jedna pani, ale po południu też dzieci ubywa, bo mamy sporo 5-godzinnych. Jest więc bezpiecznie, miło i dzieciaki mają możliwość przebywać w grupie mieszanej, co jest naprawdę bardzo korzystne dla nich, szczególnie jeśli chodzi o rozwój społeczny. Obserwuję, jak starszaki pomagają maluszkom w codziennych czynnościach, opiekują się nimi a znowu te młodsze chcą "dorównać" starszym i też bardzo się mobilizują do różnorodnych działań. Wszystko zależy więc od placówki - powinnaś się zorientować, jak pracuje oddział przedszkolny, do którego ewentualnie chcesz dać dziecko. Jeśli chodzi o przygotowanie do szkoły to przecież i przedszkola i zerówki realizują taką samą podstawę programową, różnice tkwią więc w szczegółach.
          • georg_ina Re: Prawie pięciolatek - stoję przed wyborem - po 10.03.13, 20:17
            Dziękuję za podpowiedzi.
            Zdecydowałam, że mały pójdzie do oddziału przedszkolnego.
            Oddział jest przy szkole, ale dzieci idą tam ze swoją obecną Panią z przedszkola, opieka 9-cio godzinna, same pięciolatki.
            Tak, jeszcze ma czas na szkołę, a i te 9 godzin przekonało mnie do reszty.
            Pozdrawiam ciepło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka