venoos1 30.08.07, 11:03 Dziekuje Wasm wszystkim teraz juz wiem mniej wiecej o co w tym wszystkim chodzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venoos1 Szkolenia? 30.08.07, 11:07 Dotyczy to zalozenia przedszkola oczywiscie A teraz mam pytanie z innej beczki... Korzystajac z faktu iz jestem mama wychowujaca dziecko i spodziewajaca sie dziecka, chcialabym zapisac sie na jakies szkolenia badz kirsy?? znacie jakies instytucje organizujace szkolenia?? chcialabym "zrobic" szkolenia zwiazane z muzyka z racji mojego wyksztalcenia muzycznego --> koniecznie MDS!!!!! Bede wdzieczna za informacje Pozdrawiam a. Odpowiedz Link
mariwu Re: Szkolenia? 30.08.07, 12:57 > A teraz mam pytanie z innej beczki... > > Korzystajac z faktu iz jestem mama wychowujaca dziecko i spodziewajaca sie > dziecka, chcialabym zapisac sie na jakies szkolenia badz kirsy?? Jeśli chcesz prowadzić przedszkole niepubliczne, to musisz mieć dyrektora tego przedszkola. Właściciel może być oczywiście także dyrektorem placówki oświatowej, pod warunkiem, że spełnia wymagania dotyczące kwalifikacji dyrektora placówki oświatowej. Między innymi musi mieć ukończone studia (np. podyplomowe) lub kurs kwalifikacyjny "zarządzanie oświatą". Więc jeśli masz chwilę czasu i chciałabyś byc dyrektorem swojego przedszkola to proponuję zrobić to zarządzanie oświatą. Pozdrawiam Odpowiedz Link
venoos1 Re: Szkolenia? 30.08.07, 15:45 aha.. myslalam ze dyrektor nie musi miec kwalifikacji?? no ale jak trzeba to trzeba mariwu a nie wiesz przypadkiem gdzie takie kursy?? Odpowiedz Link
mariwu Re: Szkolenia? 30.08.07, 16:12 > aha.. myslalam ze dyrektor nie musi miec kwalifikacji?? no ale >jak trzeba to trzeba Trzeba > mariwu a nie wiesz przypadkiem gdzie takie kursy?? Wpisz w google np. "zarządzanie oswiatą, kurs kwalifikacyjny" i wybierzesz sobie to, co Ci najbardziej odpowiada (różne placówki proponują np. różną częstotliwość spotkań). Zanim się zapiszesz upewnij się tylko, czy proponowany kurs na pewno daje uprawnienia uznawane przez oświatę. Odpowiedz Link
taschi Re: Szkolenia? 30.08.07, 20:34 Dyrektor przedszkola niepublicznego nie musi miec zadnych kwalifikacji...Tzn zadnych z wymaganych dla dyr. przedszkoli publicznych. Odpowiedz Link
mariwu Re: Szkolenia? 30.08.07, 21:40 taschi napisała: > Dyrektor przedszkola niepublicznego nie musi miec zadnych > kwalifikacji...Tzn zadnych z wymaganych dla dyr. przedszkoli > publicznych. Znalazłam taką interpretację: www.centrumego.com/news.php?id=21 Jednak wszystkie znane mi przedszkola niepubliczne mają dyrektora pedagogicznego z pełnymi kwalifikacjami wymaganymi od dyrektorów placówek publicznych. Może są nadgorliwe Odpowiedz Link
taschi Re: Szkolenia? 31.08.07, 08:31 Pracuje w przedszkolu niepublicznym, w ktorym dyrektor nie ma "wymaganych" kwalifikacji. Widzielam tez pismo od odpowiedniego kuratora oswiaty potwierdzajace, ze wymagania dotyczae kwalifikacji kadry kierowniczej zawarte w ustawie nie dotycza placowek niepublicznych. Odpowiedz Link