remo29 19.05.10, 11:52 Niezły golas jak na 1000 zielonych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joymachine Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 11:58 Jaki golas ma przeciez logo apple! Ale 10 godzin jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 12:00 niech lepiej cos zrobia zeby sie obudowa nie lamala... Odpowiedz Link Zgłoś
dostronxxx Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 12:04 Proszę o PORADĘ. Chce kupić laptopa uniwersalnego, na którym na się oglądać BlueRay i YouTube w 1080p, obrabiać proste grafiki w Photoshopie, a jednocześnie chcę by był trwały, lekki i dość długo pracował na baterii. Maki mnie zadziwiają. Brak BlueRay, tylko 2 porty USB, Świecąca matryca no i ta cena... PYTANIE do użytkowników Maków: DLACZEGO? Dlaczego zapłaciliście 2000 zł więcej i jesteście zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
borsucz Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 12:18 Dopoki nie bedziesz mial maca, nigdy tego nie zrozumiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
absurd.goni.absurd Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 12:24 Zaraz pewnie ktoś mnie zbeszta za to co napiszę. dostronxxx pytasz dlaczego? Między innymi dla systemu, w końcu mogłem pracować na systemie praktycznie bezawaryjnym, systemie napisanym praktycznie pod dany komputer (w przeciwieństwie do Win- jeden system do wszystkiego). Komfort pracy jest najważniejszy więc wolałem dopłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 12:45 @dostronxxx Mac OS X, zalaszcza za jednolitość. Apropos ten komputer kosztuje 4k wiec pokaz mi kompa porownywalnego za 2k. Dell Vostro 1015? Dobre sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
meglovestech Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 13:50 Najbardziej przedrożony netbook na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
absurd.goni.absurd Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:06 @meglovestech - chyba nie wiesz o czym piszesz. Apple nie wypuściło do tej pory żadnego netbook'a. Wszystkie komputery MacBook są notebookami. A to jest duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:19 @dostronxxx Płacisz za brak problemów :) Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:37 @sybir No nie bez przesady. Problemy czasem sa ale jest ich znacznie mniej i są innego rodzaju. Takim jednym jest brak obsługi banku internetowego BPH na MacOS X. Odpowiedz Link Zgłoś
legs Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:41 2 USB wystarcza, zreszta sa rozdzielacze. Blyszczaca matryca w niczym nie przeszkadza. Zaplacilam 4 tys. i jestem zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
remo29 Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:44 W grudniu zeszłego roku stałem przed dylematem - MacBook Pro, czy pecet. Kiedy podliczyłem sobie ile musiałbym wydać na soft do Maca, soft który mógłbym nadal używać pod windowsem, to powiedziałem pass. Poza tym priorytetem był bateria, więc kupiłem Asusa UL50, który przy włączonym non-stop WiFi działa bite 10 godzin. bez niczyjej łachy. Mac będzie w następnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
drrabarbarr Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 14:57 @dostronoxxx - Jak juz wyzej wspomniane. Mac OS i jego stabilnosc. Oczywiscie, jesli musisz miec blueray'a w kompie to kup pc. Nie jestem Mac oszolomem ale moge Ci powiedziec ze pracuje na macu, w domu mam desktop pc i starego lapka z linuxem. Windows wypada najgorzej. Komfort pracy z Maciem jest nieporownywalny do innego systemu i komputera. Prawda najpierw mialem maca sluzbowego, ale jak przyszlo do wymiany kompa w domu to majac to doswiadczenie wykosztowalem sie na appla. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dsone Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:01 dostronxxx. chcesz poogoladac filmy blue ray na 13 calowym ekraniku? Prosze bardzo. Specjalnie dla Ciebie firma Sony wypuscila Vaio Z 13 cali. Z napedem blue ray ten komp kosztuje tylko 2800 dolarow. Masz jeszcze jakies pytania odnosnie ceny MacBooka? :) BTW, na moim 2 letnim Macbooku 13 alu np. trailer transformers 1080p na youtube chodzi ultra plynnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dostronxxx Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:11 remo 29, jaki soft masz na mysli, wymien. Odpowiedz Link Zgłoś
dostronxxx Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:14 dsone - monitor sobie podlaczam, takze myszke, klawiature,drukarke i dysk zewnetrzny - potrzebne mi porty USB. Rozdzielacz tu nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
qpnqp Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:37 > dsone - monitor sobie podlaczam, takze myszke, > klawiature,drukarke i dysk zewnetrzny - potrzebne > mi porty USB. Rozdzielacz tu nie pomoze. przy moim mb pro 15 alu: 2 porty usb: - myszka logitech vx nano - monitor :: apple 24 led lcd ( + 3 porty usb ) monitor: - klawiatura ( + 2 porty usb - głównie pamieć przenośna ) (2 wolne porty usb) * drukarka wifi * dysk zewnętrzny podpięty do airpot extreme Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:49 @ dostronxxx Co do portów. W tym MacBooku są dwa porty USB. W jeden wpinasz klawiature alu od Apple'a i masz wolne 3 porty USB (klawiatura ma dwa swoje) pod jeden podpinasz myszkę. Pod następny drukarkę a pod ten ostatni w komputerze dysk zewnętrzny. BTW Jak Cie stać na oryginalnego Photoshopa to i stac Cie na Maca. Chyba ze ten PS nie jest taki wcale oryginalny. Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:51 @ qpnqp Jakbym nie latal dzis tak do kibla to bym się kapnął ze to juz napisałeś ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
phalaphael Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 15:55 dlaczego fanboje peceta nie mogą zaakceptować faktu że ludzie mogą wydać więcej kasy na mniej nic nie znaczących ficzerów po to tylko żeby nie kopać się z windows? Odpowiedz Link Zgłoś
dostronxxx Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 16:38 OK< czyli kwestie usb da sie rozwiazac, ale co z softem? Czy Photoshop oryginalny? Obawiam sie wlasnie tego, ze kazdy drobiazg, ktory do Windowsa sciaga sie automatycznie, za darmo lub w wersji pirackiej jest dostepny na wyciagniecie reki, do maka bym musial kupic. Cokolwiek: antywirus, program do ftp, program do robienia pdf itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zonzonel Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 16:49 No cóż, dokładnie jak z samochodami. Jak ma jeździć to musi troche kosztować. U nas w pracy (uczelnia) są i maki i pecety. Przy pecetach studenci siadają tylko jak wszystkie maki są zajęte. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
sveana Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 17:23 dostronxxx: Dokladnie odwrotnie. Do apple jest cala masa dobrych, darmowych programow, z kazdego rodzaju. Dodaj do tego morze Open Source. Praktycznie po kupieniu komputera z OS i EWENTUALNIE iWorks, wszystko inne masz za darmo w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Nowy (trochę) lepszy MacBook 19.05.10, 17:39 dostronxxx: antywirusa nie trzeba chociaz jest darmowy iantivirus do ftp jest darmowy cyberduck czy filezilla mac os obsluguje format pdf natywnie - otwiera pliki i potrafi zapisac wszystko jako pdf bez zadnego dodatkowego softu. ze sciagnieciem lewego photoshopa (czy jakiegokolwiek innego softu) nie ma najmniejszych problemow, podobnie jak pod windows. Odpowiedz Link Zgłoś