Gość: si IP: *.orange.pl 21.03.06, 17:30 niedługo mój blog podbije świat, way.pl -->>> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M. Gomu*ka heh, no to trafili*my w temat ;) IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.03.06, 18:16 w*a*nie zaczeli*my: Blog Instytutu Gospodarki *wiatowej SGH www.sgh.waw.pl/igs/ Pozdrawiam, M. Gomu*ka Odpowiedz Link Zgłoś
brat_anzelm Czekam na pamiętnik Ojca Tadeusza (Głosu Prawdy) 22.03.06, 14:11 Na razie czytuję regularnie Nasz Dziennik online oraz bloga pani galby, gdzie znajduję mniej więcej równie dużo mądrości co wiedzy o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blogi to syf Blogi to syf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 19:19 Nigdy nie odwiedzam blogów. Mam taką zadadę. I Jakoś zawsze dobrze na tymn wycchodzę. Ostatni raz blog odwiedziłem w 2001 roku, gdy w Polsce była to nowość i po około pół roku czytania ich doszedłem do wniosku, że trudno o większy syf i stratę czasu. To, że wśród miliardów blogów, jest ze 20 wartych uwagi, nie spowoduje tego, że zmienie swoją zasade, tak samo jak to, że jest pare ciekawych romansów, nie spowoduje, że będe czytał miliony tych beznadziejnych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN Re: Blogi to syf IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.03.06, 21:18 nigdy nie odwiedzam blogow ale za to mam taka zasade ze wchodze w komentarze i komentuje artykul, a nuz ktos przeczyta, a nuz ktos zobaczy moje slowa napisane komputerowo, wsrod milionow beznadziejnych komentarzy sa takie, ktore swieca jak jutrznie swiatlej przyszlosci - to moje komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk Re: Blogi to syf 22.03.06, 10:26 tak zgadzam sie :) ,ze komentarze sa bardziej zauważane,ale czy Twoje;) nie bylbym taki pewiem nowy sposób podróżowania Odpowiedz Link Zgłoś
chilijczyk Re: Blogi to syf 22.03.06, 00:53 Oceniac cos czego sie nie zna. I jeszcze sie do tego przyznawac! To rzeczywiscie niezla zasada... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrr Re: Blogi to syf IP: *.pl 22.03.06, 11:46 Naucz sie czytac analfabeto ze zrozumieniem - wyraznie napisal, ze przez pol roku czytal blogi, a przez taki okres czasu mozna sobie swobodnie wyrobic trwala opinie na temat czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: Blogi to syf 22.03.06, 13:52 od 2001 roku sporo się zmieniło, warto się jeszcze raz przyjrzeć blogom i o tym też jest ten artykuł na pewno jedna rzecz się nie zmieniła - gdy się z kimś dyskutuje, nie warto go obrażać, bo czemu ma służyć pisanie do kogoś "analfabeto"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzcina Zobaczcie : www.riksza.blog.onet.pl - extra ! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.03.06, 20:44 Ciekawy artukul, przyszedl mi na mysl blog, ktory ostatnio odwiedzilem. Zobaczcie, goraco polecam. www.riksza.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAN Re: CzekDis: www.syndromblueoffice.ownlog.com IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.03.06, 21:21 co jakas riksza? zobaczcie lepiej to >> kolorowe fotosy i przeswietne postacie www.syndromblueoffice.ownlog.com , to ci dopiero fotolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac prl polacy sa za malo rozwinieci IP: *.hsd1.wa.comcast.net 21.03.06, 21:48 blogi prowadza ludzie z pasja ktorzy maja cos do powiedzenia i ktorzy potrafia przeczesac caly web i wyszukac ciekawe informacje na dany temat. ten artykul jest przedrukowany za artykulem z New York Times gdzie pisze o dziewczynie ktora zalozyla blog i zarabia kilka milionow miesiecznie wlasnie piszac pierdoly, no ale polacy o czym maja pisac? ze premier marcinkiewicz to kretyn a prezydent kaczor to drugi kretyn, a cale ich partie to siedliska kretynow, ze emeryt ma 400 zlotych renty? kto to bedzie czytal, polska to zapadly kraj, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorsamsa polacy sa za malo rozwinieci ... IP: *.adsl.alicedsl.de 21.03.06, 22:20 ... ale na spolke z Rosjanami moze cos zdzialaja: polskarosja.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: polacy sa za malo rozwinieci ... IP: *.tky.hut.fi 22.03.06, 16:55 Zajrzalam na ten blog, ale tam jest tylko jeden, pierwszy wpis... z grudnia... albo Ci cos nie dziala. Jak chcesz sie reklamowac, to napisz cos najpierw ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrr Re: polacy sa za malo rozwinieci IP: *.pl 22.03.06, 12:00 Dziwne ze 99,9% blogow jest pisanych przez sfrustrowanych palantow ktorzy publicznie wywnetrzaja sie ze swoich malych, sztucznych problemow, w nadziei ze ktos to przeczyta i pozytywnie skomentuje, jesli skomentuje negatywnie to bedzie nastepny temat do bloga. Jak ktos sie chce wyspowiadac to niech idzie do konfesjonalu porozmawiac z ksiedzem, albo na kozetke do psychoanalityka, a nie zasmieca internet zbednym syfem. Co do pozostalego 0,1% to owszem zgodze sie sa niezle blogi (niezle - dopracowane graficznie, zawieraja kilka ciekawych, rzetelnych informacji - rzetelnych bo przepisanych z innych, sprawdzonych zrodel), tylko po jaka cholere powielac cos? No chyba ze blogi to miejsca w ktorych lenie i niemoty znajduja sobie informacje ktorych by sami nigdy nie znalezli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: polacy sa za malo rozwinieci IP: *.winfor.pl 22.03.06, 13:58 to w Polsce - za granica jest cale mnostwo swietnych blogow na ktore sam regularnie zagladam. Polecam 9rules.com - w Polsce za to kiszka, nawet jak pisze ktos znany i lubiany to albo jest to nudne, albo brzydkie, albo słabe. A 99,9% polskich blogów to wypociny nastolatek Odpowiedz Link Zgłoś
magdanowakowska2 Re: polacy sa za malo rozwinieci 03.10.15, 23:18 a może po prostu jesteś jednym z tych Polaków co uważa każdego rodaka i wszystko co polskie za gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
protestujemy.pl blog-oznaka demokracji 21.03.06, 22:38 Sam prowadzę autorskiego społeczno-politycznego bloga w sieci i jest to dla mnie widoczna oznaka demokracji i wolności słowa. Interesuja mnie te tematy i dzięki blogowi mogę się wywnętrzyć przed anonimowymi gośćmi. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek 21.03.06, 22:53 No bardzo mądre tezy. Pora wyciagac wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v. zapomnieliscie o Bazylku :) IP: *.acn.waw.pl 21.03.06, 22:59 pierwszym blogu wydanym ksiazkowo w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serowar Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: *.aster.pl 21.03.06, 23:06 dufromage_pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vvoi Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: 81.193.5.* 21.03.06, 23:06 można inaczej: new-art.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Serowar dufromage.pl IP: *.aster.pl 21.03.06, 23:07 Zobaczcie alternatywne podejście do aktualności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuutott.net Re: dufromage.pl IP: 80.176.209.* 22.03.06, 10:25 to i ja swoje trzy grosze --- fuutott.net Odpowiedz Link Zgłoś
kira_a Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek 21.03.06, 23:18 ale moim zdaniem nie chodzi tu o blogi, które opisują wydarzenia polityczne,czy jakieś blogi nastolatek o Tokio Hotel, hihihihihiih, kiedyś na bloxie był blog zatytułowany: Mój iPod, moim zdaniem to na takich blogach zarabiać moga firmy, albo Przewodnik Babeczki gdzie można znaleźć informacje o wystroju mieszkań babeczkaa.blox.pl to o takie blogi chodzilo moim zdaniem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
tebe Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek 22.03.06, 08:28 Mój iPod jest. Blog, w kontekście nastolatek ma dość zły PR. Coś jak szczur w kawale z chomikiem. Najwięcej tracą na tym Ci, którzy kwitują sprawę określeniem "blogi to syf". Sami jednak zasługują na tę stratę, bo generalizacja dotyczy już wyłącznie formy publikacji. To tylko narzędzie, zależy, kto się do tego dorwie. Większośc internetu to syf, nie ma tu takiej selekcji jak przy wydawaniu literatury (btw, większość literatury to syf) czy publikacjach prasowych (jak wyżej). Liczy się cała ta reszta, znikająca ulegającym generalizacjom z oczu. Ich strata. Odpowiedz Link Zgłoś
koprolog Polskie blogi to tylko wypociny nastolatek 21.03.06, 23:23 blogosfera w polsce przypomina niestety szalet - pełno bezwartościowych wynurzeń fanek lansowanych przez vivę zespołów z enerdówka albo w najlepszym razie prawicowego zacietrzewienia (galba et consortes). na dodatek blogi, które są uparcie promowane przez duże portale (blog Igora Janke, Ostry Dyżur czy ipod) są albo w ogóle "nie-interetowe" (Janke mógłby równie dobrze pisać to samo w jakiejś gazecie), albo nudziarsko-pamiętnikarskie, albo ordynarnie reklamowe. takie "jaskółki" jak blog żony jednego z kandydatów na prezydenta (nie, nie chodzi o Marię-Piękną-Inaczej ;) to na siłe tworzone gadżety, sztuczny cukier, wyroby blogopodobne. do żadnego z przywołanych w zdjęciach zachodnich blogów nie da się znaleźć odpowiednika w PL. aż się chce wyjść z kina -- skocz.pl/szalet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyyyy Re: Polskie blogi to tylko wypociny nastolatek IP: *.it-net.pl 22.03.06, 00:57 wiem ze daleko mi do doskonałości , ale jakiś bonus za wytrwałośc i długie siedzenie w nocy sie nalezy:D : punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyw Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.03.06, 01:13 jabba.pl - serwis blogowy z "ambitną" (patrz: regulamin) misją. Dopiero się rozwija, ale zapowiada się ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 01:39 kinoblogia.blog.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
januszek96 Blogowanie 22.03.06, 09:08 Hmm.....pisanie bloga.....jedna z czytelniczek napisała - Sprawiasz wrażenie , jakbyś sam siebie uczył.... . Tak , na swoim blogu się uczę.... Uczę się jak żyć.... januszek96.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
basia A jak wyglada dialog w blogu TOKFM? 22.03.06, 09:37 "Blog jest medium dwustronnym, opartym na dialogu nadawcy z odbiorcą." na pewno nie na dialogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfasny a co z vlogami ? to będzie rewolucja ! IP: 193.201.167.* 22.03.06, 09:50 prawie nikt w Polsce nie pisze o vlogach (czyli video blogach), chociaż trzeba przyznać, że na zachodzie też niweiele. siedzę w tym temacie od roku i myślę, że to dopiero będzie rewolucja, popatrzcie np. na rocketboom- dziennik telewizyjny, który ogląda 120.000 osób dzienie, zrobiony przez 2-3 osoby. co się będzie działo za rok ?! na pewno więcej zawsze będzie blogów, ale ludzie chętniej będą oglądali vlogi. mała grupa ludzi może np. zrobić swój własny serial, który obejrzy miliony ludzi, albo stację muzyczną z relacjami z koncertów. może "gazeta" zacznie trochę więcej o tym pisać :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kfasny a co z vlogami ? to będzie rewolucja ! IP: 193.201.167.* 22.03.06, 09:54 prawie nikt w Polsce nie pisze o vlogach (czyli video blogach), chociaż trzeba przyznać, że na zachodzie też niweiele. siedzę w tym temacie od roku i myślę, że to dopiero będzie rewolucja, popatrzcie np. na rocketboom- dziennik telewizyjny, który ogląda 120.000 osób dzienie, zrobiony przez 2-3 osoby. co się będzie działo za rok ?! na pewno więcej zawsze będzie blogów, ale ludzie chętniej będą oglądali vlogi. mała grupa ludzi może np. zrobić swój własny serial, który obejrzy miliony ludzi, albo stację muzyczną z relacjami z koncertów. może "gazeta" zacznie trochę więcej o tym pisać :-). Odpowiedz Link Zgłoś
kurczeblade.pl blogi polityczne 22.03.06, 10:19 A ja uważam, że bardzo ciekawe sa blogi polityczno - społeczne. Można się z nich wiele dowiedzieć o nastrojach ludzi. Piszących i komentujących. Ja sama zaczynając pisać bloga (razem z dwoma kolegam) zupełnie nie miałam pojęcia co myślą ludzie spoza wąskiego kręgu znajomych. To było bardzo pouczjące. zapraszam do lektury. www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinche Rewolucja obejmie całą Polskę :P IP: *.swiatniki.sdi.tpnet.pl 22.03.06, 10:31 blogi? phh :)prawdziwa rewolucja to antyaukcja :) he he www.afisz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reokle blog o rumunii IP: *.mysmart.ro / *.iasi.rdsnet.ro 22.03.06, 10:51 troche dawno aktualizowany, ale niezly fomka.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: therese Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: 62.233.195.* 22.03.06, 12:56 "Informacje zamieszczane na blogach (...) staly sie zrodlem bezcennych informacji." Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
zales Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek 22.03.06, 13:11 Masz rację. Zdanie bez sensu. Chyba czasem ciężko zauważyć niejasności we własnym tekście. Potrzeba żeby przeczytał go ktoś z zewnątrz. Mam nadzieję, że mimo to artykuł jest wart przeczytania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: therese Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: 62.233.195.* 22.03.06, 15:11 Gdyby artykul nie byl ciekawy, nie czytalabym go tak wnikliwie i nie zauwazylabym tej drobnej niejasnosci:)) Mam jednak pewna watpliwosc. Z Twojego tekstu mozna wywnioskowac, ze jestes entuzjasta traktowania blogow (tych ambitniejszych, oczywiscie) jako wartosciowe zrodlo informacji. Dlatego uwazasz, ze polskie media i przedsiebiorcy nie doceniaja sily blogow. Czy jednak ten ostrozny dystans nie jest sluszny? Nie ma zadnego kryterium pozwalajacego stwierdzic, czy dana informacja umieszczona na blogu jest prawdziwa, czy nie. To dotyczy rowniez blogow cieszacych sie duza popularnoscia i uznaniem. Zadna firma lub osoba prywatna dbajaca o swoj wizerunek nie zdecyduje sie przeciez na korzystanie z niepewnego zrodla informacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zales Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek 22.03.06, 15:41 Therese, uwazam, ze :) ostrozny dystans trzeba zachowac zawsze, nie mozna bezgranicznie ufac zadnemu medium (przypomina mi sie slynny naglowek z Wyborczej "Lista agentow krazy po Polsce", nt. listy Wildsteina). Nigdy nie da sie sprawdzic ze 100% pewnoscia kwestii prawdziwosci. Poza tym wchodza do gry kwestie filozoficzne - co to jest informacja prawdziwa ;) Jesli blog jest pisany od dluzszego czasu, informacje przedstawiane na nim mam okazje porownac z innymi zrodlami, komentarzami i jesli dodatkowo wiem cos o autorze, np., ze jest prawnikiem i pisze na temat praw autorskich to wszystko powoduje, ze takie zrodlo informacji staje sie w moich oczach pewne. Slyszalem ostatnio od kolegi, ze jest jakis bloger, ktorego opinie na temat gieldy papierow wartosciowych cytuje jakis dziennik. (wiem wiem, jakis, jakis, dlatego nie ma o tym w artykule). A w USA opinie z blogow politycznych takich jak Huffington Post czy Instapundit sa traktowane bardzo powaznie. A tu masz np. zdjecie autora bloga o trendy trendzie Web.2.0 z Billem Gatesem: www.flickr.com/photos/35034363287@N01/115447869/ To moze byc fotomontaz, ale na podstawie zestawu informacji ktore posiadam moge ocenic z bardzo wysokim prawdopodobienstwem, ze mialo miejsce ;) Sie rozpisalem. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: therese Re: Blogi to nie tylko wypociny nastolatek IP: 62.233.195.* 22.03.06, 19:14 Zales, poruszyles bardzo ciekawe zagadnienie - "co to jest informacja prawdziwa?":)) Mysle, ze odpowiedz na to pytanie moze nam pomoc w rozwiazaniu pozostalych trudnosci;) Zgodnie z klasyczna teoria prawdy, veritas est adaequatio rei et intellectus:) W zwiazku z tym informacja rozumiana jako sad moze byc prawdziwa tylko wtedy, gdy odpowiada jej okreslony stan rzeczy. Z tego wynika, ze prawda jest niestopniowalna, a wiec informacja nie moze byc bardziej lub mniej prawdziwa (moze byc albo prawdziwa - cos jest- , albo falszywa - czegos nie ma - ). Stopniowalne moze byc jedynie moje przekonanie co do jej prawdziwosci. Zgadzam sie z Toba w zupelnosci co do tego, ze nie mozna byc nigdy do konca przekonanym czy informacje przekazywane przez dane medium sa prawdziwe, czy nie. Ale :) mysle, ze jest sluszna przyczyna tego, ze istnieje tak duzy brak zaufania wobec autorow blogow: nie biora oni zadnej odpowiedzialnosci za to, co pisza (mam tu na mysli zwlaszcza blogi prywatne). Korzystajac ze srodkow masowego przekazu mamy pewnosc, ze licza sie one z ewentualnymi konsekwencjami w wypadku podania informacji falszywych (nie biore pod uwage brukowcow, ktorym obce jest w ogole pojecie prawdy...), a w pzypadku blogow takiej odpowiedzialnosci sie nie bierze (o ile mi wiadomo, byc moze jest inaczej?..). Dlatego. aby miec wieksza pewnosc co do prawdziwosci informacji, media czy firmy siegaja do zrodel, ktore licza sie (a przynajmniej z zalozenia powinny..) z waga kazdego slowa. To nie znaczy jednak, ze nalezy calkowicie zanegowac sens istnienia blogow i ignorowac informacje w nich zawarte, bo moga sie okazac bardzo cenne. Wydaje mi sie jednak, ze nalezaloby traktowac je jako punkt wyjscia dla dalszej wiedzy, ktory trzeba uwiarygodnic, a nie przyjmowac a priori - dokladnie tak jak napisales: stwierdzac o prawdopodobienstwie tylko "na podstawie zestawu informacji, ktore posiadam";)) Moze z czasem znajdzie sie rada na problem wiarygodnosci blogow i stana sie one rownorzednym srodkiem przekazu?:) Sie rozpisalam jeszcze bardziej;)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś