Dodaj do ulubionych

Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebooku

13.05.09, 08:55
A najfajniej będzie, gdy program "spowoduje błąd" i skasuje dane nie wtedy,
gdy tego chcemy.
Obserwuj wątek
    • truten.zenobi ale będą jaja jak 13.05.09, 09:29
      komuś uda się złamać zabezpieczenia systemu...
    • Gość: reni Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 09:52
      Jeśli komp bedzie dalej odsprzedany to złodziejowi jest wszystko jedno czy z
      danymi czy bez a dla pozyskania danych złodziej po prostu wyciągnie dysk i dane
      skopiuje na innej maszynie.
    • Gość: lolz Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook IP: 89.100.90.* 13.05.09, 10:41
      hmm a ile razy w zyciu windows przy zwieszce wykonal Ci sam, np.
      format c:/ ?
    • Gość: gość Lepszy sposób to szyfrowanie. IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 13.05.09, 11:31
      Ja mam wszystkie partycje zaszyfrowane programem Truecrypt. Żaden złodziej czy
      policjant nie znając hasła nie pozna danych znajdujących się na komputerze i w
      ten sposób są one bezpieczne. Zdalne kasowanie to bzdura bo zawsze można
      odpalić komputer z livecd i te dane odczytać. W przypadku szyfrowania
      odczytanie danych staje się niemożliwe a złamanie hasła może zająć nawet 100
      lat dla szybkiego superkomputera. Ważne by hasło było długie, niestandardowe i
      niesłownikowe i nikt poza nami jego nie znał.
      • tymon99 Re: Lepszy sposób to szyfrowanie. 13.05.09, 13:47
        w windows trzeba jakieś specjalne programy instalować, żeby sobie móc zaszyfrować??
    • Gość: dellowiec Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebooku IP: *.chello.pl 13.05.09, 14:25
      dell ma taką opcje od kilku dobrych lat, teraz z samozniszczeniem dysku
      włacznie, pomijając taką nowinkę jak układ "żyroskopowy" który w trakcie
      gwałtownego ruchu podnosi głowice z talerza, Fujitsu nie wymyśliło nic nowego
      • and_nowak Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook 13.05.09, 14:39
        Dell nie produkuje dysków, więc raczej to nie jego pomysł...
    • and_nowak Jak to obejść - darmowy przepis 13.05.09, 14:56
      Instrukcja dla złodziei danych (a nie sprzętu)
      1. Po kradzieży notebooka schowaj go do metalowej walizki - będzie poza polem GSM.
      2. Wszelkich prób dokonuj w blaszanym garażu/kontenerze - nadal poza polem GSM.
      3. Wyjmij baterię. Komputer bez zasilania niczego nie zrobi. Dysk twardy
      potrzebuje zasilania do pracy.
      4. Wyjmij dysk i przełóż do dowolnego peceta. Będziesz potrzebował przejściówkę,
      kosztuje ok. 10-40 zł.
      5. Uruchom system (najlepiej z własnego dysku), postępuj tak jak do tej pory.
      Miłej kradzieży!

Oczywiście teoretycznie można dysk zaszyfrować. Pewnie że można! Można to zrobić
      na każdym pececie. Np. pod Windowsy jest program Utimaco i sporo innych.
    • Gość: bokio Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebooku IP: *.aster.pl 13.05.09, 23:18
      A ja bym wolał, że by mój laptok zamiast opcji zdalnego kasowania danych miał w
      sobie kostkę semtexu, którą ja bym zdalnie po kradzieży zamieniał w małe BUM!
      Skasowałbym wtedy dane razem ze złodziejem albo nabywcą kradzionego towaru,
      albo jego dzieckiem, żoną, kochanką i etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka