zigzaur 13.05.09, 08:55 A najfajniej będzie, gdy program "spowoduje błąd" i skasuje dane nie wtedy, gdy tego chcemy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truten.zenobi ale będą jaja jak 13.05.09, 09:29 komuś uda się złamać zabezpieczenia systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reni Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 09:52 Jeśli komp bedzie dalej odsprzedany to złodziejowi jest wszystko jedno czy z danymi czy bez a dla pozyskania danych złodziej po prostu wyciągnie dysk i dane skopiuje na innej maszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolz Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook IP: 89.100.90.* 13.05.09, 10:41 hmm a ile razy w zyciu windows przy zwieszce wykonal Ci sam, np. format c:/ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lepszy sposób to szyfrowanie. IP: *.swinoujscie.vectranet.pl 13.05.09, 11:31 Ja mam wszystkie partycje zaszyfrowane programem Truecrypt. Żaden złodziej czy policjant nie znając hasła nie pozna danych znajdujących się na komputerze i w ten sposób są one bezpieczne. Zdalne kasowanie to bzdura bo zawsze można odpalić komputer z livecd i te dane odczytać. W przypadku szyfrowania odczytanie danych staje się niemożliwe a złamanie hasła może zająć nawet 100 lat dla szybkiego superkomputera. Ważne by hasło było długie, niestandardowe i niesłownikowe i nikt poza nami jego nie znał. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Lepszy sposób to szyfrowanie. 13.05.09, 13:47 w windows trzeba jakieś specjalne programy instalować, żeby sobie móc zaszyfrować?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dellowiec Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebooku IP: *.chello.pl 13.05.09, 14:25 dell ma taką opcje od kilku dobrych lat, teraz z samozniszczeniem dysku włacznie, pomijając taką nowinkę jak układ "żyroskopowy" który w trakcie gwałtownego ruchu podnosi głowice z talerza, Fujitsu nie wymyśliło nic nowego Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebook 13.05.09, 14:39 Dell nie produkuje dysków, więc raczej to nie jego pomysł... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Jak to obejść - darmowy przepis 13.05.09, 14:56 Instrukcja dla złodziei danych (a nie sprzętu) 1. Po kradzieży notebooka schowaj go do metalowej walizki - będzie poza polem GSM. 2. Wszelkich prób dokonuj w blaszanym garażu/kontenerze - nadal poza polem GSM. 3. Wyjmij baterię. Komputer bez zasilania niczego nie zrobi. Dysk twardy potrzebuje zasilania do pracy. 4. Wyjmij dysk i przełóż do dowolnego peceta. Będziesz potrzebował przejściówkę, kosztuje ok. 10-40 zł. 5. Uruchom system (najlepiej z własnego dysku), postępuj tak jak do tej pory. Miłej kradzieży! Oczywiście teoretycznie można dysk zaszyfrować. Pewnie że można! Można to zrobić na każdym pececie. Np. pod Windowsy jest program Utimaco i sporo innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bokio Zdalne kasowanie danych w wyłączonym notebooku IP: *.aster.pl 13.05.09, 23:18 A ja bym wolał, że by mój laptok zamiast opcji zdalnego kasowania danych miał w sobie kostkę semtexu, którą ja bym zdalnie po kradzieży zamieniał w małe BUM! Skasowałbym wtedy dane razem ze złodziejem albo nabywcą kradzionego towaru, albo jego dzieckiem, żoną, kochanką i etc. Odpowiedz Link Zgłoś