an.ta 07.10.09, 17:37 Ten filtr daje sporo radości, bo na wesolutkich kolorkach można sobie działac i malowac rózne figury. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogatka1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 08.10.09, 09:45 Aniu, zaliczyłaś okrągły numerek 2500, brawo za trafienie! O_O... I masz gustowne okulary, uszy i rogi. Ładnie wyglądasz w tym kołnierzyku. Czy opcja Skraplanie robi te spirale i jednocześnie rozmazuje kropki? Czy te skroplone kropki wszystkie jednocześnie się robią na jednym tle, czy robisz je po kolei w innym obrazku i wklejasz do tego? To już znalazłam w GIMPie, nazywa się Zniekształcenia -->Skręcanie i zaciskanie. To przykłady: Odpowiedz Link
an.ta Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 08.10.09, 23:05 O.. jakie optymistyczne przykłady zrobiłaś bogatko. Ja swój obrazek robiłam bardzo prosto. Na zdjęciu ( trochę przetworzonym, ale to nieistotne bo przetwarzałam do czego innego) namalowałam pędzlem grupy kropek i do każdej grupy zastosowałam jakąś opcję filtra skraplania.Wszystko na jednej warstwie. A opcje są tam takie: wypaczanie,turbulencja,wirówka zgodnie ze wskazówkami zegara,wirówka przeciwnie do wskazówek zegara, marszczenie, wybrzuszenie,przenoszenie pikseli, odbicie, rekonstrukcja, zamrożenie, rozmrożenie. Odpowiedz Link
an.ta Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 08.10.09, 23:08 To jest przenoszenie pikseli. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 10.10.09, 21:42 Grzeszku,ani ja,ale podoba mi się co Ania zrobiła. ) Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 12.10.09, 20:24 Mnie się też podoba. Ale dla mnie to wiedza tajemna. Jestem pełen podziwu. Odpowiedz Link
an.ta Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 12.11.09, 00:10 Bogatko coś się twój obrazek postarzał. Dobranoc Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 12.11.09, 08:57 Witam Aniu Efektowne jest to Przenoszenie pikseli na Twoim obrazku kolorowym(na tym z netu) powyżej. To jak krystalizacja kamieni. Ciekawe, że mostek jest nienaruszony, pewnie robiłaś selekcję i warstwy. Ha! a zrób kolorowy obrazek z czarno-białego lub z sepii, nie mając pierwowzoru kolorowego! W tej sepii był chyba efekt wody -szkła na ramce, także efekt szum i barwienie? Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 12.11.09, 20:26 Nie wiem jak to robicie,ale prace Wasze podglądam z wielką przyjemnością Ciekawa jestem jak sobie Ania poradzi? Powodzenia i czekam na efekt. Odpowiedz Link
an.ta Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 13.11.09, 00:40 W Photoshopie można obrazek czarno biały pomalowac. Nie wiem czy o to ci chodzi. Jeden z prostych sposobów.Prosty, ale precyzyjny. Obrazek - nacisnąc q (edycja szybkiej maski) - pędzlem zaznaczamy co chcemy pokolorowac - znowu q - teraz jednocześnie Shift+Control+i - wyskakuje ramka gdzie suwakami dobieram kolor ( trzeba pamiętac, żeby włączyc obcję "koloruj") - mam pokolorowane - Control D aby zlikwidowac zaznaczenia. Gdzieś jeszcze mam jeden sposób na kolorowanie, ale musiałabym poszukac. Jeśli chodzi o "stary obrazek" to: Mam obrazek - zaznaczenie - zaznacz wszystko. Następnie Zaznacz - przekształc zaznaczenie. Trzymam Shift+Alt i punktami skrajnymi zmniejszam trochę obrazek. Zaznacz odwrotnośc. Edycja - wypełnij, wybieram kolor biały. Mam białą ramkę. Filtr - Zniekształc- Morskie fale. Zaznacz - Nic. Ramkę postrzępioną już mam. Teraz sam obrazek. Filtr - Szum - Dodaj szum. Opcja - monochromatycznie, tryb Jednolity, intensywnośc ok 17%. Teraz Obrazek - Dopasuj -Barwa/Nasycenie. Koloruj. Barwa wartośc 41, Nasycenie 11. I znowu Obrazek - Dopasuj - Jasnośc/kontrast i oba suwaki na wartośc 11. To tyle. Natomiast jeśli chodzi o mostek to było robione tylko za pomocą filtra skraplanie. Tam jest funkcja - zamrożenie. Zamalowuje się przy tej funkcji fragment który chcemy zachowac niezmieniony. Potem latałam z funkcją - przenoszenie pikseli i na koniec - rozmrożenie. Niżej wklejam obrazek pomalowany. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 13.11.09, 10:23 Witam Helenko, będziesz miała więcej czasu, to przekonasz się, jakie to łatwe, pomimo tego, że opisy są skomplikowane, to w działaniu jest znacznie prościej. Aniu, dziękuję za dokładny opis, przyda się nie tylko mnie. Barwienie jednym kolorem w GIMPie jest podobne. Problem jest z naturalnym zabarwieniem, np. żeby kamienie miały wszystkie swoje odcienie barw. Zastanawiam się, jak filmowcy pokolorowali filmy, które były czarno- białe, np. "Sami swoi"? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 02.11.10, 22:58 Wróciłam do tego watku, bo efekt "twarzy nocy" jest chyba zrobiony skraplaniem, a w GIMPie to Zniekształceniach Polar coordinator Z tego poniższego obrazka: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR Ziarno błony fotograficznej 02.08.11, 16:27 Pędzel: 100 Nierówna okrągła szczecina Tryby mieszania warstw Tekst własny, Fonty: Arial i Brush Filtr: Ziarno błony fotograficznej Mieszanie warstw, na dole oryginał. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR SKRAPLANIE W PHOTOSHOPIE 12.07.12, 22:09 Filtr Skraplanie, wielkość pędzla 45: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR Bryła 3D w PS CS5 16.10.12, 17:25 www.mosaicale.com/graphic/photoshop/pages/tuts42/aglae.html Bardzo mi pomogły wskazówki Janka i Iluzji z dziadek.webd.pl/viewtopic.php?p=236202#236202 Myślę, że dużo zależy od początkowego nałożenia gradientu, tak, jakby w tych piramidach długość promieni zależała od koloru i kierunku gradientu. Rozmywanie i Filtr Bryła 3D robiłam trzy razy z podanymi ustawieniami, czwarty raz zmieniłam w filtrze na: 15 200 Zamiast zmniejszania obrazka Z Obraz, wykadrowałam promienie. Pominęłam końcowe nakładanie podwójne gradientu, i Blending Mode też pominęłam, bo ten wynik uznałam za zadowalający: Cztery razy Filtr > Bryła 3D > Piramida na kanwie 2000 x 2000 i jeden raz (to ta w dolnym prawym rogu) na kanwie 640 x 400 px. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: FILTR > Stylizacja> Bryła 3D i emotka-magnes 17.10.12, 18:24 www.mosaicale.com/graphic/photoshop/pages/tuts42/aglae.html www.photoshopstar.com/graphics/children-holder-for-photos/ Odpowiedz Link