fettinia 10.11.09, 12:38 Czy mozna w innym miescie tez kupic?I wogole jak smakuje bialy mak? Zawsze chcialam sprobowac i dotad nie mialam okazji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 13:09 Rogale Marcińskie tylko w Poznaniu, i to nie u wszystkich cukierników: www.korespondent.pl/index.php?x=artykul_r1&id=6925 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7226209,Dwa_lata_za_podrabianie_rogali__A_co_.html Co nie oznacza, że inni ich nie robią, i nie będą robili, ale nazwa jest zastrzeżona. Pod tą nazwą tylko w Poznaniu i tyko u niektórych. Odpowiedz Link
fettinia Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 13:59 wow ale numer a ja znalazlam wlasnie z inna masa-powinny byc oki nie? tiny.pl/hxtd3 Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:06 Smaczne może będą, ale marcińskie to one nie są... Albo przynajmniej nie takie jakie znam. Chyba dziś wieczorem porobię im zdjęcia zanim zacznę wchłaniać Odpowiedz Link
fettinia Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:08 to czekamy na zdjeciechociaz ekran polize Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:03 Prawdziwe tylko w Poznaniu albo... z Poznania Do mnie dziś z tej okazji z okazałą przesyłką prosto z Poznania przyjeżdża kuzynka Jutro nic innego nie jem, bo to bomba kaloryczna wręcz nieprzyzwoita! Ale pyszna. Nawet jeśli inne "buły" są smaczniejsze, to fakt, że te je się tylko na św. Marcina dodaje im uroku Odpowiedz Link
achulaw Jakie pyszne:))... 10.11.09, 22:36 Właśnie chrupię ekran............SLINOTOKU DOSTAŁAM!Zapomniałam,że to jutro. Dlaczego u nas ich nie ma? Odpowiedz Link
wadera3 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 13:10 Aha, ja jadłam kilkakrotnie, nie wiem na ile "autentyczne" bo to było przed tym cyrkiem z certyfikatem, ale jakoś mnie nie powaliły na kolana Odpowiedz Link
annamaria0 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 13:49 Wadero, nie jestes sama Nic specjalnego - wole juz angielskie crumpets czy English muffins. Odpowiedz Link
mmsk Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:12 w innych miastach można je kupić w Piotrze i Pawle. Podobno są z Poznania.. Smakują podobnie, choć pewnie najlepsze są świeżutkie prosto z cukierni. Odpowiedz Link
pasqoodnikowo Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:21 Aaaa, zapomniałam napisać, że w Wwie można je kupić cały rok na stacji metra Ratusz. Też podobno z Poznania. Odpowiedz Link
momas Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 14:37 o uszy mi się obiło, ze maja certyfikat. Przynajmniej tak sie reklamuja.... Ale ja juz niczego nie jestem pewna .... Fettinio - jak bedziesz miała przyjechac do stolicy - to nabędę, cobyś zielone pojęcie o smaku miała Odpowiedz Link
lunaa7 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 15:51 a ja w sumie tylko je ze slyszenia znam i to od calkiem niedawna (tak ze 3 lata),czy wczesniej one zawsze w Pl byly??? ja jestem z Jeleniej Gory i nigdy tym o nich nie bylo slychac,a w De tez nie sa popularne,tak,ze nigdy ich nie jadlam nawet (wiem,wiem.....duzo stracilam....) Czy sa w calej Pl popularne Odpowiedz Link
momas Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 16:03 "starożytna" poznańska tradycja od niedawna głosna w całej Polsce... Odpowiedz Link
fettinia Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 16:01 Momasoczywiscie-z gory dziekuje Odpowiedz Link
kein_engel Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 18:58 W delikatesach Piotr i Paweł sprzedają, w stolycy np takowy sklep jest. Smak migdałowo-orzechowo-rogalowy Odpowiedz Link
gonia225 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 19:29 Na Kujawach też bywają, ja właśnie zjadłam, mieszkam jakieś 2 km od Poznania Odpowiedz Link
gonia225 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 19:31 Moja teściowa kupuje a mieszka w Inowrocławiu Odpowiedz Link
fettinia Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 19:36 Tja..jedyna mozliwosc w Zgorzelcu a tam pewnie nie ma Odpowiedz Link
julsza Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 20:51 gonia225 napisała: > Na Kujawach też bywają, ja właśnie zjadłam, mieszkam jakieś 2 km od Poznania > nie wiedzialam, ze Kujawy tak blisko Poznania Odpowiedz Link
gonia225 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 22:24 A się mi tak napisało , miałam na myśli, że widuję będąc u teściowej Odpowiedz Link
fettinia Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 10.11.09, 22:30 no Ty przynajmniej widzialas-bo ja to tylko na zdjeciu Odpowiedz Link
amused.to.death Są rogale i rogale. 10.11.09, 20:22 Nie wszystkie są tak samo dobre. Przede wszystkim muszą być DUŻE. To nie jest mały rogalik z odrobiną nadzienia. Nadzienia musi być dużo, być ciężkie tak jakby ciasto tylko je owijało. Z białego maku oczywiście, z czarnego nie lubię - nawet bym nie kupiłam. Smak - taki migdałowo-makowo-orzechowy. Nie lubię tych co sprzedają cały rok w niektórych cukierniach - przeważnie są dużo mniejsze i mają dużo mniej nadzienia - ot, takie zwykłe rogaliki. W ogóle mam wrażenie, że nawet te 11 listopadowe są mniejsze niż kiedy prawie 15 lat temu przyjechałam do Poznania. Odpowiedz Link
amused.to.death a jeśli chodzi o masę... 10.11.09, 20:27 gdzieś znalazłam stare zdjęcie, nie jest idealne, ale.... Odpowiedz Link
fettinia Re: a jeśli chodzi o masę... 10.11.09, 20:28 hm..no to teraz bede sobie wyobrazac smak Odpowiedz Link
czarna9610 Re: a jeśli chodzi o masę... 10.11.09, 20:42 Można kupić w cukierniach w mojej mieścinie. Nie wiem na ile przypominają te poznańskie Odpowiedz Link
annamaria0 Re: a jeśli chodzi o masę... 10.11.09, 20:45 Hmm, no te, co pokazala Amused, wygladaja duuuzo lepiej. Tylko kiedy ja bede w Poznaniu?! Chyba juz nigdy... Odpowiedz Link
julsza i nie marcinskie, tylko świętomarcińskie 10.11.09, 21:02 bo taka jest oficjalna nazwa zrobilam sie ortodoksyjna, jesli chodzi o rogale... rogal świętomarciński ma od ubiegłego roku certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej", co oznacza, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy. tu jest zdjecie: pl.wikipedia.org/wiki/Rogal_%C5%9Bwi%C4%99tomarci%C5%84ski tym, którzy mówią, że to nic takiego, odpowiadam: co Ty wiesz o rogalach świętomarcińskich smacznego Odpowiedz Link
fettinia Re: i nie marcinskie, tylko świętomarcińskie 10.11.09, 21:08 Juz Wadera wyzej napisala o certyfikacie Odpowiedz Link
julsza Re: i nie marcinskie, tylko świętomarcińskie 10.11.09, 21:36 fettinia napisała: > Juz Wadera wyzej napisala o certyfikacie to przez te poznanskosc - musialam powtorzyc Odpowiedz Link
fettinia Re: i nie marcinskie, tylko świętomarcińskie 10.11.09, 22:29 hihi dobra jak zrobie kiedys nalot na Poznan to nie ma zmiluj-rogale musza byc-bez wzgledu na diety Odpowiedz Link
lunaa7 Re: i nie marcinskie, tylko świętomarcińskie 11.11.09, 11:13 juz w tym roku nie dam rady,bo to dzis ,ale moze sprobuje upiec je za rok Odpowiedz Link
starucha121 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 11.11.09, 21:36 a gdzie mozna kupic bialy mak? nigdy takowego w sklepach nie widzialam Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: rogale marcinskie-czy tylko w Poznaniu? 17.11.09, 10:17 nas np. w sieci Piotr i Paweł Odpowiedz Link