ciri_77 13.11.09, 20:53 szykuje baze do faszerowanych udek - wyluzowałąm na razie dwa i za cholre mmi sie nie chce więcej - a na stercie chyba z 10 czeka... a miałam zrobić żarcie malo pracochłonne, to mi sie błyszczeć przed tesciowa zachciało Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alinka_li Re: se durną robote wymyśliłam... 13.11.09, 21:31 Ej, a może zmień plany? Po co się zamęczać, błyśnij czymś innym Odpowiedz Link
ciri_77 wyluzowałam wszystkie :)) 13.11.09, 22:27 jutro robie farsz i zwijam mumie z filetów. Tort upieczony, dostawa prezentu zamówiona na niedziele Jesłi Teściowa nie padnie z zachwytu to sie normalnie upije na smutno Odpowiedz Link
fettinia Re: wyluzowałam wszystkie :)) 14.11.09, 10:59 hehe padnie padnie-byle wstala pozniej bo bedzie,ze ja otruc chcialas Odpowiedz Link
legwan4 Re: wyluzowałam wszystkie :)) 14.11.09, 15:43 Już kilka razy się przymierzałam do nadziewania udek,ale wykrajanie głównej kości.....totalnie mnie zniechęca Odpowiedz Link
achulaw Re: wyluzowałam wszystkie :)) 14.11.09, 17:31 Ja w środę chciałam "błysnąć" i zrobić kurczaka na butelce z pieczonymi ziemniakami. Kurczak był pyszny, ziemniaki jeszcze pyszniejsze, ale to sprzątania potem!!!!P)) Piekarnik cały zasmolony z rozbryzgów kipiącego przez szyjkę kurczaka wina pomieszanego z pryskającym masłem. Po wyciągnięciu z piekarnika odpadło dno z butelki i całe pozostałe winko rozlało się cudnie na kuchnię Ziemniaki z lekka się przyłapały więc skrobanie blaszki było przednie. CHYBA WIĘCEJ SIĘ NIE PORWĘ NA TĄ POTRAWĘ Odpowiedz Link
a74-7 Re: se durną robote wymyśliłam... 14.11.09, 16:18 moze to pomoze w przyszlosci Nie przyspieszy napewno ( www.youtube.com/watch?v=HKUoYoau8kE www.youtube.com/watch?v=M13GXa0FKMg www.youtube.com/watch?v=b2LOzRkeGR0&feature=related i gratis - big Ramsey www.youtube.com/watch?v=-z5VgGkZdok&feature=fvw Fotoforum Wielka Brytania i Irlandia Odpowiedz Link
ciri_77 kochana, ja mam męża wędliniarza.... 14.11.09, 17:11 udka trybuje, luzje itp pod bardzo fachowym nadzorem, tylko nie lubie tego robić i tyle, bo ciut trwa, zwłaszcza pilnowanie by nie przecinać skóry. Bo tak tak jak w linkach to ja j moge codziennie..... Odpowiedz Link
ciri_77 :)))))))))) 15.11.09, 22:06 Teściowa zaniemówiła z wrażenia - uczta wyszła genialnie (ydka faszerowane pieczarkami i czosnkiem, szynka w herbacie, mumie z filetem, cebulką i boczkiem oraz kaczka z jabłkami )) AA i pierwszy raz w zyciu wyszedł mi tort )))))) Odpowiedz Link
achulaw Re: :)))))))))) 16.11.09, 18:26 Ojej!!!co to te mumie??? Teściowa nie wzięła tej potrawy za aluzję)? Odpowiedz Link
fettinia Re: :)))))))))) 16.11.09, 18:31 ee spoko-to tylko nasza wewnetrzna nazwa-kurczak w ciescie francuskim Odpowiedz Link
ciri_77 Re: :)))))))))) 16.11.09, 19:20 na dodatek pyszne toto )) i na zimno także wogóle dumna jestem z siebie strasznie - lubie gotowac i zdarza mi sie robić pyszne rzeczy ale na ogól na imrezach cos mi nie wychodziło - coś sie przypaliło, coś nie dosoliło itp a teraz wyszło idealnie Odpowiedz Link
fettinia Re: :)))))))))) 16.11.09, 19:25 to gratulujebo na imprezach to jakis zlosliwy diabolek przewaznie szaleje i przeszkadza Odpowiedz Link
achulaw Re: :)))))))))) 16.11.09, 20:47 Aaaa!!! to ja robię" piersi mumii)" Rewelacja, kurze cycki w cieście z dodatkami wedle wyobrażni: ser, pieczarki, papryka, ogorki świeże (do wyboru lub w kombinacjach) lub na słodko,(ale nie lubimy): ananas, mandarynka, brzoskwinia Odpowiedz Link
ciri_77 i koniecznie cebulka! 16.11.09, 21:04 sok z cebuli swietnie nawilża mięso, no i ten zapach ) Achulaw, daj przepis na pierogi z krupniokiem! Odpowiedz Link
achulaw Re: i koniecznie cebulka! 16.11.09, 21:09 Ciasto jak na pierogi-wiadomo. Jakość pierogów zależy niestety ( od jakości krupnioka.Ma być z "podróbkami". Jak nie od mojego ulubionego masarza to dodaje posiekaną wątrobkę, dodaję przysmazoną cebulkę, duuużo pieprzu i majeranku.Wszystko przesmażam na patelni, juz bez tłuzczu i tradycyjnie faszeruję ciasto. Same pierogi już wedle uznania, my preferujemy polane podduszona cebulką z odrobiną (!!!!)maggi. Odpowiedz Link
ciri_77 acha - krupnioki to miewam pyszne 16.11.09, 21:17 w końcu mąz dla siebie robi ) to wypróbuje w wersji pierogowej także Odpowiedz Link