Dodaj do ulubionych

mielone migdały

23.10.10, 20:46
zamówiłam na tortownii z innymi pierdołeczkami do ozdoby bitej śmietany na dzieciowe tortywink
bo jednak będize sprawdzonie i pewnie - bita śmietana, bezy i maliny.

zamówiłam też mielone migdały
kiedyś jadłąm pyszne rogaliki na bazie mielonych migdałów
google nie pokazały mi tego czego szukamwink
licze na was
ciasteczka z mielonymi migdałami - takie cos jakby kruche ciasteczka???
ktos wie o co mi chodzi?smile
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: mielone migdały 23.10.10, 20:59
      a może tak jak rogale marcińskie tylko zamiast białego maku więcej masy migdałowej
      - zresztą ja np. bardzo lubię jak są bardzo migdałowe... (ehhh... muszę sobie kupićsmile

mojewypieki.blox.pl/2008/10/Rogale-marcinskie.html
    • ania_m66 Re: mielone migdały 23.10.10, 21:07
      kruchych ciasteczek z mielonymi migdalami wypluwa google sporo. nawet jeden przepis z cincin bardzo mi sie podoba i moze na dniach zrobie.
      jesli w szukaju nie znalazlas takich, jakie ci odpowiadaja, to juz nie wiem sad
      chodzi o rogaliki migdalami nadziane, czy po prostu kruche ciasto z nimi uformowane w mini rogaliki?
      • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 21:12
        zadnego nadzienia
        tak jakby do mielonych migdalow dodac cos (jajko margaryne???) i upiec ciasteczka i na to lukier albo puder.
        • ania_m66 Re: mielone migdały 23.10.10, 21:45
          no to co widzisz zlego np w tym przepisie? mysle, ze moglabys poeksperymentowac z proporcjami maki i migdalow.
          pierwszy, ktory wyplul mi google po wpisaniu "ciasteczka z migdalami". forum godne zaufania, przepis wyglada b. fajnie. chyba sama zrobie.
          albo np te calkiem bez maki. cynamon pewnie mozna pominac, strona rowniez godna zaufania.
          btw, migdaly mielone leza w niemczech wszedzie, nawet w discounterach i kosztuja grosze. sa zupelnie ok, chociaz ja uzywam ich raczej do wytrawnych zup.
          nie zwrocilam uwagi, ze w polsce to towar deficytowy do zamowienia przez internet sad
          • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 22:16
            oj nie wiem czy deficytowywink
            ja akurat zamówiłam bo zamawiałm dekoracyjne dodatki do tortów urodzinowych dzieci. tak "przy okazji" wpadły mi w oko.
            Nigdy nie szukałam po sklepach to nie wiem. Ale ja to jestem taki niestatystyczny konsumentwink

a do jakich zup dodajesz? zaintrygowało mię towink

przepisy idę studiować.
          • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 22:45
            to a pewno nie te ciasteczka z "dokładką" piany.
            tamte były jednolite "w budowie/składzie"
            • ania_m66 Re: mielone migdały 23.10.10, 22:51
              no to rozki waniliowe z migdalami masz np tutaj
              kuchnia-polska.net/?category_id=4&recipe_id=745
              strona mi osobiscie malo znana, ale przepis wyglada na ok.
              • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 22:58
                o dziekujewink
                jak przyjdzie wena to bede robiła.smile
        • krysia2000 Re: mielone migdały 23.10.10, 22:55
          > tak jakby do mielonych migdalow dodac cos (jajko margaryne???)

Blisko, blisko. Masz na myśli zapewne frangipane, czyli masę migdałowo-maślaną.

250g mielonych migdałów
          250g cukru pudru
          250g masła
          50g mąki
          5 jaj

Masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać migdałów z mąką i ucierać dalej na gładko. Na koniec wkręcić jaja, stopniowo, po jednym na raz, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.

Voila!
          • krysia2000 Re: mielone migdały 23.10.10, 23:00
            A sorry, myślałam, że chciałaś jakiś wypiek z migdałowym kremem, a Tobie bardziej o ciastka chodzi.
            • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 23:05
              ciastka ciastkawink
              ale szukam też inspirejszyn do tortów
              czy ten krem co podałaś przepis nada się do przełożenia biszkopta?
              pytam jak lak bo torty przerastają moją psychewink
              tzn jak nie lubie to nie robiewink
              no ale przeca dzieckom to zrobiewink

i jakby taki ciemny biszpopt tym przełożyć?
              czy lepiej zostać przy bitej śmietanie wymerdanej z połamanymi bezami i tym przekładać?
    • sylwia1607 Re: mielone migdały 23.10.10, 22:26
      Chodzi Ci o te ciasteczka?
      www.google.de/images?hl=de&q=vanillekipferl&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=WUTDTIDPFMuOswbbweHUCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDkQsAQwAw
      • nikanik Re: mielone migdały 23.10.10, 22:47
        tak. taki kształt miały. bez nadzienia.
        takie jak kruche ciasteczko tylko migdałowe.
        jadłam to lata temu jak jezdziłam do Norwegii do pracysmile
        no i mi się przypomiało
        • sylwia1607 Re: mielone migdały 23.10.10, 23:14
          Ciesze sie, ze moglam pomocsmile Kiedys pieklam je z tego przepisu
          www.marions-kochbuch.de/rezept/0259d.htm
          byly dobre, tylko margaryne zastapilam maslem, ale gdzies mam lepszy przepis na te ciacha , pamietam ze bylo tam maslo smietankowe/niesolone, tamte byly bdb. Poszukam przepisu i wklepie Ci
      • ania_m66 Re: mielone migdały 23.10.10, 22:48
        ano tak, jesli w ksztalcie rogalikow byly, to sylwia ma racje - nasze niemieckie rozki waniliowe jak zywe smile z tym, ze jeszcze czesciej zamiast mielonych migdalow dodaje sie do ciasta mielone orzechy laskowe.
        a co do zup; mielone migday swietnie komponuja sie z francuska zupa-kremem z zielonej fasolki (Soupe de Haricots Verts aux Amandes), szafranem w hiszpanskiej zupie migdalowej i w kremie z kurczaka z garam masala i kolendra.
        uwaga! zupy staja sie przez ten dodatek baaardzo pozywne smile (ale b. smaczne)
        w ogole "maka migdalowa" mozesz zageszczac wiele zup i sosow.
        • momas Re: mielone migdały 24.10.10, 09:16
          jedna uwaga - jezeli zamowilas w takim bialym opakowaniu (podobnym jak mak mielony i orzechy wlaoskie mielone) to one sa mielone z lupinkami. Czyli jednak sa ciut inne niz takie mielone buz lupinek. Sa bardziej "wytrawne"
          • nikanik Re: mielone migdały 24.10.10, 16:26
            widziałam w komentarzach, że są mielone z łupinkami
            to nie będą takie słodkiewink
            tak wydedukowałam i zamówiłamsmile
            • daxter Re: mielone migdały 24.10.10, 19:47
              Ja bym zrobiła makaroniki czyli popularlne sląskie makrony w wersji lususowej z samych migdałów lub mieszane pół na pól z płatkami owsianymi.
              Ewentualnie z maki pszennej pełnoziarnistej takie digestive migdałowe z nieobranych migdałów mielonych oblane czekoladąsmile
            • diegosia Re: mielone migdały 26.10.10, 10:09
              Ja moge zaoferowac dwa sprawdzone przepisy: na Vanillekipferl wlasnie, albo na ciasteczla trao mad. Te drugie maja mniej migdalow i sa raczej maslane i delikatne, te pierwsze rownie delikatne i kruche, ale bardziej waniliowo-migdalowe.
              Aha, dodam tylko, ze oba przepisy mowia o migdalach bez skorki i wg mnie te rzeczyiwscie lepiej sie tu sprawuja. Migdaly ze skorka laduja u mnie zawsze w ciescie marchewkowym. smile
    • pamtaa Re: mielone migdały 26.10.10, 16:30
      Przypomniałaś mi o moich mielonych migdałach. Kiedyś zrobiłam ciasteczka może teraz też zrobię wg waszego przepisu.
    • czekolada72 Re: mielone migdały 25.07.14, 07:47
      Rogaliki z marmoladą
      20 dag mąki, 10 dag zmielonych migdałów posiekać z 15 dag masła lub margaryny, dodać 15 dag cukru pudru (ostatnio zapomniałam), 2 surowe żółtka i 1 gotowane, zagnieść ciasto, odstawić na 2 godz. do lodówki po czym rozwałkować, powycinać trójkaty, na każdym położyć łyzeczke dzemu, marmolady, zwinąć, piec na blasze ok 30 min. w 200C, ostudzić, posypać cukrem.
      Pycha!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka