30.03.12, 10:22

nikt nie robi, nie slucha ?
Obserwuj wątek
    • buka007 Re: Mazurkow 30.03.12, 12:48
      u nas zawsze jest (musi byc) mazurek kajmakowy, najprostszy i najpyszniejszy i moze zrobie jeszcze tego:
      bayaderka.blogspot.de/2011/04/mazurek-krolewski.html
    • salsadura Re: Mazurkow 30.03.12, 13:15
      U mnie parę lat temu mama popełniła,ale się zsechł i ktoś go w końcu zjadł z litości wink.
      W sumie nie wiem czemu,ale nie mamy tradycji pieczenia tego ciasta.Jak mam do wyboru sernik albo mazurek to wiadomo,co wygrywabig_grin.
      • buka007 Re: Mazurkow 30.03.12, 16:21
        no u nas o ostani kawalek kajmakowego mazurka trwa zawsze dluga i zazarta walka wink))
        ALe fakt, innych, bakaliowych tez nie lubie, ...nie no jest jeszcze taki jeden moj ulubiony, ale bardzo skomplikowany i trudny do wykonaia i nigdy sama go nie zrobilam smile
      • turzyca Re: Mazurkow 01.04.12, 13:47
        > W sumie nie wiem czemu,ale nie mamy tradycji pieczenia tego ciasta.Jak mam do w
        > yboru sernik albo mazurek to wiadomo,co wygrywabig_grin.

U nas tez nie bylo. Az w czasach emigracyjnych, dzieciem bedac 10-letnim, zrobilam mazurka pomaranczowego wg przepisu z gazety pt PANI. Stol w tamtych czasach nie byl przeladowany, bo skladniki na niektore wypieki byly niedostepne. I ten mazurek nam sie zrobil tradycja, jest malo slodki, wrecz gorzkawy, zdecydowanie wytrawny i znakomicie pomaga na przeslodzenie.

No i znamy proporcje, sernik jest robiony z 3 kg sera, mazurka jest jedna plaska blacha. wink
    • roseanne Re: Mazurkow 30.03.12, 15:25
      nie slucham, ale robiec bede

na "kuchni" dostalam kilka swietnych wskazowek dla alergikow
      • kanuk Re: Mazurkow 30.03.12, 16:13
        fakt,ze czasem mozna dostac uczulenia na jakis rodzaj muzyki.
        ale mazurek z pelnej maki to juz chyba przesada ?
        • kanuk Re: Mazurkow 30.03.12, 16:16
          Buku ,zrobic chce mazurka oraz bigos.. Ale Salsaduro, sernik i szarlota 4ever !
          Ech,zeby tak Krysia zagrala ,to bym nie musial guglic.
          • buka007 Re: Mazurkow 30.03.12, 16:26
            najlepszy serniczek na swiecie robi moja mamusia kochanasmile z lukremsmilei bakaliamismile
            i szarlotke tez najlepsza robi. na 102! wink))) A w tym roku na Wielkanoc zrobi pyszna puszyta wloska babke, ktora w zasadzie to sie robi na BN ale to co.
            • kanuk Re: Mazurkow 30.03.12, 16:43
              ale Ty jestes tak daleko ;-(
              • fettinia Re: Mazurkow 30.03.12, 16:49
                Kanuku glasku..smile
                Mazurek oczywiscie bedzie,ale w wersji uproszczonej bo moi nie lubia takich typowych.Bedzie wiec na normalnym kruchym ciescie- masa pewnie kajmakowa i czekoladowa a ozdobimy jakimis cukierkamismile
            • salsadura Re: Mazurkow 30.03.12, 19:00
              Buko,podrzuć przepis na tę babkę.Może tej nie ... zepsujęwink?
              • czarna9610 Re: Mazurkow 30.03.12, 20:08
                W przyszły czwartek i piątek posłucham, jak mąż będzie w pracy (nie lubi muzyki klasycznej)
                Planuję upiec na święta czekoladowy.
            • daxter Re: Mazurkow 07.04.12, 17:49
              U mnie od niedawna ma powodzenie kruchy mazurek z masa kajmakowa.
              Ciasto kruche upiec .Na upieczony placek z troche wyzszym randzikiem wylac mase i zastudzic udekorowac wedle upodobania .
              Masa to ogrzana do temp 20 st gotowa masa kajmakowa kiedys gotowalam 3 godz mleko w puszce ,teraz mi sie nie chce - do tego 2 lyzki dobrej whisky 2 lyzki masla i 1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej utrzec i wylac na kruchy spod .
              Ale gwozdz programu to sernik i babka np wloska z kremem .
              Ale w tym roku chyba bedzie tylko sernik.
          • krysia2000 Re: Mazurkow 31.03.12, 09:47
            Krysia już kiedyś publikowała i jeśli w tym roku będzie robić, to tego samego, czekoladowego:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,124561708,124561708.html
            • kanuk Re: Mazurkow 31.03.12, 14:10
              krysia2000 napisała:

> Krysia już kiedyś publikowała i jeśli w tym roku będzie robić, to tego samego,
              > czekoladowego:
              >
              > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,124561708,124561708.html

Bardzo Krysi dziekuje ,skopiuje !
        • roseanne Re: Mazurkow 30.03.12, 18:18
          z pelnej maki to przesada, racja, ciasto ma byc delikatesem, a nie koniecznie najzdrowszym produktem swiata, w koncy nie jada sie tego na kilogramy

moje musza byc bezglutenowe i bezmleczne
    • bene_gesserit Re: Mazurkow 30.03.12, 20:29
      A ja sie pochwalę: w tym roku zamiast mazurka robię kawowe blondie z orzechami laskowymi i lukrem na whiskey. A sernik miętowy, marmurkowy, z galaretką z czarnych porzeczek.
      • kanuk Re: Mazurkow 30.03.12, 23:45
        po takich propozycjach suabnie mi ochota na mazurka wink
        • edyta95 Re: Mazurkow 31.03.12, 09:34
          zrobię pomarańczowy, bo bardzo nam smakował w zeszlym roku i jeszcze jakiś drugi, a jak nic mi nie przyjdzie do głowy to machnę masę z puszki i mnóstwo bakalii
          Gorzej, że mój piekarnik odmówił posłuszeństwa i będę piekła na takim którego nie znam, bardzo nie lubię. Dziś chcę wypróbować babę wyrabianą w maszynie do chleba
    • krysia2000 Dobra, zrobiłam 07.04.12, 11:43
      Tym samym godząc frakcje czekoladową i pomarańczową.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/3UJ7qv8PUDZaeGVBHX.jpg
      • pani.serwusowa Re: Dobra, zrobiłam 07.04.12, 11:53
        Bardzo ładny ten mazurek. Skromny, elegancki, to ja rozumiem. smile Co mnie odstręcza w większości mazurków to też niestety przeładowanie dekoracjami. uncertain
    • pani.serwusowa Re: Mazurkow 07.04.12, 11:50
      W domu nie było tradycji, nie lubię, nie piekę, choć skuszę się kiedyś na przepis z bloga Trufli, na mazurek z solonym kajmakiem - to myślę, że smakowałoby mi.
    • buka007 Re: Mazurkow 07.04.12, 14:32
      a to mazurek mojej mamusi smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/fc/ag/ixvx/oABr0kzMaVqQFb1rbB.jpg
      • edyta95 Re: Mazurkow 07.04.12, 15:49
        zrobiłam śliwkowy i pomarańczowe. Niestety fotografie z rana i południa bardzo sie różnią kolorystycznie. Nic to. Ciekawa jestem tego śliwkowego czy podpasuje rodzinie. A dekoracji musiałam dołożyć, bo mi rodzina kazałasmile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lg/bh/bdjw/4NWKpv50shW8Ip3NSB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lg/bh/bdjw/I2T0SLQiLYbhYPsTPX.jpg
        • czekolada72 Re: Mazurkow 27.03.13, 17:31
          W tym roku zawzielam sie na razowy i postaram sie go obfotkowac i przeslac smile
          • edyta95 Re: Mazurkow 27.03.13, 18:36
            a ja wytypowałam 7, potrzebne mi 3, z zadnego nie chcę zrezygonować, co robić?smile
            • czekolada72 Re: Mazurkow 27.03.13, 18:38
              Ja bym nie rezygnowala, bo Toje sa przepiekne!
          • czekolada72 Re: Mazurkow 31.03.13, 17:55
            ://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/84qsZBZWRiY3sB81aB.jpg" alt="DSC00804" title="DSC00804" /></a>

Mazurek czekoladowy z chlebem razowym
            3 kubki tartej czekolady, 3 kubki cukru pudru, 1 kubek migdałów, 4 kubki mąki z ususzonego razowego chleba, 6 jaj. Utrzec razem, upiec na oplatkach w 175C ok 1,15.
            • czekolada72 Re: Mazurkow 31.03.13, 18:00
              Nie dosc, ze problemy z aparatem, to jeszcze z wklejaniem, moze teraz:
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/84qsZBZWRiY3sB81aB.jpg
              • edyta95 Re: Mazurkow 31.03.13, 21:35
                bardzo fajny, a i przepis wyjątkowy. Co to znaczy upiec na oplatkach?
                • czekolada72 Re: Mazurkow 31.03.13, 22:32
                  Zamiast spodu podkladasz jeden plat wafla - takiego andrutu(andruta) - tez postudiowalam mocno zanim wpadlam o co biega smile
                  Smakuje podobnie nieco jak "ziemniaczki"
                  • czekolada72 Re: Mazurkow 04.04.13, 18:01
                    A to pomarańczowa klasyka w wykonaniu Małej:
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/ed/xg/o7d1/dVFIg9YlIylL2iwwTB.jpg
    • turchanyi Re: Mazurkow 28.03.13, 12:04
      Mazurki muszą być!
      Najulubieńszy od lat jest pomarańczowy (przepis wydarty z GW):
      Mazurek pomarańczowy
      2 cytryny
      3-4 pomarańcze (1/2 kg)
      ½ kg cukru
      płatki migdałowe
      kruchy spód
      Owoce sparzyć wrzątkiem, utrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Smażyć z cukrem i ½ szklanki wody, często mieszając , ok. 15 minut. Dodać płatki, wyłożyć na upieczony spód.
      W ubiegłym roku było pięć różnych mazurków (obok sernika i baby drożdżowej). Wpadło dziecko (lat 32) do spiżarni, zlustrowało i narobiło wrzasku "a gdzie mój ulubiony kokosowy?" I w Wielką Sobotę trzeba było jeszcze jeden dorobić...
      Wesołych Świąt !
      • fettinia Re: Mazurkow 28.03.13, 12:28
        big_grin
        a ja sie zabieram za orzechowy-po babie szafranowej zostanie sporo bialek,wiec musze je wykorzystac
        ale nie na kruchym tylko na waflu-o tensmile
        www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/04/mazurki-lekkie-jak-chmurki.html
        • pietnacha40 Re: Mazurkow 29.03.13, 10:59
          ja pierwszy raz w życiu robię mazurki. Miał być jeden, pijany, ale dzieciaki są i lubią słodkie, to im zrobię jeszcze kajmakowy. No i starodawny sernik "Isaura" big_grin
          • edyta95 Re: Mazurkow 30.03.13, 10:30
            U mnie mazury już, Czekolada sugerowała, żeby nie rezygonować z wybranych smakow to nie zrezygnowałamsmile) Wesołych

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lg/bh/bdjw/aE69KnjgozdTQMXQdX.jpg
            • czekolada72 Re: Mazurkow 30.03.13, 10:40
              BINGO!
            • aleksandra999 Re: Mazurkow 30.03.13, 11:30
              Cudo!!! bardzo praktyczne, ładne i na pewno smakowite.
            • salsadura Piękny mazur, 01.04.13, 00:01
              rozpisz go na części smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka