Dodaj do ulubionych

Czarno-białe

08.08.12, 00:08
Wiem, wiem, koleżanka artystka powiedziała mi ostatnio, że utrwalanie chmur ociera się o kicz, ale... przynajmniej pasować będzie do mojego grafomańskiego portfolio. Tytuł jeszcze trzeba dobrać... "Krzyk ciszy" już zajęty. ;o)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/BlrnUadsrBa0gUNmjB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/RYgSnICNr6jpB9CHTB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/NZAqcMmfLa3PailoKB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/qg/vvk5/x3U6vyPqebVlBFigvB.jpg
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Czarno-białe 08.08.12, 00:28
      Spajki może być, ten pierwszy utwór też. Te dwa w środku nie za bardzo.
      Sprawdż czy "zesrał się na bałagan" albo inny, jeszcze mniej chodliwy jest zajęty smile
      • shachar Re: Czarno-białe 08.08.12, 00:35
        No dobra, chodziło mi o atrakcyjność tych zdjęć, nie o zawartość w sensie chmury/brak chmur.

Sama sie zastanawiam, bo glądam setki zdjęć niemalże codziennie na flickr, żeby potem gwizdnąć jedno i wkleić na moim ulubionym forum, co jest atrakcyjnego w zdjęciu/ujęciu.
        • kasia_bzdeta_wons Re: Czarno-białe 08.08.12, 08:07
          mnie się podoba drugie smile
          • buka007 Re: Czarno-białe 08.08.12, 09:44
            mnie sie podoba plotek na pierwszym smile
            ale generalnie to nie lubie czarno bialych, tutaj jak dla mnie jest za duzo odccieni szarosci a przez ilosc chmur wydaja sie byc przeladowane. Spajki fajny jest tez.
            Ja lubilam taki jeden Krysiny wodospadzik z pierwszej wyprawy do Kerry (?)
            :-9
    • roseanne Re: Czarno-białe 08.08.12, 15:18
      uwielbiam chmury, maja w sobie tyle potegi co ocean, tyle ze pozostaja nieme
      w wersji monochromatycznej ta moc jest jeszcze bardziej wyeksponowana
      swietne zdjecia

z punktu technicznego-to funkcja aparatu, czy filtry?
      • czarna9610 Re: Czarno-białe 08.08.12, 15:23
        Piesek jest cudowny i poza konkurencją. Zdjęcie drugie mnie zauroczyło.
      • krysia2000 Re: Czarno-białe 09.08.12, 01:00
        > z punktu technicznego-to funkcja aparatu, czy filtry?

Postprodukcja. Filtry optyczne mają to do siebie, że kosztują, zajmują miejsce w torbie/kieszeni i lubią się zgubić. Poza tym mają specyficzną średnicę, co przy moim arsenale oczek o gwintach 49, 52, 58 i 62mm oznacza konieczność albo nabywania danego filtra w 4 w.w. rozmiarach, albo stosowanie adaptera, co jest już za daleko posuniętym zagadżecianiem się, przynajmniej dla mnie. Pstrykając w RAW, a potem manipulując poziomami w aplikacjach fotograficznych można z obrazu wyciągnąć i uwypuklić cienie oraz półtony początkowo słabo widoczne, lub wręcz niewidoczne, podobnie jak czynią to filtry. Taki fotoszop w amatorskiej cenowo wersji elements to całkiem poważne narzędzie do obróbki zdjęć i o wiele taniej a poręczniej, koniec końców wychodzi zabawa światłem przy wywoływaniu na komputerze, niż nakręcanie na obiektyw szkiełek. Co oczywiście nie oznacza, że od optyki i czysto sprzętowych rozwiązań stronię, bo kilka filtrów mam.

Przymknięta przysłona, tryb ręczny, format RAW, kilka wstrzeleń, wybór najkorzystniejszego, potem w fotoszopie podkręcenie temperatury, odcienia, jasności, zaczernienia, światła, kontrastu, klarowności, itd., wygaszenie koloru i voila.

Do krajobrazów superchruper aparat nie jest konieczny, byleby miał M, w miarę szeroki kąt i zapis w trybie RAW. Co innego zdjęcia psów, sportowców i dzieci. Tu się przyda szybkie teleoczko, albo hipnotyzująca torba ze smakołykami.

No i lepiej zawsze strzelać w kolorze. W razie potrzeby zawsze go można potem zgubić przy dalszej obróbce, za to odzyskać już niebardzo.
    • javio Re: Czarno-białe 08.08.12, 22:00
      Chmury... jak chmury. Pies jest świetny.
      • edyta95 Re: Czarno-białe 09.08.12, 08:02
        jak dla mnie tylko pies, pierwsze idzie w kicz, pozostałe chmury jak chmury. Ale pies ma cos w sobie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka