Dodaj do ulubionych

Mam dosyć gotowania!

02.04.14, 12:40
Scislej rzecz ujmuja wymyslania potraw. A muszę zgodnie z dieta. Inaczej musialabym gotowac dla kazdego coś innego.
A musze uwzględnic dietę - trzustkową (lekkostrawną), bez bialka krowiego i kurzego(tu mam zamienniki) oraz niskopurynową.
Aha mam w domu dwoch zdeklarowanych miesożerów..., ktorzy lubią zupy na miesnym wywarze (czasem oszukuję gotuje na warzywach i wkrawam mięso na koniec, sama sobie odlewam. tyle tylko, ze to wszytkko to dodatkowe czynnosci dla mnie.)

Pocieszcie mnie, ze to tylko efekt przesilenia wiosennego..... I ogólnego zniechecenia...
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Mam dosyć gotowania! 02.04.14, 19:18
      calkowicie rozumiem
      pociesze, ze w sezonie mocnojarzynowym przeciez latwiej smile, byle do lata

wywar miesny uwielbia corka, wiec co jakis czas gotuje gar esencjonalnego bulionu i wekuje
      a ona juz sobie sama zupki wedlug gustu robi, albo dolewa do moich wegetarianskich, tyle ze ona duza i samodzielna. ..
      • momas Re: Mam dosyć gotowania! 02.04.14, 19:48
        jak wekujesz bulion? pasteryzujesz? Ile razy - czeka mnie wyjazd z małym, nie chce spedzic go na gotowaniu, chce wziąc mu gotowe pólprodukty by szybko sklecić obiad. Miałam wziąć podstawe zup, którą zwykle mroże, ale troche boje sie wieźc zamtrozone (choć ryby z nad Baltyku wożei nic sie nie dzieje, wiec nie wiem o co się boje). I tak myślałam o wekowaniu...
        Bo m dorosli jakos sobie poradzimy - restauracja itp.Ostatecznie kanapki tez da radę....
        • roseanne Re: Mam dosyć gotowania! 02.04.14, 20:46
          wlewam goracy bulion do wyparzonych sloikow, zakrecam i sie wekuja same smile
          bulion sie zmienia w galaretke, zazwyczaj trzymam w lodowce

przetwory miesne w rodzinie, na przechowywanie w piwnicy, byly pasteryzowane trzy razy po ok 30 minut - pulpety, gulasze, mielonki, kawalki miesa w bulione- galaretce

jak masz docelowo lodowke to w torbie termicznej i dodatkowych gazetach powinno przetrwac
          • momas Re: Mam dosyć gotowania! 03.04.14, 08:52
            wiesz - normalnie to bym zrobila tak samo. Ale mam szmergla na punkcie jedzenia dla małego - po przejsciach zolądkowych ( przeszło rok walczyliśmy z jelitem wrażliwym po infekcjach).
            Moze po prostu zawekuje -przewioze i na miejscu zamrożę. Musi starczyć na 10 dni...
            Nic to wezme urlop przeddzien wyjazdu i poswięce na gotowanie. Następnego dnia, po przyjeździe będę mrozić.
            I potem laba od gotowania!!!!!
    • fettinia Re: Mam dosyć gotowania! 02.04.14, 19:36
      przesilenie kochana przesilenie
      mnie sie tez ostatnio nie chce zbyt wysilac-przeczekajmy smile
      • daxter Re: Mam dosyć gotowania! 07.04.14, 16:47
        Momasku ja gotuje gar bulionu drobiowego i po odcedzeniu robie porcje i zamrażam .Ułatwia to zycie po zrobienie zupy trwa 0k 15 min.
        Zniechecenie nie dziwie sie ja gotuje rano dla syna do pracy w południe dla mnie i męza i tez mam dosć .Wymyslanie menu , które mozna podgrzac w mikrofali i jeszcze było zjadliwie tez mnie wykańcza.
        No i ta telewizja przestałam ogladac bo tam ciągle gotują rarytasy , tańczą i spiewają a miedzyczasie to jeszcze remontują .
        Zachwycam sie ciszą i śpiewem ptaków .Pozdrawiam smile
        • matya Re: Mam dosyć gotowania! 07.04.14, 19:46
          ciekawe z tym bulionem. w czym trzymasz w zamrazarce?
          • momas Re: Mam dosyć gotowania! 08.04.14, 09:46
            ja bulion w zamrażarce trzymam w takich plastikowych pojemnikach z przykrywką. One maja chyba 300 ml. Ale ja trzymam to dla dziecka - jak rozmrazam to robię zupke na dwa dni.
            Sa tez większe pojemniki. przynajmniej płaskie i daja sie postawić jeden na drugim.
            • daxter Re: Mam dosyć gotowania! 08.04.14, 17:24
              Mozna mrozić w pojemnikach plastikowych , ja mroże w szklanych z hermetyczna przykrywką , kiedys mroziłam w workach na mrozonki w ten sposób ,że wkładałam worek do garnka i do zamrazalnika jak stezało to garnek usuwałam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka