Dodaj do ulubionych

Pomięszanie

03.09.14, 01:27
Ciekawe dlaczego przedostatnio zaczęłam eksperymentować z mieszankami róznych rzeczy (lużno ujmując - carbs) jako dodatków obiadowych.
Od przyjazdu do NY zaznajomiłam się w kasha varnishkes, czyli kaszą gryczaną wymieszaną z makaronem typu kokardki, kelnersko zauważyłam, że ten zestaw jestr jakośtam koszerny. Nic sobie z tego nie robiłam, aż do czasu spróbowania ryżu z fasolą w potrawie czysto spaniszowatej, co oznacza kulinarne terytoria na południe Usa.
Minęło parę lat, ba ! cała dziesięciolatka! bez żadnego odzewu we mnie , aż tu razu pewnego postanowiłam zmieszać kaszę z grochem, ryż z fasolą i ziemniakami, a co?...
Jeśli do tego dojdzie marchewka z gotowania czegoś innego i starta na tarce potem, czy jakieś inne warzywo ugotowane, to też dobrze. Ludię do tego zieloną pietruszkę w nadmiarze, lub inne , koperek, cilantro, szypior. może być wszystko naraz.
Czy to dobrze, Droga Redakcjo?

Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Pomięszanie 03.09.14, 01:57
      ryz z makaronem jadlam kiedys, na sposob arabsko afrykanski
      kapusty z grochrm nie lubie
      kasze z marchewka, cebula, grzybami, a ia pilaw robie czesto
    • mysiulek08 Re: Pomięszanie 03.09.14, 04:11
      Przyznaje, ze na widok ryzu z fasola (lokalnie czesciej z soczewica) do dzisiaj robi mi sie troche niedobrze, podobnie jak z jakas mieszanka z makaronem (moze do ryzu dodaja jeszce makaron? staram sie unikac widoku takich talerzy).

Kaszy z makaronem tez nie tkne. Ale o gustach sie nie dyskutuje, wiec jesli Tobie smakuje to jest dobrze, do Twojego talerza zagladac nie bede, moj mi wystarczy smile

ps
      podobnie jak Rose, groch z kapusta nie dla mnie, cierpialam przez lata na Wigilie, babcia nie odpuszczala smile
      • buka007 Re: Pomięszanie 03.09.14, 07:04
        Groszek z kapustą to moja ulubiona potrawa wigilijna i jemy to jako dodatek do karpia.
        A te inne mieszanki, to chyba oprocz pilawu nie mialam przyjemnosci spróbować Shachar, możesz rzucic linkiem na któreś z tych mieszanych dań? czy to po protu się miesza, jak chce? I w jakim celu się to miesza? Kasza z makaronem jest koszerna?
        • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pomięszanie 03.09.14, 11:37
          Tylko jesli pochodzi z niewieprzowego uboju rytualnego. Aurora z pewnoscia miala na mysli askenazyjski (a moze askenazyjsko-wloski?) rodowod dania, a nie jakies religijna obrzedowosc z nim zwiazana. Ale moze sie myle.

• kanuk Re: Pomięszanie 03.09.14, 11:59
            Kiejs pracowal ze mna bardzo dobry czlowiek z Pakistanu.
            Gdy chcial podgrzac swoj posilek , szczelnie zawijal go podwojnie co najmniej w papierowe reczniki ,zanim umiescil w mikrofalowej kuchence. Ktora jak wiedzial uzywa sie tez do bombardowania atomami wieprzowiny. A Pakistan jest przeciez mocarstwem nuklearnym.
            Mieszal cieciore z wolowino, a ja go podpatrywalem, jak jadl. I tez teraz, nie boje sie tego powiedziec , miszunguje. Poczawszy od zagrzania na patelni ziarem musztardowych i kminu.
            Znajdzie sie tam potem imbir i gozdzik i kardamon , duzo czosnku i cebuli ,resztki makaronu oraz ryz ,zurawina ,ananas i kurczak. Lyzka wywaru drobiowego lub dwie. Ostre papryczki i kurkuma ,yes.
        • shachar Re: Pomięszanie 11.09.14, 01:22
          możesz rzucic linkiem na któreś z tych mieszanych dań?
          Niestety nie, bo mięszanki powstają ad hoc, dziś była gryczana z pinto beans, bardzo doskonała, serio!
          Znaczy, na gryczaną z makaronem kokardki można znaleźć w sieci, chyba z duszoną cebulą się to miesza.
          • buka007 Re: Pomięszanie 24.10.14, 18:22
            wyprobowałam ostatnio pomięszanie żydowskie kaszy z makaronem i powiem szczerze, ze nie było to złe! Była kasza, makaron linquine i warzywa z pieca podlane oliwą. Danie naprawdę smaczne!
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pomięszanie 03.09.14, 12:00
      Mieszanie skrobi ze straczkiem, albo skrobi z blonnikiem to przeciez klasyczny, jesli nie naturalny zestaw. Oczywiscie do tego zestawu powinna dojsc tez porcja proteinowa i jest pelne danie. Przykladowo:

1. Kanapka BTL: chleb (skrobia) z bekonem (bialeczko), salata i pomidorem (blonnik).
      2. Sznycel wiedenski (bialeczko i chrupiaca skrobia) z ziemniakami (skrobia) i sauerkrautem (blonnik plus kwas mlekowy)
      3. Pizza ze szparagami: podklad skrobiowy, bialeczko w serze i przepychacz w zielonym.
      4. Szaszlyki na chlebie plaskatym: podklad skrobiowy, zgrillowane bialeczko i bez salatki (blonnik) sie nie obejdzie.
      5. Boeuf Bourguignon: wolowina proteina, cebula, czosnek, marchewa (blonnik), element bajkowy plus ziemniaki beczulki albo makaron (skrobia)
      6....

Kasza z grochem, czy ryz z fasola to nie tyle wegle plus wegle, co skrobia plus blonnik. Poza tym nic az tak kontrowersyjnego, jakby moglo sie zdawac. Nalesniki z dzemem albo cukrem to dopiero wegle plus wegle. Leniwe z cukrem i cynamonem, kanapka z frytkami, lody z kokakola, sticky toffee pudding, te sprawy...
    • buka007 Re: Pomięszanie 11.10.14, 08:37
      ostatnio byłam w takiej krainie, gdzie wszystko mieszają z okruszkami chleba.
      • kanuk Re: Pomięszanie 11.10.14, 17:03
        do platkow owsianych dodaje mrozona lub swieza zurawine i upieczone plasterki bekonu.
        • roseanne Re: Pomięszanie 12.10.14, 00:53
          swoj wlasny pemikam tworzysz? smile
          • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pomięszanie 15.10.14, 17:34
            To by jeszcze musiał trochę stopionego smaloszku wkręcić.
            • roseanne Re: Pomięszanie 15.10.14, 20:16
              moze ma tlustszy bekonik? smile, nie odsaczany na reczniku papierowym, jak polecaja dietetycy
              • kanuk Re: Pomięszanie 16.10.14, 03:05
                bekonik dobry bo z Quebec'u. pieke go raczej niz smaze. ale tak aby troche tlustego w nim zostalo.
                • kanuk Re: Pomięszanie 20.10.14, 02:17
                  smaloszek ladnym slowem jest.
    • czekolada72 Re: Pomięszanie 15.10.14, 13:14
      Gryczana z makaronem? - u nas by nie przeszlo smile
      Ryz + fasola + cos jeszcze - czesto bywa serwowany
      Groch z kapusta (biala) oraz czerwona kapusta z biala mala fasolka - dwa podstawowe dania wigilijne w mojej rodzinie.
      Czyli w sumie.... ??
      Albo taki gulasz z kluseczkami i ziemniakami....
      Raczej nic dziwnego....
    • izabelski Re: Pomięszanie 20.10.14, 07:19
      Rice and beans tu w Londynie znamy z kuchni karaibskiej.
      Uzywa sie czarnej fasoli ipewnie smakuje podobnie do pd.amerykanskiej potrawy o ktorej piszesz.

RYz z fasola i ziemniakami znajdujemy na talerzach z hinduskimi potrawami curry, czesto tak gotuje.
      Dla syna miesozernego czasami robe jeszzcze cos miesnego ale to niekoniecznie.
      • kanuk Re: Pomięszanie 24.10.14, 02:53
        Poznaj smaki z calego swiata. I zdejmij czapke przy jedzeniu. Emirates.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka