Dodaj do ulubionych

pora na kalafiora

10.10.14, 19:23
yyyyy...nie wiem jak wy, ale u mnie to jest tak, ze jak kupie kalafiora z zamiarem przerobienia go na wyrafinowaną sałatkę, albo zapieczenia eleganckiego, to i tak skonczy się to ugotowaniem go al dente do dalszego przerobu i pożarciem w takiej formie.
Dzisiaj na przykład miałam go panierowac w plastrach jak kotlety. na pewno pyszne to jest, ale chyba nigdy się tego nie dowiem..
Obserwuj wątek
    • kanuk Re: pora na kalafiora 10.10.14, 21:33
      ostatnio robie zupy wlasnie z pora i kalafiora plus ziemniaczki. na wywarze z kurczaka ,wrzucam tez do garnka ostra papryczke. pogotuje pomiksuje.
      uznaje tez kalafiorowe curry.
      ale np te pomysly z keczupem i cebula ,to nie dla mnie.
    • roseanne Re: pora na kalafiora 11.10.14, 00:54
      kupuje z planem przerobieniem na pakory, a konczy sie uie zeniem w rozyczkach i zniknieciem, nigdy mi nie zostaje na przerobke

druga wersja jest obowiazkowa zupa dla mojej studentki smile - dynia, kalafior, imbir itd
      • buka007 Re: pora na kalafiora 12.10.14, 07:37
        no tak, zupa to inna sprawa. lubie tak, jak Kanuk. i z koperliem.
      • roseanne Re: pora na kalafiora 12.10.14, 13:33
        nie wiem, gdzie literki odfrunely...
        kalafior upieczony smile

jesli gotuje, to na parze, z wody mi nie smakuje za bardzo, w wywarze nie moge

• shachar Re: pora na kalafiora 12.10.14, 21:52
      u mnie w pracy Hindusi potrafią z kalafiora zrobić coś do kalafiora niepodobnego; amalgamat kalafiora z ziemniakami i z przyprawami typowo hinduskimi (mustard seeds tylko widać na pierwszy rzut oka). Taka Hinduska jedna z drugą je ten eintopf w ilości dwie łyżki z chlebem jakimś, i jest najedzona. Próbowałam je zagadywać na temat przypraw -co i do czego, ale to bya wymiana w jedną stronę, tak więc nie były zbytnio zainteresowane.
      • roseanne Re: pora na kalafiora 12.10.14, 23:04
        szukaj aloo gobi, tyle wersji ile kucharek,
        baza u mnie to cebula, cardamon, gorczyca - czarna, cumin, sol, platki chili, na oliwie lub masle
        ziemniaki obgotowuje, i wrzucam do bazy, kalafior surowy w rozyczkach na to, na poczatek potrzebna odrobina wody, by para obgotowala warzywa, potem mozna troche podsmazyc, czesto bywa w restauracjach w wersji bardzo suchej
        • shachar Re: pora na kalafiora 12.10.14, 23:26
          acha, dzięki! Zawsze mnie to zadziwia jak z kawałka kalafiora, kawałka ziemniaka i paru ziarenek można zrobić coś tak wyrafinowanego. i powstaje u mnie ambicja zrobienia jakiejś tego typu potrawy lepiej niż Hindusi...
    • czekolada72 Re: pora na kalafiora 15.10.14, 13:09
      ja sie poddalam juz jakis czas temu - niezaleznie od ambicji moich i tak laduje kalafior albo z wody z masełkiem albo w zupie wink
      • koniczynka777 Re: pora na kalafiora 22.10.14, 13:42
        Najbardzie lubie na parze gotowany i polany sosem czosnkowym lub tzatiki
    • buka007 Re: pora na kalafiora 02.11.14, 18:24
      udało misie dzisiaj zrobic pulpety kalafiorowe w stylu sycylijskim na sycylijski bbufet, ktory sie odbedzie wkrotce. Nie jest to nic takiego nadzwyczajnego, na pewno smakowo ciekawsze są sycylijskie pulpety z dzikiego kopekru, ale skąd o tej porze wziąć dziki koperek??
      No więc gdyby ktos chciał sobie zrobić pulpety z kalafiora na sycylijski bufet, to idzie to tak:
      główkę kalafiora (najlepszy oczywiscie byłby sycylijski, taki fioletowo-zeilony, ale cóż..) podzielic na różyczki, ugotować , odcedzic bardzo dobrze, wystudzic. Rozbełtać jajko z ok. 60g tartego pecorino albo parmezano, posiekac 3 anszouy wymieszac z natka pietruszki i wymieszać z jajkiem. Różyczki zozgniesc widelcem, wymieszac z masa jajeczną, i garscią orzeszkow piniowych, jesli masa bedzie za rzadka dosypać okruszkow chleba. Sól i pieprz do smaku. Nałożyc jednorazowe rękawiczki, formowac male pulpeciki, otoczyc w jajku, bułce tartej, smazyc w głębszym tłuszczu. s

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka