28.04.20, 21:18
Od jakiegoś czasu nam nie wchodzi. Jakiekolwiek i przez kogokolwiek zrobione. Zjeść zjemy ale bez efektu wow. Może macie jakieś sprawdzone przepisy przemycenia mięsistego w potrawach 🤔 Może macie dania, które smakują "zawsze i wszystkim"?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Mięso 29.04.20, 04:55
      a musicie jesc mieso?

u nas jest dwa do jednego, ten jeden niejedzacy w ogole czerwonego a drob ledwo ledwo i to w ograniczonych wersjach, wiec kombinuje, najczesciej : golabki, gulasz, lazania, sos bolonski z makaronem lub plackami ziemniaczanymi, pulpety (i musowo marchewka z groszkiem), zawijance z plackow typu tortilla, cos co u nas nazywa sie "tzatziki' - frytki z beztluszczowej frytownicy, piers z kurczaka pokrojna w paski i usmazona z przyprawami i tzatziki smile , faszerowana cukinia/papryka i to wszystko albo kurczak albo indyk, nie ma mowy zeby zjadl kotlet saute, ewentualnie klasyka z panierka i rzadko chili con carne (tez drobiowe)
      • lounger Re: Mięso 29.04.20, 14:45
        Dziękuję za propozycje 😀
        Niby nie musimy ale ja byłam straszną fanką mięs i niekiedy nachodzi mnie ochota. Już w trakcie przyrządzania ona ulatuje, jemy tak 1- 2 w tygodniu.
        • mysiulek08 Re: Mięso 29.04.20, 18:02
          a to ja Cie rozumiem smile tez miesozerna jestem i jakos przestalo mi smakowac,a rzeznika gdzie kupuje wolu dla kotow mam przedniego, miecho z ekohodowli, zadna tam przemyslowka, czasami slinka mi leci na widok ladnego kawalka poledwicy tongue_out kupuje, czesc zmielona na tatar (uwielbiamy ze Starszym) czesc na steki
          i o ile wlasnie tatara moge zjesc kazda ilosc i hamburgery z reszty, tak juz steki mi tak nie wchodza jak wchodzily

najczesciej robie wariacje sosowo-gulaszowe i zawijance
    • buka007 Re: Mięso 08.05.20, 09:36
      ja tez nie przepadam za mięsem i nie muszę go często jeść, ale jeśli już to tylko bio. nie wiem jak to wygląda w PL, czy mięso jest jakoś znakowane?
      Staram się gotować sezonowo, tzn jesienią i zimą mięsiwa duszone z duszonymi warzywami, wiosną i latem raczej krótka obróbka cieplna i sezonowe warzywa i sałatki.
      Dzisiaj na przykład będą sznycle z młodymi ziemniorami i szparagami, wczoraj był łosoś w tajskim curry z warzywami i zielonymi szparagami
      Jeśli chcesz przemycać mięso dzieciakom, to najlepiej podawaj je z makaronem, moje dziecko lubiło klopsiki - tutaj masz dużo możliwosci - w sosie koperkowym, w sosie pomidorowym, w sosie paprykowym, w sosie curry, zeby było zdrowo- gotuj sos z warzywami i póżniej je miksuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka