czekolada72 01.03.22, 17:03 Na jutro u nas obowiązkowo. Dwa rodzaje : - ze śmietaną i jogurtem, biała cebula, pieprzem i natką pietruszki - z białą cebula, olejem lnianym, czarnuszka i koprem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a74-7 Re: Śledzie 02.03.22, 15:39 bardzo innowacyjne te z olejem lnianym , apetyczne wydanie . W moim wydaniu bez rewelacji: na gorze sledz w oliwie z cebulka , koperkiem i pieprzem , a ten po lewej ze sloiczka marynowany z koperkiem w stylu szwedzkim,bardziej slodki, do niego smietanka . Jajko, ziemniaczki,buraczki ,ogorek extra . Tradycji stalo sie zadosc ! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Śledzie 02.03.22, 19:18 Innowacyjny jak innowacyjny, miałam resztkę oleju taka akurat. Jakby nie to chlaplabym oliwą 😁 W sumie to dawno nie jadłam w occie... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Śledzie 02.03.22, 18:24 no jak tak mozna sie znecac! nad czlowiekiem z pokrojona i zesrubowana stopa, bez dostepu do sledzi!!! no jak!!!!! Odpowiedz Link
roseanne Re: Śledzie 02.03.22, 21:10 Nie ma śledzia. Są krokiety z rozsolonego dorsza, plus ziemniaki i szczypiorek, jajco i polenta do otoczenia Trochę w ramach odgruzowywania lodowki Odpowiedz Link
kanuk Re: Śledzie 02.03.22, 22:07 Sledz jest ,taki zwykly z majerankiem i kwasna smietana . A Mysiulkowi trzeba poslac kontenerek albo zawiezc. Niezawodnie. Salud. Odpowiedz Link
roseanne Re: Śledzie 02.03.22, 22:27 sledz z majerankiem?! nowosc dla mnie popieram pomysl przeslania kontenerka Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Śledzie 03.03.22, 00:27 z wielka radoscia i lzami szczescia przyjme taki kontenerek 😘😍 Odpowiedz Link
roseanne Re: Śledzie 08.03.22, 23:16 Śledź się odbył. Z dodatkiem kiszonego ogórka, jabłka, cebuli i majonezu Do świeżo upieczonego chlebka owsianoryzowego Odpowiedz Link
kanuk Re: Śledzie 09.03.22, 21:07 Czas to na sledzie. Ubrane w smietane i majeranek. Mam dwa rodzaje : baltycki i islandzki. Oba doobre. Tylko nie mowcie Mysiulku, zeby mu nie bylo przykro. Soczewice kupilem karmazynowa. A "zolta " to chyba z czarnej cieciory pozyskana jest, po oskubaniu tej ostatniej z zewnetrznej warstwy. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Śledzie 09.03.22, 21:31 Kanuk, ja juz sie przyzwyczailam, z trudem, ze nie mam sledzi na zawolanie 🤨 ostani sloik niemieckich rolmopsow czeka w lodowce... jak sie przyzwyczailam, ze sa, zrobilam troche zapasos i pyk, znikly, tak samo jak mrozone matjasy w oleju (mize w santiago da sie kupic, na patagonskiej prowincji nie ma 😩) Odpowiedz Link
kanuk Re: Śledzie 10.03.22, 00:13 A to niezle, skoro bywaja. Tu dalej do wyboru owoce z Chile. Myslalem, ze moze znikna po waszych wyborach nie tak dawno temu. Ale nie. Umowy dlugoterminowe. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: Śledzie 10.03.22, 00:32 a co wybor takiego a nie innego prezydenta ma do kasy jaka przynosi export? bywaja ale to z gatunkow jednorozcow jest Odpowiedz Link
kanuk Re: Śledzie 24.03.22, 01:06 Skoro mowa o sledziach, to bardzo lubie o tej porze roku ,gdy dzdz oraz wiatr silnie wieje, takie duze chilijskie soczyste zolte sliwy. i jezyny. Za podarowane slonce - dziekuje. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Śledzie 15.04.22, 09:14 Bez zdjęcia 😉 Wymoczone matiasy, czerwona cebula, jogurt, mnóstwo grubo mielonego pieprzu. Siekane zielsko dla ozdoby. Albo wianuszek czerwonego pieprzu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Śledzie 17.04.22, 16:25 musialy byc smakowite ,skoro goscie nawet naczynie nadgryzli A serio - wygladaja bardzo , bardzo! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Śledzie 18.04.22, 18:03 Od razu sobie pomyślałam, że KAŻDY zwróci uwagę na to, ale jednocześnie zdecydowalam, że nie będę do publicznego zdjęcia przekładać z wiekowego i niestety nadgryzionego wiekiem naczynka wyjmowanego od wielkiego dzwonu, skoro w takim właśnie jest serwowane 🤣 U mnie jest już tradycja, że kolejne babcię uszkadzają zabytkowe naczynka 😉 Odpowiedz Link