info-tw 15.03.08, 16:31 kupuje czasem bazylię świeżą, w doniczce. Ale nie zdążę nigdy skonsumować i mi padnie. Podkreślam, że trzymam w kuchni koło okna. cZy można jakoś przedłużyć jej żywotność? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: Pytanko 15.03.08, 17:32 Nie wiem co oni z ta bazylia robia,ale mam podobnie..Wszelkie ziola jak widze,ze zdychaja to obrywam i suszePrzynajmniej tyle z tego Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Pytanko 15.03.08, 18:00 Może za dużo podlewacie? A próbowałyście przesadzić do większego pojemnika? Aha, jeszcze obrywanie listków - najlepiej odrywać te z samego szczytu, razem z kawalkiem łodyżki - "uszczypywać", to bazylia pięknie się rozkrzacza. Odpowiedz Link
julsza Re: Pytanko 15.03.08, 18:05 gdzies czytalam, ze bazylie trzeba podlewac codziennie o tej samej porze czy inaczej: dbac zeby nie miala za sucho (ani pewnie za mokro - mysle, ze to podlewanie o tej samej porze to sama wymyslilam, bo inaczej zasuszalam). poza tym obrywac czyli uzywac ja jeszcze nie mam zaufania do tego, w czym ona jest, wiec przesadzam do normalnej ziemi. Odpowiedz Link
ciociapolcia Re: Pytanko 15.03.08, 18:08 Hmmm, mnie bazylia pieknie rośnie, nawet w tych doniczkach "oryginalnych". Odpowiedz Link
azaheca Re: Pytanko 15.03.08, 21:09 Polcia,zawsze chciałam zapytać o twój nick,czy to z różnych "Niedoskonałych..." Nepomuckiej? Odpowiedz Link
marijohanna Re: Pytanko 15.03.08, 22:25 podejrzewam, ze ma za ciemno. ja w kuchni tez nie uhoduje zadnego ziela. mam okno tam polnocne. wynioslam w lecie keidys takiego zdechlaka z jednym listkiem na balkon (poludniowy) i zrobil mi sie z niego przepiekny KRZAK bazylii. w ogole nie podlewalam. musial liczyc na laskawosc aury) Odpowiedz Link
aniaiewa Re: Pytanko 15.03.08, 20:00 Mialam podobnie Ale zaczelam wysadzac do plaskiej donicy (robie kompozycje ziol - kupuje po doniczce tych ktore lubie najbardziej) i zostawiam na tarasie Naturalnie jak jest juz cieplej, podlewam raz dziennie I takie ziola utrzymuja mi sie nawet 2 mies. (o ile wczsniej ich nie zuzyjemy) Na parapecie okiennym niestety zawsze mi szybko padaly Ania Odpowiedz Link
saiss Re: Pytanko 15.03.08, 23:12 Może spróbuj zmienić firmę. Ja kupowałam różne, i niektóre padały zawsze, a niektóre trzymają sie dłużej. U mnie głównym konsumentem bazylii o tej porze ( ubogiej w pomidory) jest królik więc przyszczypujemy po parę listków dziennie, a reszta zdobi kuchnię. Trzyma się zwykle parę tygodni, nie udało mi się hodowac jej jakoś długotrwale. Może wykiełkowana z nasion, w skrzynce na balkonie, latem...rosłaby dłużej. Odpowiedz Link
info-tw Re: Pytanko 16.03.08, 15:29 No tak mój królik coś nie chce jeść mojej bazylii Przypuszczam, że faktycznie, może mieć ona za ciemno i za często była podlewana zawsze. Odpowiedz Link
saiss Re: Pytanko 16.03.08, 17:00 Mały oftop królikowy - nasza je bazylię, melisę, miętę jak mamy, pietruszkę i rozmaryn. Koperkiem gardzi Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: Pytanko 17.03.08, 10:26 Sprobuj przesadzic do innej donicy i ziemi niz ta kupna>albow ysiej bazylie z nasion,jest trwalsza Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Pytanko 17.03.08, 11:52 Obawiam sie, że zmiana firmy, ziemi czy donicy nie pomoże w przypadku niewystarczającego oświetlenia. Mając okno północne w kuchni niestety trzeba sie pogodzić z krótkim żywotem bazylii... No chyba, że trzyma sie ją w jakimś innym, dobrze oświetlonym miejscu U mnie zwykle wszystkie zioła wytrzymują ze 2 tygodnie. Potem obcinam to, co zostaje i wkładam do lodówki... a potem kupuje nowe... Odpowiedz Link
zwiatrem Re: Pytanko 25.03.08, 21:29 zywotnosci nie umiem przedluzyc ale zrywalam i nadmiar mrozilam, bazylia nawet ta o czerwonych lisciach (bordowych raczej)gdy zechce to marnieje, posadzona nawet do gruntu, wysiana w szklarence, przychodzi na nia jakis czas i szybko robie zbiory zeby ratowac maximum Odpowiedz Link