pani.serwusowa Re: Blogi:) 14.02.10, 20:45 Niesmialo zapraszam: zmyslywkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Blogi:) 15.02.10, 14:22 Tak czymać i nie popuszczać! Już się wpisałam tam do pomidorówki. Odpowiedz Link
aguhha Re: Blogi:) 15.02.10, 16:31 pani.serwusowa to ty na zdjęciu w blogu? wyobrażałam sobie ciebie inaczej. Myślałam, że jesteś szczuplejsza i blondynka Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Blogi:) 15.02.10, 16:54 Znaczy sie nie jestem szczupla? Tak, to ja. Druga osoba mi pisze, ze myslala, zem blondi. Cos musi byc na rzeczy. Odpowiedz Link
aga-aa Re: Blogi:) 18.02.10, 12:16 pani.serwusowa napisała: > Niesmialo zapraszam: > zmyslywkuchni.blogspot.com/ w końcu się doczekałam !!!! Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Blogi:) 15.02.10, 10:51 moj w czasie tlumaczenia przepisow - mam nadzieje, ze do konca miesiaca uda mi sie w koncu odpalic - z wybranymi przepisami. zaczynam od kuchni polskiej - moich zrodel.... tastycolours.blogspot.com/2009_08_01_archive.html Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Blogi:) 15.02.10, 11:18 Nie moge sie doczekac Twojego. Bedzie po angielsku, czy francusku? Jak po francusku, to chociaz sobie zdjecia sliczne poogladam. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Blogi:) 15.02.10, 11:36 ja bardzo zle pisze po francusku. niektore przepisy zostana przetlumaczone i sprawdzone przy pomocy malza, co do zasady blog ma byc po angielsku (jak na zlosc zalinkowalam wam strone z bledem w jednym wyrazie...ale to dopiero test ...)...i po polsku tez. a gdy chodzi o Ciebie - to bardzo sie ciesze, ze sie zdecydowalas na wlasnego bloga na pewno bedzie ciekawy. Odpowiedz Link
fettinia Re: Blogi:) 15.02.10, 11:39 To i ja czekam na polska wersje ps-ja mialam zamiar zaraz na poczatku jak sie blogi pojawily,ale jakos mi przeszlo Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Blogi:) 15.02.10, 11:42 Dziekuje. Fajnie, ze po angielsku bedzie. Tez o tym myslalam, ale to zawezyloby grono odwiedzajacych, ktorych poznalam tu na forach roznych, a tego nie chcialam. Z czasem moze bede w dwoch jezykach robic, bo juz mi sie Brazylijczycy burza, ze nic nie rozumieja. Wszystkim tym, ktorzy mnie namawiali dziekuje serdecznie. Gdybym nie miala tak fajnych komentarzy, to pewnie bym sie nie zdecydowala. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Blogi:) 15.02.10, 13:31 chcialam Ci puscic komentarz na blogu, ale google mnie nie wpuszcza i nie moge sie zalogowac. dziwne. sprobuje potem. co do mojego bloga, to na poczateke postawilam sobie za punkt honoru "promocje" polskiego jedzenia. wiele raczej nie zwojuje...ciezko bedzie to ciagnac w dwoch jezykach. mam jakies 40 przepisow ze zdjeciami, czesc byla na GP, ale jeszcze sporo poprawek czeka te teksciki, ktore podpiete sa pod bloga. Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Blogi:) 15.02.10, 14:29 Jak masz problem z przekłądami, to daj znać. Znam jednego takiego zawodowego tłumacza, który przy okazji lubi pichcić, hehehe. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Blogi:) 15.02.10, 17:42 Krysiu dzieki, na razie daje rade... w angielskim pracowalam przez ostatnie 10 lat, ale byl to jezyk prawniczy. Rzeczywiscie brakuje mi slow dnia codziennego. Bedzie jak bedzie, slowniki mam, zawsze jestem otwarta na konstuktywne uwagi. Korekte jezykowa robi mi moj Heniek, ktory jest dwujezyczny. Odpowiedz Link
olusinska Re: Blogi:) 15.02.10, 12:58 emigrantka34 napisała: > moj w czasie tlumaczenia przepisow - mam nadzieje, ze do konca miesiaca > uda mi sie w koncu odpalic - z wybranymi przepisami. zaczynam od kuchni > polskiej - moich zrodel.... > > tastycolours.blogspot.com/2009_08_01_archive.html mniam, właśnie rzuciłam na niego okiem... pisanie pisaniem (Francuzi też jakoś wspaniale swojego jezyka nie znają - co w sumie można chyba odnieść do praktycznie każdej nacji), ale pewnie mówisz swietnie po francusku, a ja się zawsze wstydzę odezwać i bardzo też bym tak chciała. Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Blogi:) 15.02.10, 17:49 nie mowie szczegolnie super po francusku, niestety. nie mieszkam specjalnie dlugo, na dodatek przyjezdzajac do pracy w 2005 roku pracowalam w jezyku angielskim, chodzilam na kurs przez pierwszy rok...potem zrezygnowalam, gdyz ta forma nauki strasznie mi zbrzydla. Ogladam telewizje, staram sie czytac ksiazki z roznych dziedzin, magazyny, tlumacze z francuskiego bez wiekszego problemu, gadam jak gadam i jakos to idzie do przodu. tylko z pisaniem duzo gorzej. Odpowiedz Link
krysia2000 Re: Blogi:) 15.02.10, 14:23 Zawsze mnie zastanawiało, o czym traktuje tekst "Lorem ipsum". Teraz już wiem - o pierogach! Odpowiedz Link
krysia2000 Właśnie! 15.02.10, 22:54 W temacie blogów, bo się dyskusja na Kuchni wszczęła. Co tutejsze bywalczynie myślą na temat blogów kulinarnych, których treść stricte kulinarna nie jest? Mam na myśli luźne pamiętnikarskie zapiski, czy to szczere, czy tylko stylizowane na dziennik? Przeszkadza w wyłowieniu składników i sposobu wykonania? Czy może dodatkowo inspiruje, wprowadza w gourmandowy nastrój? Szczerze. Odpowiedz Link
fettinia Re: Właśnie! 15.02.10, 23:00 Tja..Krysiu wlasnie przypadkiem odkrylam pewny blog,ktory nie jest aktualizowany-taki fajny on-nie tylko kulinarny-wiele sie tam dzieje-dodalam do ulubionych taki sympatyczny facet to pisal-nawet zdjecia zamiescil Ja akurat lubie blogi gdzie nie tylko suche skladniki.Np Komarka czy Liska czy tez Vespertine tak pisza.A jesli komus to przeszkadza to po prostu niech nie czyta? Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: Właśnie! 15.02.10, 23:08 Najczesciej nie mam czasu i ochoty tych natchnionych wynaturzen czytac. Ale zdarza sie, ze czytam i zdarza sie, ze podoba mi sie wpis, nastroj jaki zbudowala autorka. Ja tez musze miec po prostu natchnienie, aby to czytac. Z reguly jednak szukam przepisu i pieknych fotografii. Bardziej niz grafomanskie wpisy o wilku zlym raza mnie kiepskiej jakosci zdjecia. Odpowiedz Link
fettinia Re: Właśnie! 15.02.10, 23:11 Prawda.Jesli sie juz owego pisze i zdaje sie sprawe,ze czyta to troche ludzi trza zainwestowac w dobry aparat lub po prostu nauczyc sie nawet slabym obslugiwac Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: Właśnie! 15.02.10, 23:35 Czytalam te dyskusje na Kuchni, ale glosu raczej nie zabieram. Jakis czas temu po pewnej awanturze stwierdzilam, ze lepiej machnac reka, energii nie marnowac, a czas poswiecic na to, aby robic swoje - np wlasnego bloga, czy zapiekanke dyniowa albo tarte pomidorowa dla malzusia i corusi.... Moja opinia co do blogow kulinarnych - zwracam przede wszystkim uwage na przepisy i zdjecia. Nie chodzi mi o wyszukane przepisy, coraz bardziej chyba lubie prostote w kuchni jednak, a skomplikowane sosiska zostawiam szefom kuchni...ale precyzje lubie - tak, zeby ktos inny mogl skorzystac. Dlatego nie przepadam za blogami niechlujnymi w formie i tresci - z byle jakimi zdjeciami (i nie chodzi o aparat, tylko prezentacje) i byle jak napisanymi przepisami, gdzie ogolnie rzucone sa hasla skladnikow: ryz, sol, czosnek, pieprz, a czytajacy to niech sie sam domysla ile tego i owego ma sobie dodac. Nie czytam wlasciwie tych, ktore wylacznie prezentuja przepisy, takie bez personal touch, w wydaniu "encyklopedycznym", minimalistycznym. Jest jeden taki polski blog, swietny merytorycznie, z cudnymi zdjeciami, ale jakis czas temu go znielubilam wlasnie za brak osobistego pazura i w sumie ten blog jest nudnawy, nieciekawy. Nie przepadam rowniez za takimi, gdzie trudno wylowic przepis i skladniki z poetyckiego i nuzacego opisu nastroju autor(ki)a bloga. Nie mam poetyckiego natury, jestem co prawda marzycielka, ale w typie konkretnych. Zboczenie byle zawodowe. Od zawsze preferuje reporterski styl w typie Kapuscinskiego, niz rozwlekle opisy a la Zeromski. Wole blogi takie, ktorych autorzy maja zaciecie reporterskie i przy okazji opowie historie - czy to dania, czy to jakas inna, ale ciekawa, niekoniecznie zwiazana z wlasnym nastrojem. Bo blog to nie tylko prezentacja przepisow m.zd, ale tez jakas idea do przekazania innym. amen. Odpowiedz Link
olusinska Re: Właśnie! 16.02.10, 11:15 Dla mnie najważniejsze są zdjęcia. Nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami Lubię jak przepis jest na tyle dokładny, że nie trzeba się zbytnio domyślać co po czym, kiedy i dlaczego. Jak widzę konkrety to wtedy łatwiej mi samej coś pozmieniać według własnych upodobań. Ale powiem Wam, że jestem uzależniona od blogów kulinarnych. Przeglądam je codziennie z nadzieją na to, że ujrzę nowe wpisy A jak wpisy (w sensie tekstu) mnie nudzą to po prostu nie czytam wynurzeń autora i przechodzę do sedna sprawy - czyli wyżej wspomnianych zdjęć Lubię je tak po prostu pooglądać, nawet jeśli wiem, ze nigdy nie będzie mi się chciało przygotować prezentowanej potrawy Jednym słowem - lubię nacieszyć oko Odpowiedz Link
aga-aa Re: Właśnie! 18.02.10, 12:18 ja na swoim blogu często i gęsto piszę o wszystkim i o niczym, ale taki mój urok, mam potok myśli zwykle i wyrzucam je na plik w wordzie, ale zawsze w tym swoim potoku tak kieruję słowami, że docieram do przepisu Odpowiedz Link
jo.hanna o blogach 09.04.10, 11:45 wolno mysle, wiec dwa miesiace pozniej odzywam sie w sprawie blogow kulinarnych Lubie dobra mieszanke: czyli przyzwoite fotografie, ale nie nadmiernie stylizowane, roznorodnosc stylu czyli zmiane nastrojow, i przepisy z notatkami odautorskimi. Na co jestem uczulona? Na cwierkanie, romantyzowanie, robienie ciagle tego samego klimatu w stylu z myszka, a uczulenia dostaje czytajac grafomanskie teksty. Nie, zebym byla za nagim przepisem, tlo prosze,anegdotka jeszcze bardziej, ale bez lukru na metr grubego, bez pseudofilozofowania i dziumdziania. Ostatnio do listy ulubionych dolaczylam dwa blogi: Czyraka Antoniego kuchnianagazie.blogspot.com/ i Bareii nalesnikiem-do-nieba.blogspot.com/ Prywatnie: serwusowo, post o miesie Odpowiedz Link
pani.serwusowa Re: o blogach 28.04.10, 16:27 Dziekuje, Johanno. Niedawno odkrylam Antoniego i Bareje - do obu zagladam i lubie, bo sa bardzo oryginalne. Odpowiedz Link
fettinia Re: Blogi:) 28.04.10, 16:24 Znalazlam przypadkiem-dorzucam,bo ciekawy eksperyment grumko.blox.pl/resource/z_widelcem_przepisy.htm Odpowiedz Link
mjermak Re: Blogi:) 29.04.10, 20:42 Moj co prawda tylko od czasu do czasu ma cos wspolnego z jedzeniem, przepisow mi sie wklepywac nie chce, staram sie podawac linki ale nie zawsze no i ostatnio zrobil sie w ogole foto blog, zaczynalam robotkowo ale jakos tak zyciowo i ogolnie sie zrobilo. Ale moze komus sie spodoba. www.organicknitter.blogspot.com/ Odpowiedz Link
misia72 cos dla oka ( przede wszystkim ) :) 26.05.10, 17:43 theminifoodblog.blogspot.com/ Odpowiedz Link
fettinia Re: Blogi:) 07.07.10, 09:08 przypadkiem trafilam na ciekawy blog asjenka.blox.pl/html Odpowiedz Link
sarahdonnel Re: Blogi:) 07.07.10, 11:08 To i ja... Prowadzę po angielsku, bo paru znajomych niepolskojęzycznych się zainteresowało specjałami z Dzikiego Wschodu (chociaż zdarzają się egzotyczne 'kwiatki' bo mam dostęp do składników i do podpowiadacza w tym zakresie). Blog jest bezmięsny, czasem - rybny (tak jemy w domu). Publikuję z reguły raz - dwa razy w tygodniu, zdjęcia są raczej 'poglądowe' niż artystyczne, i raczej nie do 'podpowiedzi w zakresie uniwersalnej bazy' (a takie wpisy też są). Jak wreszcie zapracuję na cyfrankę i przestronna kuchnię, to wrócę do starego hobby. Składniki w 'litym' tekście (zawsze gubię się przy rozdzieleniu przedmiotu od czynności), ilości orientacyjne (staram się też przeliczań na brytyjski system miar/wag), 'wyliczenie' zaznaczone pogrubioną czcionką. www.sarahdcooking.blogspot.comGroetjes! Odpowiedz Link
sarahdonnel Poprawny link 07.07.10, 11:11 sarahdcooking.blogspot.com [Btw, miałam drugi gazetowy, gdzie bywały przepisy, ale formuła 'szwarc, mydło i powidło' się nie sprawdziła.] Odpowiedz Link
fettinia Re: Poprawny link 07.07.10, 11:16 Tamten poprzedni pamietamDlaczego sie nie sprawdzilo? Odpowiedz Link
sarahdonnel Re: Poprawny link 07.07.10, 13:27 Język mi się stępił, i wzrok również. Mam kilka próśb o wznowienie, bo na Innym Forum popełniłam parę kobylasto-długaśnych wpisów ogólnie uznanych za użyteczne Z braku pomysłów zaczął zamieniać się w bloga kulinarnego. Potem po jakimś czasie paru tubylców zafascynowało się 'prostacką' podlaską kuchnią (a w NL typowe składniki 'narodowej' kuchni są takie same), szczególnie w wersji odmięśnionej (i po tym, jak publicznie ogłosiłam, że moje wyniki badań krwi razem z informacją 'bez mięsa od lat 10' pozytywnie zaskakują wszelkich medyków). Żeby uniknąć zagubienia przepisów w otmętach FB (bo tam podpowiadałam, linkowałam i co jakiś czas się czymś chwaliłam), postanowiłam nadać temu konkretną, tematyczną formę. Może, jak zacznę zgodnie z filozofią 'nie "chrzań się" z czymkolwiek, jeżeli to nie jest niezbędnie potrzebne' wychowywać dziecia, to wrócę do 'gazetowego' bloga i zacznę to lansować. Odpowiedz Link
espressoandjazz Re: Kicia 28.08.10, 18:30 To i ja swój wrzucę . Jest w połowie związany z kuchnią, bo kawowo — jazzowy: Kawa Odpowiedz Link
soniaak Re: Blogi:) 09.09.10, 16:09 A ja podam swój. eksperymentykuchenne.blogspot.com/ tak zwana " nówka sztuka" Odpowiedz Link
berkanan no to się dodaję 21.10.10, 20:17 pozdrawiam i miłego oglądania berkanan-moja-sztuka.blogspot.com/ Odpowiedz Link
fettinia Re: no to się dodaję 21.10.10, 20:18 no i bardzo dobrzeognisty dalej na mnie patrzy Odpowiedz Link
julsza Re: i ja mam - bizuteryjny 22.10.10, 21:17 julsza napisała: > kre-akcja.blogspot.comzapraszam poprawka: thhp://kre-akcja.blogspot.com Odpowiedz Link
fettinia Re: Blogi:) 27.10.10, 08:18 juz mi kiedys zaginelo-to strona nie blog,ale wpisuje www.pesto.art.pl/ Odpowiedz Link
buka007 Re: Blogi:) 12.01.11, 10:18 super, wlasnie szukalam wegetarianskich inspiracji! Odpowiedz Link
buka007 Re: Blogi:) 13.01.11, 20:45 chciałam polecić, bo ta dziewczyna robi niesamowite rzeczy! justmydelicious.blogspot.com/ Odpowiedz Link
marghe_72 Re: Blogi:) 25.03.11, 16:29 jestesmy i my czyli ja i dziecię me w sygnaturze Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Blogi:) 25.03.11, 16:33 To ja się ośmielę zaprezentować : lester.blox.pl/html zapiskizamiast.blox.pl/html Odpowiedz Link
daxter Re: Blogi:) 25.02.12, 16:39 Zainspirowal mnie do robienia past wegetarianskich , fajny jest np smalec z fasoli kuchniasowy.blox.pl/html . Odpowiedz Link
sowa_nie_sowa Re: Blogi:) 26.02.12, 07:41 daxter napisała: > Zainspirowal mnie do robienia past wegetarianskich , fajny jest np smalec z fas > oli > kuchniasowy.blox.pl/html Bardzo się cieszę - miło przeczytać taką rekomendację Pozdrawiam i zapraszam! Odpowiedz Link
zwiatrem i dolacze 13.03.12, 21:14 Chyba od godziny gapie sie na Wasze blogi, prawie glodna sie zrobilam od tego wszystkiego. Na koniec wycieczki smalec z fasoli totalnie mnie zaskoczyl. Moj blog w sygnaturce ale kuchenny nie jest. Sciskam Was normalnie na glodniaka. Odpowiedz Link
daxter Zwiatrem:) 30.09.12, 11:58 A ja nasycilam oko ogladajacte cudenka Zoladek poczeka na obiad Odpowiedz Link
kamilbuda Re: Blogi:) 13.03.12, 15:29 W prawdzie mowa tu o kuleżankach Ale ja jako przedstawiciel płci brzydkiej również zapraszam na swojego bloga o gotowaniu i podróżach gotujebochce.blogspot.com Odpowiedz Link
buka007 Re: Blogi:) 13.03.12, 22:49 dziękujemy! na pewno wpadniemy, jak będziemy w pobliżu ! Odpowiedz Link
joa.mak Re: Blogi:) 09.04.12, 16:07 To mój blog. Dla odmiany, nie o modzie. Tytuł to: turn on your city mind Dodam, że piszę po angielsku, żeby nie zapomnieć języka... Odpowiedz Link
shachar Re: Blogi:) 30.07.12, 13:20 Zobaczcie co znalazłam na forum Humorum. Całkiem śmieszny blog dietanakryzys.pl/ Odpowiedz Link
buka007 Re: Blogi:) 18.08.12, 20:41 ten jest fajniusi, bez napinania Pan robi sery, zona robi mu diete, konik sie ozrebil, bardzo sympatycznie jest ziemianinwkuchni.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?534467 Odpowiedz Link
fettinia Re: Blogi:) 19.08.12, 10:41 a ten to juz kiedys czytalamdobrze,ze przypominasz bo mi umknal Odpowiedz Link