Dodaj do ulubionych

Bigos/metoda

08.01.22, 03:04
Tak więc wzięłam 6qt/3L garnek pod nazwą slow cooker ( bylo to moje drugie w życiu użycie tego cuda, po beef bourguignon w Świeta) i ułożyłam w nim podsmażone na patelni; kawałki boczku, wędzonego gotowanego, laskę kiełbasy zwyczajnej, ze dwa kawałki giczy wołowej i cielęcinę taką od żeber, pokrojoną w kawałki i obtoczoną w mące i to by było na tyle w kwestii mięsa. Miałam jeszcze w planie wędzone żeberka świńskie, ale i tak bez nich dopychalam pokrywkę butem niemalże.
Grzyby suszone w paczce Runoland namoczyłam, a potem dodałam do ogółu.
3 cebule i podsmażyłam na tłuszczu po mięsie, potem dodałam 3 ząbki czosnku, i wrzuciłam to na kapustę, potem dodałam trochę czerwonej papryki w proszku, pieprz
Kapusta to były 2 pojemniki kapusty kiszonej sałatkowej dostępnej w ruskich sklepach na wagę i jeden słoik kapusty kwaszonej Polonaise ( płyn odciśnięty, kapusta poszatkowana na mniejsze pecyny)
listki laurowe, ziele angielskie, polska przyprawa do bigosu w ilości 1i 1/3 paczki.
Pyrcylo się to 7 godzin na low setting i wyszło znakomite. Na drugi dzień doałam łyżkę powideł śliwkowych. Część bigosu porozdawalam, część przygrzewam właśnie, a resztki marne wyniosłam na balkon.
Teraz, co zrobilam nie tak? smile
Sugestie na przyszłość?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Bigos/metoda 08.01.22, 23:39
      Brzmi dobrze
      Nie robie juz bigosu od kilku lat, ale...
      Nie dodawalam czosnku, ani papryki
      Nie wiem co jest w mieszance do bigosu, dla mnie musial byc lisc laurowy, ziele, jalowiec
      Sliwki w postaci owocow lub powidla obowiazkowo

      Zazwyczsj robilam w mieszsnki kwaszonej i surowej kapusty.
      Bez odciskania soku
      Bez maki

      Moja babcia dodawala pomidory, byl bardzo specyficzny smak, a kielbasa musiala byc w duzych kawalkach

      Proces gotowania byl przynajmniej dwa dni, wiec troche dluzej pewnie w slowcookerze ( cala noc)?

      Uwielbiam to urzadzenie, wstawic i zapomniec 🤣
      Pulled pork robie 6-8 godzin
      Brisket 10-12
      • shachar Re: Bigos/metoda 09.01.22, 06:40
        Coś mi się źle napisało z tą mąką. Mąka była użyta do utytłania mięsa w niej , przed podsmażeniem i dla lepszego zrumienienia.Czyli gicze wołowe i pierś cielęca.
        Cielęcina była super wynalazkiem do bigosu. Nadała mu delikatności. Bo powiem szczerze, że ostatnimi czasami nie przepadałam za bigosem z racji jego kwachowatości, intensywności, wygibaszonego smaku, a to słodkiego, a to ......czort raczy wiedzieć jakiego, no w każdym razie ostatnie bigosy, które jadłam, to było za wiele dla mnie. A przecież to nasza narodowa potrawa.
        I w tym miejscu należy dopieprzyć naszym kompaniom kapuściano-słoikowym, produkującym skandaliczną kapustę. Rozmieszałam toto w proporcji pół na pół z ruską kwaszoną kapustą z beki. Oni kiszą z żurawiną. Żurawiny omijałam nabierając sobie w pojemniki na bigos, ale do sałatek to się nadaje.
        Przyprawa do bigosu w torebce pt" Przyprawa do bigosu" to genialny wynalazek.
        Dodałam co prawda liście bobkowe i ziele angielskie oddzielnie, ale jałowca już nie, bo miałam jakiś stary dziesięcioletni. Przyprawa znakomicie podbija smak bez poczucia, że oto nasza potrawa zamienia się w niejadalne gie.
        .
        • buka007 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 15:35
          tak, kapusta to podstawa dobrego bigosu.
          Moja Mama robi bardzo dobry, powiedziaöabym zbalansowany w smaku, taki "grzeczny", wszystkiego po trochu i w odpowiedniej ilosci , grzybki, mięso, kiełbasa, bigos mojej przyjaciólki w zeszłym roku był bardzo (bardzo!) pieprzny, ale też smaczny, moja ciotka robiła bigos z przecierem pomidorowym i sliwką, z nutką słodyczy, też lubiłam.
          bigos to fajna potrawa, u każdego inaczej smakuje,

          shachar napisała:


          > I w tym miejscu należy dopieprzyć naszym kompaniom kapuściano-słoikowym, produk
          > ującym skandaliczną kapustę. Rozmieszałam toto w proporcji pół na pół z ruską k
          > waszoną kapustą z beki. Oni kiszą z żurawiną. Żurawiny omijałam nabierając sobi
          > e w pojemniki na bigos, ale do sałatek to się nadaje.

        • roseanne Re: Bigos/metoda 09.01.22, 15:37
          Jeśli chodzi o kapusty sloikiwe, to Wolski moim zdaniem jest w porządku, krakus już mniej.
          Na półkach w supermarketach jest lokalny, bądź niemiecki, bądź francuski produkt- kiszona kapusta gotowana z białym winem. Na kapuśniak ok, na bigos za lagodne
          • kanuk Re: Bigos/metoda 09.01.22, 18:36
            Beczkowa kiszona ,a nie kwaszona, czasem bywa tu i tam. Taka nie do pobicia. W realu uzywam slodka organiczna i wlasnie te niemiecka na winie lub usanska. Smak dla mnie wporzo . Co kto lubi.
            Dwie osoby przyszly ze swoimi bigosami. Kazdy zupelnie inny. I tak trzymac. Pokaz mi swoj bigos.
          • a74-7 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 18:39
            Ja do bigosu dodaje jeszcze mala klawiaturke wedzonych zeberek (3-4) dla podkrecenia smaku , czasami tez i-2 biale kielbaski .Sliwki moga byc kanadyjskie .I duzo malych lebkow podgrzybkow( uprzednio suszonych oczywista)Wole bigos raczej chudy niz tlusty, nie wzbogacam tez winem .
        • mysiulek08 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 19:33
          ale zurawina nie przeszkadza w bigosie

          kisic kapuste w domu tez można 🤣
        • mysiulek08 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 19:34
          obsmazanie miesa w mące do bigosu to tak średnio, jeśli dłużej przechowywany, to sie zepsuje
    • mysiulek08 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 19:32
      czosnek w bigosie, nie, nie, nie 😁

      rzadko robię, bo nie ma amatorów ale kolejność jest taka

      podduszona cebula, do tego kawałki mięsa, kiełbasy, pokrojone w kawałki, sporo pieprzu, papryka, majeranek i to zie dusi, podlane czerwonym winem
      grzyby zalane woda dzień wcześniej, potem ugotowane, wywar odecedzony do kapusty, a grzyby pokrojone

      kapusta do gara, ziele ang, lisc laurowy, jałowiec, troche wody (kapusta albo odcedzona albo nie, zależy od kwasnosci) i sie dusi, przyprawy zawsze zawinięte w gazę, żeby łatwo było potem wyjac

      jak sie kapusta odparuje ida miesiwa, suszone śliwki i czerwone wino i to dusi, potem do smaku majeranek, pieprz ziołowy, ewentualnie powidła śliwkowe
      i tyle

      czesciej robie kapuste z grzybami i śliwkami
    • a74-7 Re: Bigos/metoda 09.01.22, 21:14
      Wychodzi na jedno : bigos to bardzo versatile potrawa, ,
      ile kucharek tyle wersji smile
      • czekolada72 Re: Bigos/metoda 10.01.22, 13:36
        a74-7 napisał:

        > Wychodzi na jedno : bigos to bardzo versatile potrawa, ,
        > ile kucharek tyle wersji smile

        Oczywiscie smile)
        A do tego - nie zawsze WSZYSTKIE dodatki sa, to wtedy co - rezygnowac? Nie, zastepuje sie czym innym, co innego dodaje, czegos nie doda - za kazdym razem inny wariant!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka