alltid_ung 30.09.08, 20:42 znam pare zapiekanek co to w jednym naczyniu mozna uskutecznic i sa super smaczne ale z lekka zaczynaj mi sie nudzic ..znacie jakies przepisy na "jednogarkowe dania"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alltid_ung Re: potrawa "jednogarkowa"...... 30.09.08, 20:49 julsza napisała: > leczo _____________________________________________________________________ a wlasnie - leczo kiedys jadlam teraz zapomnialam o istnieniu tej potrwy - dzieki ...lece szukac recepty Odpowiedz Link
julsza Re: potrawa "jednogarkowa"...... 30.09.08, 22:00 alltid_ung napisała: > lece szukac recepty wszystko na oko cebule kroisz w krążki, szklisz na oliwie (ale uwaga, nie moze sie zbrazowic), wrzucasz pokrojona w kostke lub paski papryke (czerwona lub zielona) i dusisz az papryka nie zmieknie. wrzucasz obrane ze skorki pomidory (sparzone wcześniej, zeby je mozna bylo z tej skory obedrzec) i pokrojone pomidory. Dusisz dalej - jest dużo płynu (soku), ale to Ci będzie potrzebne na etapie ryżu. Przyprawiasz - papryka slodka, ostra, pieprz, ja lubie mocno pomidorowe, wiec dodaje mala puszke przecieru pomidorowego. gdzies na boku podsmazasz (tzn. na suchej patelni) pokrojona w kostke kielbaske slaska i jak chcesz to jakies miesko (karkowke). Wrzucasz to do garnka. A pod sam koniec dorzucasz ryz - garsc - dwie (albo pol torebki) i tu trzeba pilnowac i mieszac. I juz, gotowe Odpowiedz Link
ewa9717 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 01.10.08, 00:03 Ja takie potrawy na winie, czyli co się nawinie robię faktycznie w jednym garze. Na spód pokrojony w kosteczkę boczek, jak jest to i jakaś kiełem cebula, na to kolejne warzywa - od tych, które trzeba podusić dłużej, do takich, które dusi się krótko. W takiej potrawie mogą się znaleźć tarte marchewki, pietruszka, seler, cienko poszatkowana kapusta - zwykła lub włoska, w sezonie pokrojona fasolka szparagowa, papryki różne, pomidory, kawałki brokułów, kalafiorów...Można (dla sytości) dorzucić kartofli czy ryżu, można toto robić z kaszą. Własciwie za każdym razem wychodzi coś trochę innego. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 04.10.08, 00:14 Prawie tak samo ale bez ryzu (bo leczo tak jak bigos, co kazda kucharka inaczej gotuje). Cebule na olej (powinno byc na smalcu ale ktora watroba by to zniosla), jak zmieknie sypie duzo slodkiej paryki i chwile dusze by sie papryka rozpuscila w tluszczu. Potem paparyka, pomidory, czasami cukinia. Lubie mocno pomidorowe to i porzadna lycha przecieru laduje w garnku. Poniewaz z kielbasami u nas krucho (tzn sa ale wszystko przyprawione kuminem, brrr) to dodaje indycze parowki, bo sa dobre Odpowiedz Link
fettinia Re: potrawa "jednogarkowa"...... 01.10.08, 16:28 byly juz takie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=74795780&a=74818186 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=81130763&a=81140340 poza tym wszelkie geste zupy "na winie",chili con carne,fasolka po bretonsku,roznosci makaronowe,wariacje ryzowe,"chinszczyzna" po naszemu itd-jak sobie przypomne to dopisze Odpowiedz Link
alltid_ung Re: potrawa "jednogarkowa"...... 01.10.08, 20:47 to ewentualnie jakbym mogla poprosic to niech ktos napisze przepis na wyprobowana fasolke po bretonsku i jeszcze jakis przepis na chinszczyzne i warjacje ryzowe ... zapiekanki lubie i robie ... ale zapomnialam wlasnie o fasolce i chili con carne leeczo juz ma dwa przpisy do wyprobowania ( julsza dzieki za ten z ryzem) dziewczyn a co wy robice na tym winie? ja wiem ze mozna ale sama nigdy nie robilam i nie bardzo wiem czego szukac w necie ... Odpowiedz Link
shachar Re: potrawa "jednogarkowa"...... 01.10.08, 23:59 zjadlabym babe kartoflana, albo grubszy placek , boczunio a na to wylac duzo tartych ziemniakow, am, am Odpowiedz Link
fettinia hehe:P 02.10.08, 08:08 To takie stare powiedzonko-zupa lub zapiekanka "na winie" czyli co sie w kuchni "nawinie" pod reke Odpowiedz Link
ewa9717 Re: hehe:P 02.10.08, 20:42 Pisałam o tym wyraźnie w moim przepisie na potrawę jednogarnkową. Fetti, a pamiętasz, ze na Ślasku mówiło sie o piwie ze śliwek? No bo tu się śleje, i tam się śleje, no i już pełny kufelek )) Odpowiedz Link
pasqoodnikowo fasolka 02.10.08, 10:12 Najprostsza na świecie "po bretońsku" - puszka białej fasoli w sosie pomidorowym, - cebula - 1/2 cm plaster boczku lub kiełbasa lub parówki (ja lubię lekkie więc robię na parówkach) Boczek w kostkę i na suchą patelnię (tak samo z kiełbasą). Jak puści tłuszcz to dodaję cebulę pokrojoną w półkrążki. Jak zmięknie (ale nie zbrązowieje!) fasolkę z puszki. Czekam aż się zagotuje i gotowe W wersji z parówką to najpierw parówki podsmażam na oleju, jak lekko zbrązowieją dodaję cebulę, mieszam aż zmięknie i dodaję fasolkę. Reszta tak samo. Odpowiedz Link
aniaiewa Re: fasolka 03.10.08, 22:39 A jakbys chciala nie puszkowa, to po prostu musisz namoczyc fasole poprzedniego dnia na noc, nastepnego dnia ja ugotowac i pod zadnym pozorem nie wylewac wody z gotowania!!!!! Dalej postepowac jak pisze Pasqoodnikowo z boczkiem i cebulka Jak wszastko razem polaczysz nalezy sos zaciagnac pomidorami lub koncentratem pomidorowym, doprawic sola, pieprzem, czerwona slodka papryka i u nas koniecznie jeszcze majeranek Jak jest za rzadka, czasami dodaje zasmazke I najlepsza jest na nastepny dzien A. Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 04.10.08, 00:18 wprawdzie to nie jednogarnkowiec ale ryzem (za ktorym nie przepadamy) Kroisz w paski piers indycza, przesmazasz na oliwie, dodajesz puszke odsaczonej czerwonej fasolki, pokrojony w krazki por-biala czesc, pokrojona w slupki marchewke, papryke czerwona i zielona. To wszystko ma sie dusic we wlasnym soku. Przyprawiasz jak lubisz i dajesz z ryzem. Jak potrawke wylozy sie na ryz i zapiecze bedzie zapiekanka Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zapiekanka po nelsońsku. 02.10.08, 19:06 To była potrawa mojego dzieciństwa ktorą robiłam też moim dzieciom ale pewnego razu mi się ten przepis zawieruszyl. Dziecko przypomnialo sobie ze Jej to smakowało , wskoczyło do netu i znalazlo: ¤¤¤¤ Czas przygotowania: 60 min Stopień trudności: średnie Danie dla 4 osób Sposób przyrządzenia Grzyby suszone namoczyć. Mięso pokroić w plastry, rozbić i obsmażyć lekko na oleju. Grzyby pokroić w plasterki i gotować na małym ogniu około 15 min. Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami. Wywar z grzybów doprawić solą i wlać do garnka z mięsem. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (ok. 1godz). Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Lista zakupów 7 dkg grzybów suszonych lub 0,5 kg grzybów świeżych (pieczarki lub leśne) 40 dkg wołowiny 5 ziemniaków Ja użyłam zarówno grzybów suszonych jak i pieczarek oraz dodałam kwaśnej śmietany. Odpowiedz Link
julsza Re: zupa gulaszowa oraz boeuf strogonof 02.10.08, 21:12 obie potrawy bardzo ok. chociaz z zupa gulaszowa mam mieszane wspomnienie - debiutowalam nia 11 wrzesnia 2001 - zupelnie nie pamietam jej smaku z tamtego dnia... podrabianego strogonowa z drobiu moge poszukac w weekend - swietny jest tez jako sos do makaronu i do lasagne Odpowiedz Link
zwiatrem Re: zupa gulaszowa oraz boeuf strogonof 03.10.08, 16:54 zupe gulaszowa tak czesto robie "na winie", ze smaki miewa rozne, ale ogolnie ja uwielbiamy Odpowiedz Link
julsza strogonof 08.10.08, 18:13 50 dag poledwicy wolowej 2 cebule 2 lyzki oleju 30 dag pieczarek łyżka mąki pół szklanki gęstej śmietany 22% łyżka koncentratu pomidorowego ćwierć łyżeczki pieprzu i mielonej papryki słodkiej 3 łyżeczki posiekanej natki (z tego można zrezygnować) sól Mieso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebule grubo posiekać. Pieczarki poszatkować (ja lubie w plasrty lub ćwiartki). Na patelni rozgrzać część oleju, zrumienić cebulę, przełożyć do rondla, a na pozostałym oleju, bardzo gorącym, smażyć partiami mięso przez 3 min., stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolic. Usmażyć na maśle pieczatki. Mięso i pieczarki przełożyć do rondla z cebulą, wlać śmietanę z koncentratem i dusić ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodam, ze ja robię z filetow kurczaczych Odpowiedz Link
julsza zupa gulaszowa 08.10.08, 18:19 50 dag wołowiny (zrazowej) 2 cebule 2 marchewki 2 papryki łyzka koncentratu pomidorowego kilka ziemniaków łyżka mąki łyżka smalcu (mozna zastapić olejem) 3-4 łyzki wytrawnego wina mielona papryka, sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w mące, podsmażyć na smalcu, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę, marchewke i paprykę - przełożyć do rondla. Posolić, dusić podlewając wodą. Gdy mięso będzie prawie miękkie, uzupełnić ilośc wody do 1 litra, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować. Doprawić koncentratem, pieprzem, papryką, dolać wino. Odpowiedz Link
aniaiewa Chinszczyzna 03.10.08, 22:49 Na oliwie podsmazam paseczki piersi kurczaka, nastepnie dodaje w slupki pokrojona dymke wraz ze szczypiorem, talarki pora, i generalnie prawie kazde warzywko, ktore mam pod reka (selera, marchewki, baklazana, cukinie, koniecznie papryka, jakas fasolka, najlepiej cukrowy groszek, ale jak nie ma, moze byc i zwykly mrozony) Czasami dodaje pedy bambusa z puszki i pieczarki, choc to juz calkiem "nie chinskie" Wszystko dusze w sosie wlasnym z warzyw krotka chwile a nastepnie zalewam gotowcem - czyli sosem do potraw chinskich Maggi tiny.pl/8zs5 (jeden z nielicznych gotowcow, bez ktorych nie wyobrazam sobie gotowania ) 10 min wszystko razem sie dusi i gotowe Do tego najlepiej smakuje nam ryz Basmati Ania Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 04.10.08, 00:26 Makaron z warzywami. Makaron (rurki, muszelki, kokardki, lazanki itp) ugotowac oczywiscie al dente. Cukinie pokroic w polplasterki, baklazana w spora kostke, papryke w paski, pieczarki w grubsze plasterki, pomidory w czastki (moga byc z puszki). Na oliwie smazy sie najpierw cukinie, potem baklazana, papryke, pieczarki (kazdy skladnik osobno). Laczy sie to w garnku z pomidorami, dusi przez chwile. Wymieszac z makaronem, posypac serem i zapiec. Oczywiscie przyprawy wg gustu. Czasami robie z dodatkiem parowek (mowilam ze mamy dobre indycze) wtedy podduszam drobno posiekana cebulke, dodaje pokrojone w plasterki parowki, sypie przyprawy (glownie slodka papryka, ziola prowansalskie, pieprz i tutejsza swietna przyprawe merquen, smaze przez chwile i dodaje do warzyw jak wyzej. Oczywiscie zamiast parowek dodatek slaskiej mile bylby widziany Takie warzywka mozna podac z makaronem i bez zapiekania. Wtedy makaron podsmazam na oliwie, bo jest lepszy. Odpowiedz Link
ancza7 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 06.10.08, 09:01 Brzmi świetnie U mnie bywają młodociani makaronożercy, więc będzie jak znalazł. Niestety, część z nich nie jada pieczarek. Będą dwa rondle - jeden z pieczarkami , drugi bez. Tylko co to jest za przyprawa "merquen"? Naprawdę użyłam wyszukiwarki i nic... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 06.10.08, 18:52 Pieczarki musowe nie sa, zreszta i kombinacja warzyw moze byc dowolna, nam smakuje taka Merquen/merken (obie formy sa w uzyciu) to przyprawa raczej lokalna i nie sadze by byla gdzies poza Chile dostepna, ale kto wie. Gungiel mi wyplul 33100 wynikow przy merquenie To mieszanka przypraw robiona przez indianki Mapucze, sklada sie glownie z suszonej, zmielonej (czasem wedzonej)odmiany ostrej papryczki, slodkiej papryki, nasion kolendry i soli. Wariacje bywaja z dodatkiem czosnku, oregano, rozmarynu. Aromatyczne, ostre. Odpowiedz Link
ancza7 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 07.10.08, 06:29 A faktycznie jest w goolach obcojęzycznych - (u mnie 13900 wyników), a miałam domyślnie zadany polski i podejrzliwie mnie pytało: "Czy chodziło ci o marques" Przyprawa też ciekawa. Dziękuję Mysiulku Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 07.10.08, 23:45 Jakby co to moge podeslac zawsze mozna sie zebrac w kilka i wysle hurt Odpowiedz Link
karolcia4000 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 06.10.08, 11:09 Bardzo lubie makaron z sosem smietanowo szpinakowym - bardzo prosto sie robi, ugotowanie makaronu to pestka a sam sos robi sie w minute piec szpinak sie (mrozony rozdrobniony) wrzuca na patelnie, roztapia doprawia dodaje smietanke i juz co prawda nie da sie zrobic w jednym garnku bo trzeba w dwoch ale za to zadnego krojenia, przygotowywania dlugiego, wszystko szybko i latwo Odpowiedz Link
fettinia i koniecznie makaron w sosie serowo-brokulowym 06.10.08, 11:30 Makaron lub tortellini ugotowac,brokuly najlepiej na parze,w drugim rondelku podgrzac kubek smietany dodac ser topiony,ziola i kapke maggi.Wszystko razem wymieszac i albo jesc od razu albo zapiec z zoltym serem No dobra-"dwugarnkowa" Odpowiedz Link
mysiulek08 Zapomialam o mojej ulubionej, 07.10.08, 23:53 choc to raczej prazonka niz zapiekanka, ale babcia uzywala tego okreslenia. Potrzebujemy: ziemniaki (surowe), cebule, wedline, moze byc szynka juz pogardzona na kanapki, jakas kielbasa, duzo majeranku, sol, pieprz ziolowy (zwykle tez mzoe byc) Ziemniaki obrac i pokroic w plasterki, cebule w piorka, wedline w plasterki. Ziemniaki wymieszac z sola, majerankiem i pieprzem, cebule tez ale bez soli. Na dno garnka wlac troche oleju, rozprowadzic po sciankach. Warstwami klasc ziemniaki, cebule, wedline i znow ziemniaki, cebula wedlina. Ostatnia warstwa maja byc ziemniaki. Polac z wierzchu oliwa i skropic woda. Garnek przykryc i na niewielki plomyk i niech sie dusi. Czas zalezy od wielkosci warstw, nie podam wiec. Ja sprawdzam czy pyrki miekkie jak juz zapach mnie przyprawia o skret kiszek Lubi sie to troche przypiec u spodu, ale wlasnie te przypieczone ziemniaki sa najlepsze Odpowiedz Link
czekolada72 Re: potrawa "jednogarkowa"...... 19.09.09, 15:19 Leczo na bazie fix-u Knorra Duuuza cebula podsmazona, na to wielka papryka, na to pęto kielbasy, na koniec cukinia lub kabaczek w kostke - jak pusci sok dolewam rozbełtany w szklanece wody fix. Wyszło pycha! Zupa z borowików, która wyszła bardziej daniem Marchewka, kawałek selera, pol pietruszki starte na tarce, zalane w garku woda i do miekkosci gotowane, dodana kostka rosołowa. Na patelni, na masle duza cebula podduszona, na to 35 dag borowikow pokrojonych, jak podduszone - do gara, dolc wody, na reszcie masla z pol lyzki maki leciutka zasmazka, dwa ziemniaki ugotowane w kostke, koperek - no i wyszlo mi danie, nie zupa Odpowiedz Link