fettinia 14.12.08, 00:39 dawno mnie tu nie bylo o tej porze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julsza Re: dobranoc:) 14.12.08, 14:20 a traume po niemiecku to co? po po polsku chyba zgola cos innego Odpowiedz Link
fettinia Re: dobranoc:) 14.12.08, 14:34 Zycze Ci dobrej nocy i slodkich snow Trauma w zaleznosci od kontekstu tez moze znaczyc to samo co po polsku Odpowiedz Link
arim28 Re: dobranoc:) 14.12.08, 21:50 Fetti, ktos Ci ksiezyc obudzil! Bedzie mial teraz traume. Odpowiedz Link
qubraq Re: dobranoc:) 15.12.08, 17:25 Wczoraj wieczorem oglądałem po raz enty film "Dr. Żywago" z Omarem Sharifem i Julie Christie, tlumaczony przez naszego Nobulla; co sadzicie o nim? taka bajka - prawda? Czy ktoś z Państwa widział rosyjski film-serial wieloodcinkowy pod tym samym tytułem? Odpowiedz Link
alinka_li Re: dobranoc:) 15.12.08, 23:34 Film świetny, ale czy bajka- no, nie wiem Ale że Nobull tłumaczyła, kurcze, czuję się zaszczycona taką "znajomością") A ja ostatnio się spłakałam na "Skrzypku na dachu", im jestem starsza tym gorzej... Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobranoc:) 20.12.08, 22:56 "Dr Zywago", przepraszam Andrzeju, ale nie trawie, kilka razy zaczynalam ogladac i nie udawalo mi sie dotrwac do konca. Ze "Skrzypkiem" mam tak samo, rycze jak bobr i zakazalam przypominac, ze mamy ten film. Nobull tlumaczyla tez m.in "Sokola Maltanskiego", jak sobie cos wiecej przypomne z Jej filmowych tlumaczen, dam znac. A i zawsze sie mozna Nobull zapytac Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: dobranoc:) 20.12.08, 23:02 Myślałam, że tylko ja negatywnie reaguję na "Dr Żiwago". "Skrzypka" mam nagranego jeszcze na stareńkich taśmach video, zdartych od oglądania. Niedawno kupiłam nagrany na dvd. Znów zacznę oglądać wzruszając się co kilka minut. Nie mogę nie ogladać. Po prostu nie mogę. Odpowiedz Link
mysiulek08 Jak juz przy filmach jestesmy 20.12.08, 23:05 polecam trzy "krolewskie" "Queen", fantastyczna rola Helen Mirren "Maria Antonina", Sofia Coppola swietnie pokazala w kazdej epoce jest bananowa mlodziez "Sissy", Romy Schneider jest tutaj boska i jest w tym filmie stanowi zagrozenie dla, ukochanej przez nasza trojke, Audrey Hepburn Na Sissy tez rycze Odpowiedz Link
qubraq Re: dobranoc:) 20.12.08, 23:57 mysiulek08 napisała: > "Dr Zywago", przepraszam Andrzeju, ale nie trawie, kilka razy > zaczynalam ogladac i nie udawalo mi sie dotrwac do konca. o ktorej wersji filmu mówisz? a widziałaś rosyjski serial? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: dobranoc:) 21.12.08, 10:33 Qubraqu, swoim pytanie do Mysiulka pozwoliłeś zrozumieć mi moją niechęć do tego filmu. Książkę czytałam, znam ją podobnie, jak inne z literatury rosyjskiej. Ja nie trawię fizyczności Omara Sharifa i swoją niechęć przełozyłam na film z jego udziałem!!! Innych adaptacji nie oglądałam, ale nadrobię to. Obiecuję Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobranoc:) 21.12.08, 21:09 Mowie o tym z Omarem, ktorego lubie , serialu chyba nie pamietam. Tak naprawde to mam od wielu, wielu lat niechec zarowno do literatury jak i filmow, powiedzmy, radziecko/rosyjskich i nie moge sie przemoc. Wstyd sie przyznac ale np "Mistrza i Malgorzate" przeczytalam tutaj, jak juz nic z polskimi literkami nie mialam do czytania. Moja "trauma" ma zapewne zrodlo w beznadziejnych nauczycielach rosyjskiego w podstawowce i liceum i w tym, ze MUSIALAM sie tego jezyka uczyc (jak wszyscy wtedy) i tak mi juz zostalo. Odpowiedz Link
qubraq Re: dobranoc:) 22.12.08, 18:35 Mysiulku, serialu raczej nie mogłaś widziec ostatnio szedl w lecie na rosyjskim kanale "Jedynka" w dwoch ratach - 3 godziny w sobote i 5 godzin w niedzielę... jakos wytrzymalem ale mam to na DVD wiec jesli kiedys zajrzysz po Wilanów to 8 godzin ogladania masz zapewnione; - takoż samo zapraszam Wędrowca ktory ma blizej bo tylko 500 km do Wilanowa! )) Ksiązki niestety nie czytałem jeszcze... Odpowiedz Link
salsadura Re: dobranoc:) 24.01.09, 01:02 Mialam to samo.Wszyscy w kolo sie zachwycali i pieli z zachwytu,a ja nie moglam,no nie moglam po prostu.Niedawno dziecko przeczytalo i powiedzialo,ze fajne,a ja dalej potykam sie na ktorejs stronie i odkladam "na pozniej".Dobranoc Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: dobranoc:) 20.12.08, 23:32 mysiulek08 napisała: > ja raczej mowie Dobrywieczor Często obserwuję poranek u wiewiórek alasakńskich www.ustream.tv/channel/the-great-alaskan-red-squirrel-cam Niestety, dwunastogodzinna różnica czasu uniemożliwia dłuzszą obserwację. Szkoda, bo lubię te zwierzątka i ich brodatego opiekuna www.thesquirrelcam.com/Cam1.html Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: dobranoc:) 20.12.08, 23:54 Mnie blizej na poludniowy kraniec Panamericany (niemal za rogiem jest) niz na polnocny a i roznice czasu mamy mniejsza, teraz tylko cztery godziny. Odpowiedz Link
arim28 Dzien dobry :-) 01.03.09, 00:26 Mamy marzec! Bedzie wiosna i przebisniegi, przylaszczki, krokusy. I slonce. Odpowiedz Link
smutas13 Re: dobranoc:) 07.03.09, 20:52 Dobranoc. Nie ma nic ciekawego w TV, zrobiłam przegląd "moich stron" i czas iść do łóżka (jeszcze słucham radia, zanim zasnę). A...taki piękny księżyc śnił mi się, kiedy miałam operację na wyrostek. I jeszcze Twardowski na nim siedział i wołał, "T......, słyszysz mnie?" Odpowiedz Link
ilekobietamalat Re: dobranoc:) 07.03.09, 21:23 to ja chyba tez dobranoc sie troche dzis przepracowalam, i pora zalec bezwladnie w lozku z pilotem (matko kochano, 9.22 a ja spac ide) Odpowiedz Link
smutas13 Re: dobranoc:) 02.05.09, 21:52 dobranoc w tv znowu "starocie", nie ma co oglądać Odpowiedz Link
czarna9610 Re: piękna muzyka 21.06.09, 09:47 jak mam okazję to oglądam "Doktora Żywago" ze względu na piękną muzykę Książkę też przeczytałam, opowieść o miłości dobrze napisana. Przez bardzo długi czas miałam żywiołową niechęć do wszystkiego co rosyjskie i radzieckie. Dopiero od chyba 4 lat mi przeszło. Dzięki Akuninowi zresztą i dzięki Władymirowi Sorokinowi (fantastyczny pisarz ) Odpowiedz Link
pamtaa Re: dobranoc:) 13.09.09, 00:23 aaaa kotki dwa... moim dzieciom śpiewałam na dobranoc. Fettinia miło było sobie ją zanuć po latach. Dobranoc. Śpijcie słodko. Odpowiedz Link
fettinia Re: dobranoc:) 05.11.09, 00:56 dobranoc z polskim Lechem Rafal by sie ucieszyl Odpowiedz Link
fettinia Re: dobranoc:) 05.12.09, 23:16 nie moglam sie powstrzymac www.youtube.com/watch?v=VxVOZEcf9PY Odpowiedz Link
emigrantka34 Re: dobranoc:) 12.02.10, 23:59 ja jeszcze troche wojuje w kuchni, ale tez juz niedlugo ide spac. dobranoc ! Odpowiedz Link
alinka_li Re: dobranoc:) 20.06.10, 23:50 Hmm, niektórzy dziś nie maja zamiaru spać... Ale pozostałym życzę kolorowych snów Odpowiedz Link
51pdeta Re: dobranoc:) 22.06.10, 00:13 Idę za chwilę do łóżka ! Jutro ma moja córka obronę pracy licencjackiej o 9 godz.Chyba bardziej jestem zdenerwowana niż ona . Odpowiedz Link