Dodaj do ulubionych

zdruzgotany

19.12.13, 19:38
poszliśmy z julka na film dla dzieci-Ratujmy Mikołaja czy cos takiego...zacznę od tego,ze przez pierwsze 20 minut leciały same reklamy..poziom hałasu był przy tym tak wysoki, ze miałem już ochotę wyjść.Reklamy były różne-i takie przeznaczone dla dzieci i takie dla dorosłych..a cos kiedyś słyszałem o zakazie reklam dla dzieci w czasie przeznaczonym dla dzieci..
Sam film przerósł moje najśmielsze wyobrażenia o szmirze jak można w ogóle nakręcić ...kluczowe w tym było to,ze ja dorosły nie rozumiałem ni w ząb sensu fabuły. Osią fabuły było kilkakrotne cofanie się w czasie głównego bohatera, który chciał zmienić bieg historii/ostrzegając Mikołaja o grożącym mu niebezpieczeństwie/.W pewnym momencie na ekranie widz mógł obserwować 4-5 Bernardów/rezolutny elf chcący uratować Mikołaja/działających jednocześnie.ani to było smieszne ani zrozumiale -ani dla mnie ani dla julki.
Ten świat jest straszny ,ale na ekranach filmów dla dzieci-jest już kosmicznie straszny i glupi!
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: zdruzgotany 23.12.13, 22:34
      Dobry film dla dzieci powinien sie podobac doroslym o czym tworcy bubli kinowych pewnie nie chca wiedziec, a wiekszosc bajek kreci sie obecnie glownie dla powpychania w nie reklam lub produktow celem ich rozpozniania i zakupu pozniejszego. Juz chyba lepiej puszczac malym jakies dokumentalne filmy o zwierzetach i swiecie, przynajmniej sie czegos naucza ciekawego.
      • krytyk2 Re: zdruzgotany 28.12.13, 19:12
        jest jeden leitmotiw obecny w tym wszystkim -jest nim przemoc.
        Przemoc to puszczanie reklam ,których nie chcę jako widz filmu oglądać
        przemoc to straszliwie głośno puszczana ścieżka dźwiękowa- i reklam i filmu
        przemoc obecna jest w treści filmów dla dzieci
        przemocą w filmach dla dzieci jest dosłowne przedstawienia rzeczywistej przemocy obecnej w świecie dorosłych
        Tak obecnie modne piętnowanie przemocy /dosłownej/fizycznej to pokłosie tej atmosfery przyzwolenia na wszechobecna przemoc symboliczn.dziecko jest już a priori ta przemocą potraktowane, jest już od zawsze jej ofiarą.dla mnie to już jest tylko mały krok dalej.
        • shachar Re: zdruzgotany 28.12.13, 21:31
          Nie wiem, Krytyku, jestem kompletnym laikiem, jeśli chodzi o wychowywanie dzieci, i nie na czasie , jeśli chodzi o współczesne produkcje dla dzieci, ale . w końcu, większość z pamiętanych przeze mnie bajek, czy filmów opierała się na przemocy. Kaczor Donald - wiecznie podkurwiony gość, aleśmy go lubili, no nie? Tom i Jerry - kot i mysz ganiający się w kółko. To jest śmieszne może dla dorosłego, ale uczy dziecko, że zawsze jest przeciwnik, jakby wpisany w jestestwo, ktoś kto na ciebie dybie.. smile dużo by pisać. Może dzisiejsze filmy są bardziej durne niż 20 lat temu, ale to że świat idzie w złym kierunku mówi się, od kiedy ludzi nauczyli się przekazywać mysli potomnym.
          • krytyk2 Re: zdruzgotany 28.12.13, 21:43
            jesteśmy w tej dobrej sytuacji z filmami,ze sa one zapisane magnetycznie i można je odtworzyć nawet po 100 latach,wiec jest stala możliwość obejrzenia filmu z lat 50,60,80 tych XX w i ja z tej możliwości korzystam.I nie kieruje się tu żadnym sentymentem kiedy na szali wagi klade kreskowke z Pixi i dixi -z jednej strony i wspolczesny film o św Mikołaju.w pierwszym tez jest wróg i walka,ale tez jest jasno wytyczona fabuła i sens a motywy walki sa o wiele bardziej realistyczne i naturalne.może to na tym polega ,ze nasze wspolczesne zycie tez jest gonitwa pelna chaosu i przemocy i już filmy dla dzieci pięknie je na taki scenariusz przygotowują?
    • shachar Re: zdruzgotany 04.01.14, 13:46
      Troche mie zycie wymiedolilo wczoraj, bo okazalo sie, ze na krzyk i na chama niewiele mozna zdzialac. A patrzac na innych i idac za radami zeby 'push it, challenge the person' i widzac, kurde, dobre efekty tego, wydawalo mi sie ze jest to jakas metoda, przynajmniej jedna z metod.I trafila kosa na kamien, sprawy zaszly daleko, nie wiem co zrobic, jak z tego wybrnac.
      Teraz patrze na Turner and Hooch, moj taki mily film do patrzenia, a przedtem obejrzalam Howard's End po raz pierwszy, taka przypowiesc o byciu twardzielem i co z tego wynika.
      Moze gdybym sluchala mniej dobrych rad..i nawiazala bardziej ludzki kontakt..ale tak to jest byc zielonym, nie wiedziec co sie robi, i na dodatek dilowac z ludzmi, ktorych sie malo rozumie w sensie i psychicznym i fizycznym.
      • krytyk2 Re: zdruzgotany 04.01.14, 19:35
        na mnie cios przychodzi zawsze gdy już mi się wydaje ,ze wiem wszystko i jestem królem zycia.to kara za przejawy pychy. jej atmosfera-fruwania bez skrzydeł-siłą logiki wpycha pod zimny prysznic innego rozwoju wydarzeń niż ona zakładała
    • krytyk2 Re: zdruzgotany 05.01.14, 19:14
      wczoraj na planete obejrzałem frag filmu Nazino -wyspa kanibali
      pomijając to ,ze film straszny,przybijajacy ,to taki wniosek na marginesie analizy komunizmu -to nie było tylko wariactwo i demonizm.Wszystko co się dzialo opieralo się na sile strachu o własne zycie-ludzie tak się bali ,ze po sznureczku aprobowali i wykonywali najgłupsze rozkazy i polecenia.Każdy z aparatu był tylko człowiekiem-było wykonać plan wywozow i rozkułaczania -to wykonywali !!!
    • jan_stereo Re: zdruzgotany 06.01.14, 23:07
      A wiesz Kyrtyku, sie mnie wlasnie przypomnialo ze pare lat temu widzialem taka sliczna bajke i podobala mi sie ona niezmiernie za swoj wizualny klimat, moze jej poszukaj i zapusc Julce, ciekaw jestem Waszych wrazen, zwlaszcza Twoich. Zwala sie ona Sekrety księgi z Kells, a tu maly zwiastun:

www.youtube.com/watch?v=jnkDyDYez_M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka