Dodaj do ulubionych

Do posluchania

20.07.25, 01:09
Dwa fajne podkasty. Pierwszy to Lexa Fridmana z Oliver Anthony, samoukiem i tworca piosenek o ciezkim zyciu za pare kopiejek. Sluchalam jego podkastu z Roganem chyba ponad rok temu, kiedy jego piosenka Rich Men North of Richmond dala mu slawe i on byl dopiero w procesie ogarniania, co sie stalo. Tu jest juz pelnoksztaltnym mezczyzna z krystaliczna wiedza, co chce osiagnac i to w jaki sposob jest on elokwentny jest warte posluchania. Lex momentami bardzo cinko wypada w tym podkascie, to tak dla ostrzezenia.
Drugi to Rogan z Joe Pistone, gostkiem ktory pod pseudonimem Donnie Brasco byl infiltratorem w nowojorskiej mafii i w ktorego wcielil sie Johnny Depp z genialna, piekna, fenomenalna!!! rola Ala Pacino w tym filmie. Jesli Al Pacino wzniosl sie na wyzyny aktorstwa, to nie w Ojcu Chrzestnym tylko wlasnie w Donnie Brasco.
Anyway, Pistone opowiada jak w latach 70-tych zostal zaakceptowany jako czlonek mafii, co jest fascynujace samo w sobie, smaku dodaje fakt ze jako dziecko mieszkal w rejonie mafijnym, wiec niuanse ich zachowan, kodu etycznego wyssal z mlekiem matki. To jest podkast raczej dla ludzi czysto zainteresowanych ta tematyka , z cyklu americanalia raczej, heavy Italian-American accent i opowiesciach o tym, jak to sie wszystko kreci w mafii. Kiedys wspominalam mialam dwa razy pacjentow ktorzy byli czlonkami mafii, nie byli starzy, jeden mial messed up kregoslup, drugi infekcje wymagajaca antybiotykow, ale co ci goscie opowiadali, jakie to sa typy lubiace kolorowe zycie nie 9 to 5 posadke, to leb urywa. Dlatego polecam, jesli ktos lubi. Jestem dopiero na poczatku sluchania, moze 40 min in.
Jeszcze raz wspomne, z kocham podkasty i moze warto byloby, zeby dziatwa albo raczej staratwa tu nasza przerzucila sie na sluchowiska smile
Obserwuj wątek
    • shachar Re: Do posluchania 20.07.25, 01:47
      Dla zachety dodam, ze Chris (Oliver) bardzo pieknie opowiada o tym jak by chcial. Dajcie mu szanse.
      Pistone z kolei to historia dla kogos, to teskni za napadami na banki. Sa tacy ludzie, serdecznie zapraszam do posluchania.
      • a_iii_ty Re: Do posluchania 20.07.25, 14:41
        Lepiej to...
        www.facebook.com/AmazingTimeCapsule/videos/960938122883509/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
    • jan_stereo Re: Do posluchania o zyciu w Czarnej Dziurze 04.08.25, 19:45
      www.youtube.com/watch?v=vKeCr-MAyH4
      Neil deGrasse zawsze fajnie opowiada
      • a_iii_ty Re: Do posluchania o zyciu w Czarnej Dziurze 04.08.25, 20:49
        Tego faceta sluchalbym caly dzien.
        • shachar Re: Do posluchania o zyciu w Czarnej Dziurze 05.08.25, 13:31
          Ja go moge sluchac caly dzien, zatrzymujac video 5-minutowe co 3 sekundy, bo tak, hmmm, swiatlo poddaje sie grawitacji? Wszechswiat nie jst wystarczajaco stary, zeby swiatlo spoza event horizon dotarlo do nas? I tak caly dzien zejsc moze.smile
    • jan_stereo O swiadomosci wszystkiego 26.09.25, 00:35
      Znakomity, dla mnie, wywiad:

youtu.be/3fkg0uTA3qU?si=R8RB1M1PmaweuTHl
      • shachar Re: O swiadomosci wszystkiego 03.10.25, 06:20
        Fajne sluchowisko Rogana z Lionelem Richie , Lionel niezwykle !!! likeable ze tak piwiem, dowcip i osobowosc od razu do kupienia przeze mnie.
        • shachar Adam Carolla 26.11.25, 14:28
          Bardzo fajny odcinek JRE z Adamem Carolla, dlugoletnim radiowcem, i pewną osobistoscią medialną. Wiele celnych uwag i dużo zdrowego rozsądku, warto dosłuchać do końca.
          www.youtube.com/watch?v=mzSapYmzA_g
          • krytyk2 Re: Adam Carolla 28.11.25, 12:16
            ciekawy temat- dopatrywania sie granic własnego rozwoju tam , gdzie ich nie ma : widzenie przeszkody w podejmowaniu działań na rzecz własnego rozwoju, realizacji własnych marzeń - na podstawie idealnej aktualnej sylwetki znanej postaci współczesnej. Przekonanie, że istnieje jeden wzorzec osiągnięcia sukcesu i że wzorzec ten jest podany na talerzu w przestrzeni medialnej. A prawda jest taka- i jest świetnie uwydatniana przez obu rozmówców - że droga każdego "człowieka sukcesu" jest inna i rzecz polega na dostrzeżeniu własnych zdolności i konsekwentnej ścieżki doskonalenia ich, bez oglądania się na to "co ludzie powiedzą"
            • shachar Re: Adam Carolla 28.11.25, 14:16
              Ooo! Dziekuje, Krytyku, ze posluchales tej rozmowy. Moim zdaniem obserwacje Carolli sa fenomenalne, zwlaszcza te o bialych kolnierzykach i pracownikach budowlanych, jak ci drudzy o wiele lepiej zniesli mentalnie caly ten covid i mieli bardziej zdroworozsadkowe szacowanie zagrozenia.
              Przyznam sie ,ze ja bylam w tej drugiej grupie ludzi, ktorzy bardzo zle zniesli to medialne nakrecanie strachu w 2020, podjelam wtedy pare debilnych decyzji (tak na marginesie fantastyczny clip z Chase Hughes widzialam wczoraj tu, krotko, "if you pump up fear, you manufacture suggestablility instantly"}, i potem, kiedy okazalo sie to robota psy op na spoleczenstwie wzielam odwet na wyborach.
              Poza tym Carolli ciekawe dywagacje na temat podczepiania sie do ideologii w mediach typu zmiana klimatu, czy wszystkim po rowno vs niezalezne zdanie na jakis temat kiedy sie juz ma jakis swoj dorobek zyciowy i jest sie z niego usatysfakcjonowany.
              Bardzo ujelo mnie Carolli niechcacy przywracanie godnosci ludziom budujacym cos rekami, jako tych bardziej trzymajacych sie pionu mentalnie i osmieszenie bialych kolnierzykow, jako idealu sukcesu zyciowego.
              Czesto czytam wpisy pod rozmowami, tu mnie ujal jeden, typu "thanks man, I feel better going to work today"
    • shachar Re: Do posluchania 31.01.26, 13:38
      tacy panowie
      • krytyk2 Re: Do posluchania 31.01.26, 15:25
        no , nieźle grają w tym bar-session
    • shachar Re: Do posluchania 11.02.26, 13:38
      Jest nowy, ciekawy dla mnie, jako osoby wiecznie majacej problemy finansowe, podkast Chrisa Williamsona z Morganem Housel, o psychologii wydawania pieniedzy.
      Poza tym ten profil na insta
      I should be vastly obliged if you found the door big_grin
      • jan_stereo Re: Do posluchania 14.03.26, 20:35
        Na Weinsteina szkoda czasu, to jakis oszolom jest. Osmieszyl sie dokumentnie w rozmowie z Seanem Carroll, nie mozna brac go powaznie.
        • jan_stereo Re: Do posluchania 14.03.26, 21:16
          Posluchaj tego:

www.youtube.com/watch?v=5m7LnLgvMnM
        • rzeka.suf Re: Do posluchania 15.03.26, 15:29
          mnie tu interesuje glownie teza, ze panowie, jak i spora czesc maga, czuja sie oszukani przez trumpa. i podejrzewaja, ze trump zostal zmuszony przez jakies mocarne sily zakulisowo rzadzace ameryka.
          dodatkowo przewiduje, ze notowania trumpa posrod maga beda spadac, wzrost zaliczy natomiast fuentes i jemu podobni.
          trump musi te wojne wygrac, inaczej go zjedza. i mam nadzieje, ze nie wygra. albo inaczej: ze nie wciagnie do tej wojny reszty swiata.
          • rzeka.suf Re: Do posluchania 15.03.26, 15:30
            zeby ja, ta wojne, wygrac.
    • jan_stereo Re: Do posluchania 15.03.26, 15:00
      To je dobre, o uzywkach konkretnie i bez czajenia sie:

www.youtube.com/watch?v=jwIfsYI2d4Y

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka