giwia 12.02.06, 07:36 Moja matka chrzestna,niestety nie z rodziny, była właścicielką majątku na kresach. Jest bezdzietna,czy może ew prawa do odszkodowania etc przepisać na mnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmk9 Re: przekazanie praw do utraconego majątku na kre 12.02.06, 13:00 Tylko łzy, wspomnienia i tęsknotę. Bierzesz ? Odpowiedz Link
sloggi Re: przekazanie praw do utraconego majątku na kre 12.02.06, 13:04 mmk9 napisała: > Tylko łzy, wspomnienia i tęsknotę. Bierzesz ? A tak serio to ja otrzymałem notarialnie sukcesję, a że nigdy nie uda sie jej przejąć to inna para kaloszy. Odpowiedz Link
giwia a tak miło byłoby odzyskać dworek 12.02.06, 13:18 Jeszcze stoi ale widocznie przepadnie na wieki Matka chrzestna nie ma żadnej rodziny. Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: a tak miło byłoby odzyskać dworek 12.02.06, 19:19 no to biega o odskodowanie,czy o dworek??? Odpowiedz Link
giwia chodzi o dworek 13.02.06, 01:40 ale nie wierzę żeby Ukraina nawet po wejsciu do UE była skłonna oddać Odpowiedz Link
mmk9 Re: chodzi o dworek 13.02.06, 08:55 To ja znów na odwrot myślę, że nie po, ale PRZED wejściem może byłaby szansa, oczywiście najlepiej jeżeli dworek stoi pusty, a chrzestna ma tytul własnosci, bo nie chodzi o odszkodowanie za coś, czego nie da się odzyskać, a o konkret. I konkretnego fachowca ci trzeba tu do pomocy. Odpowiedz Link
giwia czy ten fachowiec 13.02.06, 12:24 to adwokat? Znasz może kogoś, kto specjalizuje się w takich sprawach. Dwór stoi i nie należydo żadnej osoby prywatnej ale chyba do państwa ukraińskiego, a nie wiem czy nie do wojska Odpowiedz Link
azymek5 Re: czy ten fachowiec 13.02.06, 12:57 Mieszkam na Dolnym Śląsku i jak bym się czuł, gdyby jakiś Niemiec przyszedł i powiedział: Ten domek to moja własność i proszę Go opuścić. Ja też pozostawiłem na Kresach swoje włości ( zabudowania, 9ha ziemi,0.5 ha lasu i tyleż samo sadu. I co miałbym się upominać o Ich zwrot???. Trochę to poronione. Co innego odszkodowanie za tzw. mienie zaburzanńskie. Moja rodzina otrzymała pewną rekompensatę ( coś ok.5% wartości majątku) i na tym koniec. Pozostają tylko wspomnienia,stare zdjęcia, zarośnięte mogiły i nieubłagalny czas, który goi wszelakie rany. azymek Odpowiedz Link
mmk9 Re: czy ten fachowiec 13.02.06, 20:58 Azymek, dobrze mowisz , ale to jest raczej taka sytuacja, jakby Niemiec udowodnił prawo do jakiejś ruiny, ktora jeśli nie pusta, to za szopę na drzewo robi czy co. Gdyby on zrekompensował straty potrzebujacego szopy, a ruinę odnowił i miał z niej letni domek ? Albo w tej resztce ogrodu/nie mówimy przecież o wielkich hektarach/ sobie taki domek sklecił i cieszył się, że jest tam, gdzie przodkowie ? Dla mnie takie sentymentalne wartości są właśnie ważniejsze niż ewentualne odszkodowanie. To są strasznie trudne sprawy i rzeczywiście dobrze jest czasem tak porownywać "co by było gdyby Niemiec..., co by było gdyby Ukrainiec..." Moj dziadek też zostawił gospodarstwo, ktore zreszta tak okolo sierpnia 1939 skończył splacać, chyba nie ma komu się tym interesować, ja już najdalsza jestem od tego, więc nie wiem jak to by wyglądalo od strony prawnej. Gdyby chrzestna mogła Ci przekazać prawo wlasności, to moze byłaby szansa, że państwo ukraińskie zechce zademonstrować swoją europejską praworządnośc i szacunek dla wlasności. Z drugiej strony jednak pewnie nie zechcą precedensów, a jeśli wojsko to ma, to ma też caly przylegly teren i tu juz nei ma o co pytac... Odpowiedz Link
bagarmosen Re: kresowiacy - poczytajcie !!!!!! 25.02.06, 09:57 www.pogranicze.sejny.pl/?s=flash ---tytul "demokracji szlacheckiej nie było" - dajcie ukrainskiemu i polskiemu narodowi zapomniec ! a nie doszukujecie się majątkow! haniebne Odpowiedz Link
asta7 Re: kresowiacy - poczytajcie !!!!!! 01.03.06, 01:59 Nie mam zamiaru dawac odpocząc Ukraincom.Niemcy zaplacili odszkodowania,przez ponad 60 lat wysluchują o swoich mordach i co ważniejsze przyznaja sie do nich w przeciwieństwie do banderowcow,melnykowcow i podobnych rzeznikow.Bagarmosen,jestes delikatnie mówiac bezmyslny skoro nie potrafisz dostrzec tragedii Polakow. Odpowiedz Link
azymek5 Re: kresowiacy - poczytajcie !!!!!! 07.03.06, 13:43 Z niemcami mamy czystą sprawę. Oni byli zawsze napastnikami, a Polska krajem napadniętym. Tak na Ukrainie - trudno określić kto - kogo. Przez wiele wieków była to wzajemna ekspansja. Fakt jednak jest taki, że coraz bardziej wybiela się na Ukrainie oddziały UPA, pomimo ich haniebnych mordów bezbronnej ludności polskiej( moja mama i babcia uratowały się tylko dzięki wcześniejszej informacji sołtysa-ukraińca), stawia się im pomniki i ogłasza bohaterami narodowymi. Ale też coraz częściej pojawiają się też i zbiorowe mogiły, pomniki, tablice pamiątkowe w miejscach zbiorowych mordów polaków. I nie wszyscy ukraińcy paczą "bykiem" na polaków. Odpowiedz Link
bagarmosen Re: kresowiacy - poczytajcie !!!!!! 30.03.06, 16:43 widzę wszystko przeliczasz na srebrniki jak Zydzi Odpowiedz Link