Dodaj do ulubionych

Odwołanie od decyzji

30.11.09, 08:10
Czy odwoływał się może ktoś od decyzji powiatowego zespołu do spraw orzekania
o niepełnosprawnosci do wojewódzkiego zespołu proszę o jakieś info.
Obserwuj wątek
    • polityk3 Re: Odwołanie od decyzji 30.11.09, 08:54
      Tak odwołałam się i wywalczyłam podwyższenie renty
      • gluby Re: Odwołanie od decyzji 30.11.09, 09:45
        Ale temu chodzi o stopień niepełnosprawności a nie o rente...
        • polityk3 Re: Odwołanie od decyzji 30.11.09, 10:03
          Wiem o stopień nadawany przez powiatowy zespół....ja przez powiatowy
          zostałam uznana za znacznie niepełnosprawna przez ZUS za zdolną do
          pracy....
          • krzysztof1971-01 Re: Odwołanie od decyzji 30.11.09, 12:35
            Przez trzy lata miałem umiarkowany stopień mam jaskre trzy tygodnie temu byłem
            na komisji i dostałem lekki złożyłem odwołanie stąd moje pytanie.
    • ziolek775 Re: Odwołanie od decyzji 30.07.13, 19:28
      • ziolek775 Re: Odwołanie od decyzji 30.07.13, 19:28
        proszę o wzór
        • reniferek144 Re: Odwołanie od decyzji 14.08.13, 18:35
          znalazłam na innej stronie może będzie przydatne:) Na podstawie przepisu § 16 ust 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. Nr 139, poz. 1328) osoba zainteresowana lub przedstawiciel ustawowy, w terminie 14 dni od dnia doręczenia orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności, może wnieść odwołanie do wojewódzkiego zespołu, za pośrednictwem powiatowego zespołu, który wydał orzeczenie.

Powiatowy zespół, który wydał orzeczenie, obowiązany jest przesłać odwołanie wraz z aktami sprawy do wojewódzkiego zespołu, w terminie 7 dni od dnia otrzymania odwołania.

Jeżeli powiatowy zespół uzna, że odwołanie zasługuje w całości na uwzględnienie, wydaje orzeczenie, w którym uchyla lub zmienia zaskarżone orzeczenie.

Odwołanie powinno zawierać zarzuty (argumenty) przeciwko wydanemu orzeczeniu. Odwołujący powinien w odwołaniu uzasadnić dlaczego nie zgadza się z orzeczeniem.

Do odwołania należy załączyć kompletną dokumentację medyczną.

Wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności orzeka jako organ drugiej instancji.

Wojewódzki zespół, uwzględniając odwołanie, wyznaczy termin stawienia się na Komisję Lekarską. Może też skierować odwołującego się na badania specjalistyczne. Wyniki tych badań są udostępniane odwołującemu się, na jego wniosek.

z: prawo.kolping.pl/pa/zasady_odwol ... nosci.html

Przykłady tu : forum.celiakia.pl/printview.php? ... 4eecf2d7bd, prawo-porady.pl/wzory,pobierz,58.html, www.pzon-tychy.pl/odwolania.htm, forum.gazeta.pl/forum/w,615,1095 ... nosci.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka