Dodaj do ulubionych

warunki pracy ON

22.01.11, 14:14
Witam.jestem ON st.umiarkowany.od dwóch miesięcy pracuję jako sprzedawca w sklepie obuwniczym.Dzięki orzeczeniu mam pracę.Niestety pracodawca nie informuje mnie o moich prawach z tego tytułu.Umowa jest na czas nieokreślony,pracuję dziennie osiem godz.+sobota cztery godz.pensja najniższa krajowa.Nie byłam w medycynie pracy(czy to potrzebne?)
Czy pracodawca jest wobec mnie ok?
Proszę napiszcie jakie mam prawa i czy może zrezygnować z tej pracy:(
Niestety nie jestem na bieżąco z prawem.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • dobrakobieta3 Re: warunki pracy ON 22.01.11, 21:52
      Rozbrajajace...

A naprawdę nie przyszło Ci do głowy, aby samej sprawdzić, jakie masz prawa...? Masz inernet, telefon - to w Twoim interesie jest dbać o własne sprawy. A pracodawca nie ma takiego obowiazku - ma obowiazek ich przestrzegać, ale nie musi Tobie o tym mówić....

Możesz pracować 7 godzin dziennie 5 dni w tygodniu - poza pewnymi wyjatkami. Oczywiście, że medycyna pracy jest konieczna - ale pewnie o tym wiesz, skoro piszesz... To po co te pytania?

Z pracy możesz zrezygnować zawsze - przecież nikt na łancuchu Cię nie uwiazał. Ale tez nikt z nas nie wie, co masz w umowie (moze szaf zawarł jakaś fajna formułę:)).

Wystarczy wpisać temat w google lub poczytać na niepelnosprawni.pl tudzie to forum - naprawdę nie boli:)
      • niepelnosprawni.info Re: warunki pracy ON 24.01.11, 09:13
        Uprawnienia pracownika są nieźle opisane na stronie pełnomocnika rządu
        www.niepelnosprawni.gov.pl/zatrudnienie-osob-niepelnosprawn/
        A Ne pewno pracujesz na umowę o pracę?
        DobraKobieta – błagam! Nie odbieraj mi chleba, gdyby każdy tak sprawinie sam sobie szukał Informacji to co ja bym robił?
        • dobrakobieta3 Re: warunki pracy ON 24.01.11, 22:08
          Ale czasami to mnie tak świerzbi, że aż nie mogę...:)
          No dobra, dam Ci czasami poszaleć:)
          • niepelnosprawni.info Re: warunki pracy ON 25.01.11, 09:37
            zaiste Dobra z ciebie Kobieta;)))
    • rozeta77-7 Re: warunki pracy ON 07.03.11, 20:02
      też pracuję w sklepie st.umiark. nikt nigdy nie powiedział pani X soboty wolne i 7godz.dziennie:(
      ani złotówki więcej nie widzę
      jak mowię między wierszami o moich prawach to nie słyszą
      • niepelnosprawni.info Re: warunki pracy ON 08.03.11, 10:14
        A pracodawca wie oficjalnie o tym, że jesteś osobą niepełnosprawna?
        Teoretycznie można na pracodawcę złożyć donos w Państwowej Inspekcji Pracy, można też pójść do sądu i sądzić się o nadgodziny (do 3 lat wstecz więc można tak zrobić po zakończeniu pracy u danego pracodawcy).

a od 1.1.2012 8h będzie domyślnym czasem pracy dla On
        • rozeta77-7 Re: warunki pracy ON 08.03.11, 19:28
          Ha! a po co chciał decyzję zanim mnie zatrudnił? każdy by chciał pracownika za friko:(
          Żal mi ich czasem, ale za coś na wczasy muszą jeździć;)))))))
          • dobrakobieta3 Re: warunki pracy ON 08.03.11, 22:21
            Ha! A po co Ty mu tę "decyzję" w takim razie dałaś, skoro nie masz zamiaru egzekwować prawa a sankcjonujesz bezprawie, które ktoś stosuje...?
            Każden kij ma dwa konce.

• rozeta77-7 Re: warunki pracy ON 09.03.11, 19:10
              Dobra kobieto:( widać nie doznałaś od ludzi dziwnych spojrzeń, pytań czy zaraźliwe itp. itd.
              To był jedyny pracodawca, który powiedział będziesz ON będą ulgi, będzie praca.choroby mojej mi nie wypomina w żaden sposób! Za to jestem wdzięczna i pełna podziwu.
              Tylko jak chodzi o finanse to::((( zawsze zmiana tematu.
              Widać nie żyję wśród ludzi tolerancyjnych, rozumiejących problemy chorych.Na pokaz to wszyscy są idealni,ale nie przy bliższym poznaniu.
              Za to Tobie zazdroszczę.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka