Dodaj do ulubionych

Zakłady Pracy Chronionej zagrożone!!!

22.10.13, 11:54
Zwracam się do was z prośbą o poparcie i czynny udział w proteście przeciw zmniejszeniu dofinansowania dla Zakładów Pracy Chronionej.
Ma ono nastąpić w wyniku zmiany art. 26a ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2011 r. nr 127, poz. 721) oraz innych ustaw. W skutek wyżej wspomnianych ustaleń osoby niepełnosprawne, zatrudnione w Zakładach Pracy Chronionej otrzymają o wiele niższe dofinansowanie do wynagrodzenia od tych zatrudnionych na otwartym rynku pracy. Nastąpią masowe zwolnienia, a przypomnijmy że osób z dysfunkcją, pracujących w ZPCHr jest ponad 166 tysięcy. Nie znajdą one zatrudnienia w zwykłych firmach, zważywszy że te nie mają praktycznie obowiązku dostosować dla nich miejsca pracy, a na Zakładach Pracy Chronionej ten obowiązek nadal będzie ciążył, i to pomimo niższego dofinansowania. W efekcie doprowadzi to do upadku tych miejsc pracy. Aby temu zapobiec, założyłam ten profil. Sama jestem osobą niepełnosprawną, zatrudnioną w ZPCHr, więc wiem, o czym mówię.a ponad 166 tysięcy ludzi, podobnych do mnie, to jednak trochę dużo i było by głupotą biernie czekać na rozwój wypadków, dlatego proszę, poprzyjcie mój protest.

Podaję mojego maila:
pomoc.zpchr@gmail.com
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka