Dodaj do ulubionych

Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomocy

14.02.05, 02:02
Mam 20 lat i jestem studentką. Chcę starać się o rentę, ale zupełni nie wiem
jak się do tego zabrać. Moja sytuacja jest trochę skomplikowana ponieważ mam
chorobę nieleczoną. Mam bardzo duże skrzywienie kręgosłupa. Chciałabym prosić
Was o pomoc, jak mogę taką rętę załatwić. Nie pracowałam nigdy, ale nie mogę
wykonywać ciężkich prac fizycznych. Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 02:32
      dobra_kanapka napisała:

> Mam 20 lat i jestem studentką. Chcę starać się o rentę, ale zupełni nie wiem
      > jak się do tego zabrać. Moja sytuacja jest trochę skomplikowana ponieważ mam
      > chorobę nieleczoną. Mam bardzo duże skrzywienie kręgosłupa. Chciałabym prosić
      > Was o pomoc, jak mogę taką rętę załatwić. Nie pracowałam nigdy, ale nie mogę
      > wykonywać ciężkich prac fizycznych. Proszę o pomoc

Są także prace, gdzie nie trzeba wykonywać ciężkich prac fizycznych. Na
      przykład sprzątaczka, maszynistka, telemarketerka. W nich skrzywienie
      kręgosłupa nie przeszkadza.

S.
      • dobra_kanapka Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 02:45
        snajper55 napisał:

> Są także prace, gdzie nie trzeba wykonywać ciężkich prac fizycznych. Na
        > przykład sprzątaczka, maszynistka, telemarketerka. W nich skrzywienie
        > kręgosłupa nie przeszkadza.
        >
        > S.

Owszem przeszkadza, gdyż wymagają długotrwałego siedzenia, co w moim przypdku
        nie jest wskazane. A sprzątaczka to praca fizyczna.
        • niepelnosprawni.info Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 09:08
          Renty z tytułu niezdolności do pracy Pani nie uzyska – natomiast może Pani
          uzyskać rentę socjalną. Informacje w tym temacie znajdują się na stronie ZUS:
          www.zus.pl/swiadcze/emer015.htm
          generalnie należy złożyć dokumenty w ZUS i przejść procedurę orzeczniczą
          • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 13:54
            Renta socjalna jak rozumiem jest przyznawana osobom całkowicie niezdolnym do
            pracy, a nie osbom chorym na cokolwiek, którym pracować się nie chce ?

S.
            • buffy79 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 14:34
              > Renta socjalna jak rozumiem jest przyznawana osobom całkowicie niezdolnym do
              > pracy, a nie osbom chorym na cokolwiek, którym pracować się nie chce ?

Bardzo żle rozumiesz! - renta socjalna należy sie osobom, które zachorowały w
              tak młodym wieku że nie miały możliwości pracować bądz nie wypracowały
              odpowiedniej ilości lat aby uzyskać rente zusowską.

Jeślo chodzi o krzywy kręgosłup to są nikłe nadzieje ze dostanie sie rente, ale
              walczyć zawsze warto (chyba że jest bardzo duże skrzywienie)
              • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 15:21
                buffy79 napisała:

> Bardzo żle rozumiesz! - renta socjalna należy sie osobom, które zachorowały w
                > tak młodym wieku że nie miały możliwości pracować bądz nie wypracowały
                > odpowiedniej ilości lat aby uzyskać rente zusowską.

Renta socjalna przysługuje osobom CAŁKOWICIE NIEZDOLNYM DO PRACY.

>Renta socjalna przysługuje osobie, która:
                - jest pełnoletnia,
                - jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu<
                www.zus.pl/swiadcze/emer015.htm

> Jeślo chodzi o krzywy kręgosłup to są nikłe nadzieje ze dostanie sie rente,
                > ale walczyć zawsze warto (chyba że jest bardzo duże skrzywienie)

Ja bym za pracą proponował się rozejrzeć.

S.
                • buffy79 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 17:34
                  nie zgadzam sie z tym, bo są ludzie którzy maja rente socjalna i są zdolni do
                  pracy i jeszcze raz twierdze to samo co wczesniej napisałam. Ludzie całkowicie
                  niezdolni do pracy np. tertaplegicy którzy doznali wypadku i przepracowali iles
                  tam lat maja renty zusowskie, a wg ciebie powinni miec marne socjalne. Jesli
                  wypracowałeś określoną liczbe lat pracy to należy ci sie odpowiednia renta,
                  socjalna jeststała niezależna od grupy inwalidzkiej.
                  • buffy79 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 17:37
                    dodam tez ze oczywiście moze sie cos zmieniac, moje wiadomosci są jakie są z
                    autopsji
                    • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 15.02.05, 00:36
                      buffy79 napisała:

> dodam tez ze oczywiście moze sie cos zmieniac, moje wiadomosci są jakie są z
                      > autopsji

Przecież zacytowałem Ci stronę ZUS. Jednym z warunków przyznania renty
                      socjalnej jest całkowita niezdolność do pracy. Przy rencie socjalnej nie jest
                      wymagany staż pracy, ale całkowita niezdolność do pracy jest wynagana w obu
                      przypadkach.

S.
        • ags2 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 09:27
          napisz do mnie na priv
        • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 13:47
          dobra_kanapka napisała:

> Owszem przeszkadza, gdyż wymagają długotrwałego siedzenia, co w moim przypdku
          > nie jest wskazane. A sprzątaczka to praca fizyczna.

Fizyczna, ale nie ciężka. No i siedzieć nie trzeba. Możesz też pracować jako
          akwizytor. Też nie trzeba siedzieć.

S.
          • dobra_kanapka Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 14.02.05, 17:32
            snajper55 napisał:

> dobra_kanapka napisała:
            >
            > > Owszem przeszkadza, gdyż wymagają długotrwałego siedzenia, co w moim przy
            > pdku
            > > nie jest wskazane. A sprzątaczka to praca fizyczna.
            >
            > Fizyczna, ale nie ciężka. No i siedzieć nie trzeba. Możesz też pracować jako
            > akwizytor. Też nie trzeba siedzieć.
            >
            > S.

Czy Ty zawsze jesteś taki nieprzyjemny. W ogóle nie znasz mnie ani mojej
            choroby. Owszem zamierzam pracować, ale teraz jestem na pierwszym roku studiów
            i nie mogę podjąć pracy, to chyba jesteś w stanie zrozumieć?! Za 4,5 roku
            kończę studia i wtedy będę pracować w swoi zawodzie i nie będę pobierać
            rzadnego świadczenia od państwa.

Moje skrzywienie kręgosłupa jest bardzo duże (deformacja) z licznymi
            powikłaniami. Nie chciałabym pobierać żadnej renty, ale co na to poradzę, ze
            jestem chora? A byłabym wdzięczna Tobie, gdybyś odpowiadał na moje pytania, a
            nie udzielał mi zbędnych komentarzy.
            • buffy79 do kanapki 14.02.05, 17:40
              myślałaś o zabiegu operacyjnym? teraz są takie rózne metody...
              • dobra_kanapka Re: do kanapki 14.02.05, 17:43
                buffy79 napisała:

> myślałaś o zabiegu operacyjnym? teraz są takie rózne metody...

Myślę o tym coraz częściej, ale jednak boję się, bo jednak są to bardzo
                skomplikowane operacje. Ale chciałabym.... muszę znaleźć tylko odpowiedniego
                lekarza
                • buffy79 Re: do kanapki 14.02.05, 18:01
                  ja miałam kilkanaście lat temu taka operacje i juz wtedy nie były zbyt
                  skomplikowane, polecam Poznań, dzis są takie metody ze operuja od strony
                  brzucha itp.
                  • dobra_kanapka Re: do kanapki 14.02.05, 18:23
                    buffy79 napisała:

> ja miałam kilkanaście lat temu taka operacje i juz wtedy nie były zbyt
                    > skomplikowane, polecam Poznań, dzis są takie metody ze operuja od strony
                    > brzucha itp.

Masz może jakieś szersze informacje na temat tej operacji?
                    • buffy79 Re: do kanapki 14.02.05, 19:15
                      www.sk4.am.poznan.pl/menu/kodz.html
                      poza tym kliknij w necie: operacje skoliozy, metody, kliniki ortopedii i
                      traumatologii itp.
            • snajper55 Re: Chcę starać się o rentę, ale potrzebuje pomoc 15.02.05, 00:41
              dobra_kanapka napisała:

> Czy Ty zawsze jesteś taki nieprzyjemny.

Nie, nie zawsze. Po prostu cholera mnie bierze, gdy spotykam się z bezczelnym
              cwaniactwem ludzi żyjących na koszt innych. To nie o Tobie, to tak ogólnie. :)
              Ja normalnie pracuję mając orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności i to
              między innymi z moich podatków wypłacane są lipne renty.

> W ogóle nie znasz mnie ani mojej
              > choroby. Owszem zamierzam pracować, ale teraz jestem na pierwszym roku studiów
              > i nie mogę podjąć pracy, to chyba jesteś w stanie zrozumieć?! Za 4,5 roku
              > kończę studia i wtedy będę pracować w swoi zawodzie i nie będę pobierać
              > rzadnego świadczenia od państwa.

OK. Przepraszam. :)

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka