21.04.05, 17:36
Słuchajcie jak to jest z ta jazdą "bez nóg"? - pytanie do wózkowiczów którzy
maja prawo jazdy.

Próbuję sie zmusic do zrobienia prawka ale jakos nie moge sie zmobilizować,
mąż mnie namawia (ha ha - bo będzie mógł sobie kielicha rabnąć na imprezie)
ale nie ma świadomościze samochód to chyba byłby co tydzień w warsztacie.
Dodam ze próbowałam robic prawko jak chodziłam:(, a jak jest na wózku? Może
mnie kochani oświecicie!!!!
Obserwuj wątek
    • buffy79 Re: Prawko 24.04.05, 10:24
      Rozumiem, że żaden "kulawy" nie ma prawka???
      • mantis77 Oj buffy przecież to banał 25.04.05, 02:20
        Tak mam prawko a raczej miałem. Najtrudniej znaleźć przystosowany ośrodek. tzn
        żeby mieli autka przystosowane. Ja zdawałem w Poznańskim PZM'ocie bo jeszcze
        kiedyś mieli takie autko, ale teraz chyba nie mają (mam prawko 10 lat). Drugim
        problemem jest to że ośrodek egzaminacyjny musi mieć też takie autko (u mnie
        nie miał i zdawałem na tym aucie z ośrodka. Było jakby "wypożyczone").

No i podstawowa sprawa badania. Niestety musimy je robić jak reszta kierowców
        tylko, że na nas patrzą jak na UFO i często boją się wydawać opinię bez jakiś
        dodatkowych badań. (Mnie posłali na takie badania jak mają kierowcy zawodowi)
        Dlateo teraz nie mam prawka i szukam lekarza co mi to załatwi bez problemów bo
        nie mam czasu i choty tydzień załatwiać samych lekarzy.

Prawko dostajesz na maksymalnie 5 lat potem musisz zrobić znów badania. (Tak
        mam właśnie ja). Ale wtedy już nic się nie zdaje tylko w urzędzie zanosi
        badanie lekarskie i stare prawko i dostaje się nowe.

Autko prowadzi się normalnie. Udogodnienia to gałka na kierownicy żeby móc
        prowadzić jedną ręką (przymocowana mniej więcej na godz. 11 na kierownicy) No i
        przynajmniej automatyczne sprzęgło lub automatyczna skrzynia biegów. (Ja mam
        maluszka więc mam automatyczne sprzęgło. Taki mały przycisk w dźwigni zmiany
        biegów rozsprzęgla skrzynię. Teraz przycisk zamianili na foto czujnik i
        wystarczy jak się położy rękę na dźwigni.)

Dodatkowo jest najważniejsza część czyli hamulec i gaz. Jest taka "wajha" przy
        kierownicy i jak popchniesz w do przodu to specjalny pręt naciska hamulec. A
        gaz masz jak w motorze taka manetka gazu zamocowana na tej dźwigni od hamulca.
        Dawniej ta sama dźwignia pchnięta w dół powodowała wciskanie sprzęgła.

Nowsze wersje np. fiat siena ma inaczej robione bo ma zamiast manetki gazu
        takie drugie koło jak kierownica tylko pod nią. I jak dociskasz tą obręcz do
        kierownicy to dodajesz gazu.

Najgorzej jest przy zmianie biegów i włączaniu kierunkowskazów. Musisz puścić
        gaz i hamulec żeby przełożyć biegi. A przy kierunkowskazie najlepiej nauczyć
        się lewą ręką włączać przełącznik najmniejszym palcem u ręki bo inaczej trzeba
        by puścić kierownicę.

W Poznaniu jest jeden fachowiec (sam jest niepełnosprawny - chodzi o kulach)
        który przerobi każde auto. Mówił mi kiedyś, że przerabiał nawet toyotę mimo że
        było dużo elektroniki.
        Generalnie mi wyszło taniej kupić normalnego malucha i przerobić prywatnie niż
        kupić autko z oprzyrządowaniem. Koszt przystosowania to od 1200 do nawet 3000
        zł zależnie od auta.

Tak więc to tyle. Powodzenia na egzaminie.

P.S. Tutaj się pochwalę że prawko zdałem za pierwszym razem i testy i jazdę.
        • mantis77 dodam jeszcze 25.04.05, 02:31
          Jeśli Cię interesuje to masz stronę. www.jagiellonka.poznan.pl co prawda
          szkolą tylko w Poznaniu ale może jak ich zapytasz czy w twoim mieście jest ktoś
          kto szkoli niepełnosprawnych to Ci powiedzą. Wejdź sobie w link "kategorie
          prawa jazdy" i masz zaznaczone, że niepełnosprawnych też szkolą. Zacząłbym też
          od PZM w twoim mieście.
          • niepelnosprawni.info Re: dodam jeszcze 25.04.05, 12:24
            proszę zajrzeć pod link:
            www.niepelnosprawni.info/labeo/app/cms/x/3554
            • buffy79 dzięki bardzo! 25.04.05, 12:30
              :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka