Dodaj do ulubionych

Odmowna decyzja z Zusu

27.03.06, 10:25
Od urodzenia cierpie na jednostronna gluchote- teraz w wieku 22 lat zaczynam
trocic sluch w drugim uchu. Choruje rowniez na astme.Wlasnie skonczylo mi sie
orzeczenie o calkowitej niezdolnosci do pracy i musialam stawac na komisje-
decyzja odmowna ktora wreczyla mi pani w drzwiach. Odwolalam sie i po drugiej
komisji koloejna odmowna decyzja. Co mam teraz robic??? czy mam szanse na
dostac pozytywna deczj? dodatkowo wstrzymuja mnie bo nie moge kupic aparatu
sluchowego ktory mi jest coraz bardziej potrzebny- studiuje i mam przez
niedosluch problemy. Poradzcie co mam robic....
Obserwuj wątek
    • niepelnosprawni.info Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 10:52
      Jeśli chodzi o ZUS to zostaje odwołać się do sądu pracy. Niestety nie jestem w
      stanie ocenić szans powodzenia odwołania.
      Jeśli chodzi o aparat to proponuje prócz orzeczenia ZUS postarać się o
      orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Łatwiej uzyskać a daje podobne prawa
      jeśli chodzi o zaopatrywanie w sprzęt, podatki itp:
      www.niepelnosprawni.info/ledge/x/2435
      polecam też lekturę publikacji:
      www.niepelnosprawni.info/ledge/x/14850
    • kret26 Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 12:57
      Nie trać nadzieji odwoła się do sądu pracy nie wiem ale dość spore grono
      znajomych otrzymuje odmowne decyzje z ZUSu w prawie rent dopiero w sądzie
      wygrywają ja tez jestem tego przykładem w ZuSie Pani orzecznik potraktowała
      mnie jak nieroba zdolnego do pracy natomiast badanie przezbiegłego sądowego
      wyglądało normalnie i wygrałem niestety renta kończy mi się w maju i zaczynam
      od nowa ostatnio zostałem bez środków do życia na pół roku bo tyle ciągnęło sie
      postępowanie
      Także walcz do końca i odwołaj się do Sądu

POZDRAWIAM!!!
      • krzysiekrk Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 15:21
        kret26 jakie masz schorzenie,i twoi znajomi jakie maja ze odmawiaja wam rente?
        • tanczykiewiczowna Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 19:03
          anabird powinnas złozyc wniosek o ustalenie niesprawnosci w Wojewodzkim zespole
          ds. orzekania o niesprawnosci. Grupa tam orzeczona wystarczy do celów zarówno
          zawodowych, leczniczych jak i rehabilitacyjnych (wszystkie) i dla PFRON (o ile
          bedzie to umiarkowana).

Na niedosłuch nikt obecnie grupy zusowskiej-rentowej nie dostaje, pogódz się z tym.
          Staraj się o grupę z tyt. niesprawnosci, warto!
        • kret26 Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 19:55
          Ja mam 28 lat i choruję na łuszczycowe zapalenie stawów dla mnie te komisje to
          jedna wielka czarna magia bo w sumie to nie wiem jakie są kryteria po pierwsze
          orzecznik ostatnio na komisji nie był reumatologiem wyjął miarę krawiecką i
          kazał mi się schylać mierzył w ten sposób ruchomość stawów że mnie to bolało to
          ją nie obchodziło wręcz na mnie krzyczała nie kazała mi udawać i na końcu
          kazała mi się wziąść do roboty to był dla mnie szok bo nikt nigdy mnie tak nie
          potraktował zwłaszcza że lekarz prowadzący i lekarz instytutu reumatologii
          powiedzieli ze renta mi się należy. Potem po odwołaniu do sądu pracy badał mnie
          biegły sądowy miła kobieta -reumatolog badanie przeprowadziła bardzo delikatnie
          co prawda troszkę wypytywała czy nie mógłbym pracować na część etatu
          przykomputerze i jak wygląda mój normalny dzień. No i uznała mnie za całkowicie
          niezdolnego do pracy na półtora roku.
          Moja choroba to bóle i sztywność stawów czasami czuje się w miare nieżle a
          czasami nie mogę wstać rano z łóżka i chodzę zobolały nie mogę pozostawać zbyt
          długo w jednej pozycji więc naprzemian chodzę stoje siedzę leżę.
          Mam wyższe wykształcenie myśle żeby podjąć pracę na częć etatu w szkole jako
          nauczyciel etat to 18 godzin tygodniowo więc część etatu to zawsze jakiś grosz
          do renty i godziń w szkole mało no ale chcę mieć jakieś zabezpieczenie w
          postaci renty bo jeśli niepodolam zawsze mogę zrezygnować z pracy i pozostać na
          rencie. W maju mam kolejną komisję więć juz drżę na samą myśl co prawda czuję
          się gorzej niż na ostatniej komisji widać więcej zaatakowanych stawów ale po
          ostatniej komisji nie spodziewam sie cudów. No a co jeśli w sądzie trafię na
          mniej "wyrozumiałego" biegłego sądowego.Powoli wpadam w czarną rozpacz bo gdzie
          mi do w miarę zdrowego człowieka który mógłby pracować a z uzyskaniem renty sa
          takie trudności. Po za tym ostatnio całe postępowanie odwoławcze trwalo prawie
          pół roku więc przez tyle czasu byłem bez środków do życia a jak mi spłacili
          jednorazowo zaległe renty to w tym miesiącu renty nie otzymałem bo
          przekroczyłem maksymalny miesięczny dochód jaki mogą mieć . Czasami sobie
          myśle jak mi nie dadza rety to pójde do pracy i juz, ale po chwili myśle jak ja
          wytrzymam codzienne chodzenie do pracy na całym etacie i co zrobie jak
          przyjdzie jeden z tych dni gdy trudno mi wstać z łóżka.

Trudno mi doszukiwać się tu optymizmu przepraszam że tylę piszę ale nie
          mam sie komu wyżalić bo zdrowy chorego nie zrozumie

POZDRAWIAM!!!!
          • tanczykiewiczowna Re: Odmowna decyzja z Zusu 27.03.06, 22:55
            ana, cos dla ciebie
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=749
            • anabird Re: Odmowna decyzja z Zusu 28.03.06, 08:30
              Dziekuje wszystkim za rady. Dzis przenosze papiery z Zusu do Powiatowego Zespolu
              ds. Osob Niepelnosprawnych.
              Jeszcze raz dziekuje- trzymajcie sie wszyscy.Dam znac jak mi tam poszlo :)
          • lilia41 Re: Odmowna decyzja z Zusu 02.04.06, 00:35
            kret26, mam zapalenie stawów, egzemę, łuszczycę, alergię, jestem po dwóch
            operacjach przepukliny kręgosłupa lędźwiowego, niedowład nogi i opadanie stopy,
            nie trzymam moczu, ogromne problemy z poruszaniem się, ciągły ból
            kręgosłupa /po operacjach zostały blizny powodujące ucisk/ i są ponownie
            przepukliny na trzech poziomach + przepuklina w odcinku szyjnym powodująca ból
            kręgosłupa i ręki oraz zawroty głowy, ostatnio wykryto guz tarczycy.
            Od ostatniego badania doszło kilka nowych problemów a orzecznik ZUS -
            psychiatra - stwierdził poprawę stanu zdrowia i zabrał mi II grupę.
            musiałam to zaakceptować ponieważ odwołanie pozbawiłoby mnie jedynego źródła
            utrzymania. Po uprawomocnieniu się decyzji złożyłam zaświadczenie o pogorszeniu
            stanu zdrowia. Czekam na komisję.
            W naszym ZUS nie ma neurologa, - czy muszę się zgodzić na to aby badał mnie
            psychiatra?
            • lilia41 Re: Odmowna decyzja z Zusu 02.04.06, 00:40
              do kreta26: moją sytuację poznałeś z poprzedniego postu. Nie chcę Cię
              przerażać, ale tak to wygląda w praktyce.
              • kret26 Re: Odmowna decyzja z Zusu 03.04.06, 19:31
                lilia41 no rzeczywiście mogłabyś obdarować tymi schorzeniami wiele osób nie
                rozumiem dlaczego się nie odwołałaś od razu od decyzji ZUS. Jezeli zabrali Ci
                II gruę to czego nie chcesz stracić. Ja natomiast zauważyłem ze prawie
                wszystkie osoby, które stają na komisję są ozdrawiani przez orzeczników dopiero
                po odwołaniu najczęściej dopiero w sądzie biegły sądowy zachowuje się jak osoba
                bezstronna i orzeka rzeczywisty stan zdrowia.A co do mojego przerażenia to z
                autopsji wiem czegomogę się spodziewać także juzbardziej nie mogę byc
                przerażony.

POZDRAWIAM !!!
    • krysia95 Re: Odmowna decyzja z Zusu 28.03.06, 10:46
      Gdyby ci przyznali nawet lekki stopień niepełnosprawności to też masz wszelkie
      dofinansowania z PFRON-u. Ja tak mam. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka