szczota12 25.07.06, 07:57 Mam dwa pytania.1- czy współwłaścicielem samochodu może być niepełnosprawne małe dziecko i 2- czy uzyskuje się z tego tytułu jakieś zniżki np:ubezpieczenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: zniżki. 25.07.06, 14:48 Skonsultowałem sprawę z prawnikiem – wygląda na to że nie ma przeciwwskazań do tego by dziecko było współwłaścicielem samochodu. Natomiast przyznam że nie bardzo się orientuje w tym jakie miało by to dać korzyści. Nie mam informacji o zniczach w ubezpieczeniach AC i OC w przypadku niepełnosprawnych dzieci. Odpisy podatkowe za używanie samochodu do celów niezbędnej rehabilitacji można wykorzystać jeśli ma się na utrzymaniu niepełnosprawne dziecko. Kartę parkingową mają Państwo pewnie już wyrobioną. Odpowiedz Link Zgłoś
pablisia Re: zniżki. 01.08.06, 13:55 Z tego wynika, że skoro dziecko może być współwłaścicielem samochodu, a więc kupuje ten samochód na potrzeby własne (jak dziecko moze kupić samochód????), to zwolnione jest od zapłaty 2% podatku od zakupu auta. Żeby korzystać z ulgi na doajzdy nie trzeba być natomiast współwłaściecielem, ponieważ odlicza to rodzic mający na utrzymaniu dziecko niepełnosprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka99 Re: zniżki. 31.07.06, 21:35 nie wiem nic na temat znizek na ubezpieczenie ale jezeli posiada sie dziecko z orzeczeniem o niepelnosprawnosci mozna odliczyc sobie w roku podatkowym o ile sie nie myle 2400 zl (tytulem kosztow dojazdow itp.) dokladniej trzeba dopytac siew Urzedzie Skarbowym -ja niestety nie posiadam samochodu ..o znizkach dowiedzialam sie od innych rodzicow korzystajacych z takich uprawnien. Odpowiedz Link Zgłoś