bred-1956 17.09.06, 11:01 Czy ktos spotkal sie z meblami kuchennymi przystosowanymi dla osoby na wozku na czym to polega i kto jest producentem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bred-1956 Re: meble 24.09.06, 16:01 czy naprawde nikt nic niewie o takich meblach Odpowiedz Link Zgłoś
buffy79 Re: meble 24.09.06, 22:17 najlepiej wykonać meble kuchenne na wymiar i poprostu sobie zażyczyc takie jakie beda dla nas najwygodniesze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dianda83 Re: meble 25.09.06, 01:39 w PFRON można się dowiedzieć jakie firmy wykonują mebelki na zlecenie. Z tego co wiem, osoby na wózkach, tudziez niesprawne ruchowo nie mają prawa do dofinansowania na mebelki :), wyjątkiem jest: -piec -zlew -wanna itp. Odpowiedz Link Zgłoś
michas33 Re: meble 25.09.06, 09:06 takie meble trzeba wykonać na zamówienie na pomoc PCPR-u nie masz co liczyć , przynajmniej jeśli chodzi o warszawski WCPR jeżeli są to meble dla osoby na wózku, to rozumiem, że chodzi m.in o to by były niższe i by miały bardziej wysunięty blat: tu jest niestety kanał bo meble niższe będą pierońsko drogie - najtańsze są meble na zamówienie robione z gotowych elementów. Jedyne co można wymyśleć to zestaw, który jest montowany na wysokich nogach i zrezygnowanie z tych nóg. Albo zrobienie mebli pod wymiar w studio - ale to kosztuje bardzo dużo i czeka się do 2 miesięcy. Trzeba pamiętać o zachowaniu co najmniej 2 szafek wysokości standardowej - do ewentualnej zabudowy zmywarki, piekarnika czy pralki. Nie polecam bardziej wysuniętych blatów bo szafki przestają być funkcjonalne. Lepiej wydzielić gdzieś blat roboczy, lub używać do tego stołu. Odpowiedz Link Zgłoś
buffy79 Re: meble 25.09.06, 21:42 meble niższe, wyższe i jakie sobie ktos wymysli są drogie, ale nie są droższe!!! jesli chodzi o meble do zabudowy - osobiscie zamówiłam sobie o 5 cm niższe, wymysliłam sobie ot takie tam półeczki 20 cm od brzegu sciany bo tak mi akurat pasowało, kuchenka wcale nie mus byc równa z meblami, gdyz piekarnik mozna zabudowac wyżej, tak jest o wiele wygodniej pod zlewem mam szafke w której nie ma drzwiczek, abym mogła podjechac pod zlew i zamiast normalnych szafek mam same szuflady tak wiec mozna wymyslac sobie najrózniejsze bajery jakie tylko mamy na mysli to ze ktos nam bedzie musiał przyciac meble tu i tam nie ma znaczenia bo to są meble które zamawia sie na wymiar! Odpowiedz Link Zgłoś
bred-1956 Re: meble 28.09.06, 12:16 Dziekuje Wszystkim za przekazane uwagi.Czy ktos z Was doknnujac tych udogodnien korzystal z srodkow PFRON? Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Jestem w temacie 30.09.06, 13:42 Aktualnie jestem w temacie bo w najbliższych miesiącach czeka mnie remont. Meble będę miał na zamówienie. MOPR nie odfinansowuje wszystkiego (np zmywarki mimo iż ułatwia życie niepełnosprawnemu) Ale Możma wydobyć kasę na płytę ceramiczną i piekarnik (ważne aby były oddzielnie kupowane i miały oddzielne sterowanie) Mój wykonawca wpadł na pomysł by zainstalować płytę ceramiczną (nie mam gazu tylko prąd) na wysuwanym blacie (jak szuflada) wytrzymałym na duże obciążenia dięki temu będę miał dostęp nawet do garnków z tyłu pieca. Po przeciwnej stronie stół składany (opuszczany w dół) nad którym na wysokości (np dół szafki u mnie na 110 prawodpodobnie) będzie wisząca szafka. MOPR sfinansuje te szafki gdyż zamawiam trochę droższe ale szafki z tzw. lamelek czyli listewek suwanych na boki (czasem w szafkach biurowych też takie są) dzięki temu nie ma klasycznych drzwiczek tylko suwane co nie ogranicza wózkowi miejsca i jest podstawą do sfinansowania (oczywiście są też niższe) generalnie zasada jest taka że musimy mieć możliwość dosięgnięcia wszystkiego i mieć blat roboczy. Napewno nie sfinansują szafek wiszących nad szafkami stojącymi (np piekarnikiem czy piecem) bo fizycznie do nich nie dosięgniemy. Ja oprócz tego wymieniam np okno (na takie z klamką na dole) i grzejnik (ma pokrętła do góry i jest pod sufitem). To takie na szybko. Jeśli chodzi o łazienkę to mała uwaga na której się naciąłem a mianowicie nie można w takim remoncie podawać wanny z hudromasażem bo to nie likwidacja barier tylko rehabilitacja i trzeba złożyć oddzielny wniosek. To tyle na szybko. Jak mi się uda to wrzucę screeny z moich projektów z prgramu 3d do netu i obejrzycie jak może to wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
bred-1956 Re: Jestem w temacie 01.10.06, 16:20 Dzieki za podowiedz.Ajakie sa ceny np.1mb szafek itp za informacje bede bardzo wdzieczny Odpowiedz Link Zgłoś
mantis77 Oj trudno powiedzieć 02.10.06, 19:28 Tego nie da się opisać. Zalezy od wysokości szafek ilości szuflad i okuć do nich. Czy drzwiczki mają być normalne czy żaluzjowe. A takze materiału (płyta wiórowa, MDF, Drewno) Tak więc róznie. Wejdzą na allegro i sobie pooglądaj szafki tam są ceny. Szafki na zamówienie jeśli nie są wymyślne będą miały podobną cenę bo przecież dla stolarza żadna róznica czy utnie na 70 cm blat czy na 80 i tak mierzy i tnie i skręca więc koszt będzie zbliżony do normalnych szafek. Odpowiedz Link Zgłoś
rosteda Re: meble 02.10.06, 23:18 Witam Wszystkich serdecznie Poniewaz nie tak dawno tez mialam ten problem, to i zaczelam szukac jak zrobic kuchnie w miare bez barier. W internecie znalazlam troche zdjec ale ze stron niemieckich. Juz patrzac na zdjecia tych kuchni mozna sobie wyobrazic i troche podpowiedziec producentowi jak to powinno byc zrobione. Link z gotowymi kuchniami dostosowanymi dla inwalidow. www. kuechen-quelle.de Po wejsciu na te strone trzeba nacisnac na zdjecie po lewej stronie u gory. Nastepnie trzeba kliknac na napis - barrierefrei. Po lewej stronie wyskocza napisy z nazwami kuchni i na samay dole ostatni punkt to sa przedstawione detale przy takiej kuchni. Poniewaz sa tam pokazane gorne szafki umocowane na specjalnych szynach, ktore za pomoca silniczka moga byc opuszczane na dol (do poziomu blatu) i wysuniete do przodu, to bardzo mnie zainteresowalo. Zaczelam szukac producenta tego urzadzenia i znalazlam. Adres internetowy: www.falc-tec.de Napisalam do tego producenta i dostalam dokladne informacje lacznie z cennikiem tego urzadzenia. Tak ze takie urzadzenie na szafke o szer.600mm - kosztuje 860Eu a na 3 szafki (ktore opuszcza sie na raz) o szer.1800mm - kosztuje 1237Eu. Moze jednak do takiego urzadzenia zostanie przyznane dofinansowanie. Jednak nie zdecydowalam sie na to urzadzenie, tylko meble kazalam producentowi maksymalnie obnizyc. (To uzadzenie moge zawsze dokupic i zainstalowac) Tak ze blat mam na wysokosci 80cm, a gorne szafki powiesilam 40 cm.nad dolnymi i bez problemu siegam nawet do najwyzszej polki (oczywiscie gorne szafi sa niskie-70cm). Tak ze nawet osoba na wozku moze siegnac do dolej polki wiszacej szafki. Szafki dolne nie mogly byc zrobione nizsze tylko ze wzgledu na zmywarke. W dolnych szafkach mam zamiast polek zainstalowane szuflado- polki, wysuwane tak ze jak cos potrzebuje to nie musze sie klasc na pdloge i szukac w szafce tylko wyciagam i mam wszystko w zasiegu reki dobrze widoczne. Zamiast dwuch szafek zdecydowalam sie zrobic glebokie szuflady w ktorych moge swobodnie chowac nawet duze garnki i tez nie musze sie schylac. Piec mam zainstalowany normalnie, tylko szukalam takiego w ktorym mozna wysuwac na szynach blachy, co jest bardzo wygodne i bezpieczne. Widzialam tez specjalny zlewozmywak dla niepelnosprawnych, ktory jest zainstalowany pod odpowiednim katem i wygodny dla wozkowiczow. Wszystkie szuflady w mojej kuchni poruszaja sie na szynach bardzo lekko i tylko po lekkim dotknieciu cofaja sie same i calkowicie domykaja (zawiasy i prowadnice dla szuflad sa niemieckie). Wiem ze dla wozkowiczow instaluje sie piekarnik osobno i wyzej (wysokosc dostosowana do danej osoby), co ulatwia prace przy pieczeniu. Pod zlewozmywakiem powinna byc wolna przestrzen, aby byl dobry dojazd i mozliwosc zmywania. Jesli wybierac producenta, to radze jednak drozszego. Z tym u ktorego robilam kuchnie nie mialam klopotow aby zrobil czy dopasowal mi kazda szafke tak jak ja chcialam. Warto wiec pochodzic troche po sklepach i porownac wykonanie kuchni przez poszczegolnych producentow zanim sie cos wybierze. Gotowych mebli dostosowanych dla osoby na wozku w polskich sklepach nie spotkalam. Pozdrawiam i zycze udanego meblowania. Rosteda Odpowiedz Link Zgłoś