viva13 04.07.07, 19:48 Witam wszystkich,mam pytanie czy ktos sie orientuje jak sie zalatwia chodzik dla osoby po udarze mozgu i jakie sa koszty zakupu takiego sprzetu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niepelnosprawni.info Re: chodzik dla osoby po udarze 05.07.07, 11:34 Osoby niepełnosprawne mogą uzyskać dosfinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego i środków pomocniczych w ramach NFZ. Najpierw należy orzec się w Powiatowym Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności, by przyznany został stopień niepełnosprawności oraz by w orzeczeniu widnial zapis o wskazaniu do takiego sprzętu. Szczegóły na pomocspoleczna.ngo.pl/x/1924. Następnie należy udać się po zlecenie na zaopatrzenie w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, które wystawia lekarz lub felczer ubezpieczenia zdrowotnego. Wystawione zlecenie należy przedstawić w jednym z punktów potwierdzania zleceń uruchomionych przez oddział NFZ. Może to uczynić uprawniony lub inna osoba w jego imieniu - osobiście lub drogą pocztową. Zlecenie ważne jest 90 dni od dnia wystawienia (termin ten nie biegnie w czasie oczekiwania w kolejce na potwierdzenie zlecenia). Po uzyskaniu potwierdzenia realizujemy zlecenie bezpośrednio u wybranego świadczeniodawcy, np. w sklepie ortopedycznym. Szczegółowo opisane to zostało na stronach: www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/17654 pomocspoleczna.ngo.pl/x/24041;jsessionid=B77F47A707FADD0E8E23634BF5E9816B Odpowiedz Link Zgłoś
viva13 Re: chodzik dla osoby po udarze 05.07.07, 12:41 Bardzo dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
moem Re: chodzik dla osoby po udarze 08.07.07, 18:31 Mam żonę po bardzo ciężkim udarze, potem był jeszcze wylew. Mam też nowy chodzik - nie będzie nam już potrzebny. Mogę go przekazać , ale ....niestety nie za friko, tylko za ... tabliczke czkolady :))) Żona po udarze zmieniła trochę przyzwyczajenia i teraz uwielbia czekoladę... Jesli jeszcze aktualne - czekam na info. Odpowiedz Link Zgłoś