zuzia20053 11.01.09, 13:37 Nigdy nie byłam z dzieckiem na turnusie -od czego zacząć?Jak to załatwić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_oliwki1 Re: Jak to załatwić 11.01.09, 18:29 idz do oddziału pfron i wez wniosek potem szybko dzwon i znajdz wolny termin na ten rok ( nie bedzie łatwo) z wnioskiem idz do lekarza pierwszego kontaktu i czesc tez sama wypisz oddaj wniosek do PFRON czekaj na decyzje. znajac zycie w tym roku bedzie to około 1300 dla opiekuna i dziecka . reszte doplacasz ty . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia20053 Re: Jak to załatwić 12.01.09, 11:55 Bardzo Ci dziękuję -jeszcze dziś zacznę działać w tej kwestii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Jak to załatwić 13.01.09, 09:49 Jedno zastrzeżenie, nie do oddziału PFRON a zazwyczaj do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie (środki przekazywane przez PFRON trafiają do powiatu a ten kieruje je do odpowiedniej jednostki na swoim terenie zazwyczaj jest to PCPR, ale bywa i Ośrodek Pomocy Społecznej) Polecam link (uwaga informacje dla Warszawy) www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/1829 www.scon.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=35 Odpowiedz Link Zgłoś
maka2003 Re: Jak to załatwić 13.01.09, 10:39 ja zaczęłabym od znalezienia odpowiedniego turnusu, w wyborze najlepiej kierować sie opiniami rodziców dzieci - ale tylko dzieci z podobnymi dysfunkcjami co Twoje dziecko. Ja byłam na 1 zupełnie nietrafionym jeżeli chodzi o moja córkę - inni rodzice byli bardzo zadowoleni. Niestety, dla dzieciaków z niepełnosprawnoścoa sprzężoną (widziałam stronke Twojej córci) bardzo polecane są : zabajka, zabajka 2, neuron, ja byłam zadowolona tez z turnusów organizowanych przez firmę Acentrum z warszawy lub fundacje Przyjaciel. Listy ośrodków dostepne w moim MOPS są niekompletne, raczej nic sie z nich nigdy nie dowiedziałam a i opisy są niekiedy bardzo mylące. (znalazłam turnus dla osób niedoeidzacych i niewidomych - zadzwoniłam licząc na terapie wzroku, a okazało się, że winda podaje komunikaty dżwiękowe o piętrach i oznakowania korytarzy i pokoi są w języku Breila ;) ) pozdrawiam, marta Odpowiedz Link Zgłoś