Dodaj do ulubionych

Młynek do odpadków

31.07.10, 20:38
Witam wszystkie WDPD,
Czeka mnie wymiana blatu kuchennego to i przy okazji chciałam
zakupic młynek do odpadów. Wiem, że temat młynka już się pojawiał na
forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na pytania, które mnie nurtują.
Mianowicie, czy do już zainstalowanego zlewu 2-komorowego firmy
Franke można zainstalować młynek do odpadków, czy średnica odpływu
ma tu znaczenie. Bo jeśli musiałabym wymieniac zlew, to nie będę się
bawić w zakup młynka. Czy polecacie młynki firmy Franke? Dziękuję za
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • misiowazona Re: Młynek do odpadków 31.07.10, 21:05
      Napisałabym maila do Franke, by mieć pewność.
    • budzik11 Re: Młynek do odpadków 01.08.10, 09:19
      Ja mam zlew Franke, wprawdzie jednokomorowy, ale nie było problemu z
      zamontowaniem młynka (mam Insinkerator, nie Franke). Mój mąż twierdzi, że Franke
      mają takie same (standaryzowane) odpływy, więc nie powinnaś mieć problemów z
      montażem.
      • lisdene Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 09:41
        Pozostaje jeszcze jeden najważniejszy problem - przekonać męża do
        zakupu młynka. Powiedział, że się kategorycznie nie zgadza na
        młynek, bo to zbędny wydatek i moje widzimisię!!!! I co zrobić w tej
        materii???
        • uma76 Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 10:28
          a mieszkasz w domu, czy bloku?
          mnie w bloku fachowiec stanowczo odradził sad a to było moje marzenie (niezłe,
          co? wink)
          • misiowazona Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 10:32
            Właśnie w domku to nie ma sensu, bo odpadki organiczne można z
            powodzeniem kompostować z pożytkiem dla ogródka i w ten sposób
            zmniejszyć ilość śmieci do wywożenia.
            • misself Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 11:50
              misiowazona napisała:

> Właśnie w domku to nie ma sensu, bo odpadki organiczne można z
              > powodzeniem kompostować z pożytkiem dla ogródka i w ten sposób
              > zmniejszyć ilość śmieci do wywożenia.

Albo mieć domową oczyszczalnię (i młynek) smile
              A w bloku nie ma sensu, bo to jest nielegalne i nieekologiczne...
              • uma76 Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 12:41
                o to to! Misself to zgrabnie ujęła wink

no i jeszcze w blokach coś tam z przekrojem rur jest-nie-takiego wink
                • misself Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 12:54
                  uma76 napisała:

> o to to! Misself to zgrabnie ujęła wink

Dzięki big_grin

> no i jeszcze w blokach coś tam z przekrojem rur jest-nie-takiego wink

M.in. ze względu na rury to jest nielegalne... Po prostu domowa oczyszczalnia
                  sobie radzi z takimi odpadkami, natomiast taka miejska najczęściej nie. I to się
                  długo nie zmieni.
                  Podstawę prawną podawałam niedawno -
                  [url=http://www.wsse.gda.pl/index.php?id=544&tx_ttnews[tt_news]=396&tx_ttnews[backPid]=398&cHash=0e080a9060]klik[/url].
                  • lisdene Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 16:57
                    Mieszkam w domku, domek jest podłączony do miejskiej oczyszczalni
                    ścieków. Nie chcę kompostować, bo się obawiam szczurów. Koleżanka
                    kóra kompostuje odpadki organiczne miała w kompostowniku szczurzą
                    rodzinkę, a ja tego bym nie chciała..... Pozostaje mi niestety kosz
                    na śmieci i wrzucanie tam odpadków.... Szkoda.
                    • misself Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 19:21
                      lisdene napisała:

> Mieszkam w domku, domek jest podłączony do miejskiej oczyszczalni
                      > ścieków.

No to zrób sobie domową oczyszczalnię smile

> Nie chcę kompostować, bo się obawiam szczurów.

o.O
                      Moi Rodzice mają kompost od 20 lat i nigdy w życiu nie było szczurów... Za to w
                      bloku po zmroku nigdy śmieci nie wyrzucam, bo szczurów od groma.

> Pozostaje mi niestety kosz na śmieci i wrzucanie tam odpadków...

Niezbyt opłacalne jak na mój gust - zajmują dużo miejsca i śmierdzą. Rozważ ten
                      kompost (możesz przecież zakopywać) albo oczyszczalnię.
                    • budzik11 Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 20:15
                      lisdene napisała:

> Mieszkam w domku, domek jest podłączony do miejskiej oczyszczalni
                      > ścieków.

Ja tez i mam mlynek.

Nie chcę kompostować, bo się obawiam szczurów. Koleżanka
                      > kóra kompostuje odpadki organiczne miała w kompostowniku szczurzą
                      > rodzinkę, a ja tego bym nie chciała.....

Ja przez pewien okres mialam okmpostownik i wprawdzie nie szczury, ale mysz -
                      owszem, mieszkaly w nim, zwlaszcza zima, bo bylo w nim cieplo. Latem za to,
                      kiedy maz polewal kopomostownik woda, wyplywaly myszki gora.
                      Myszy mi nie przeszkadzaly, do domu nie wchodzily, bardziej przeszkadzaly mi
                      muchy, osy i mrowki (zwlaszcza one!), ktore zlatywaly sie do odpadkow w domu,
                      mimo codziennego wynoszenia. Po zainstalowaniu mlynka skonczyla sie w domu
                      inwazja mrowek. Ja polecam.
                      > na śmieci i wrzucanie tam odpadków.... Szkoda.
                      • misself Re: Młynek do odpadków 03.08.10, 21:11
                        budzik11 napisała:
                        >
                        > Ja tez i mam mlynek.

A to nie Ty pisałaś, że masz przydomową oczyszczalnię?
                        Coś mi się musiało pomylić.

> Myszy mi nie przeszkadzaly, do domu nie wchodzily, bardziej przeszkadzaly mi
                        > muchy, osy i mrowki (zwlaszcza one!), ktore zlatywaly sie do odpadkow w domu,
                        > mimo codziennego wynoszenia.

Kosz na odpadki do kompostowania powinien być SZCZELNIE ZAMYKANY.
                        I problem owadów znika. Przy pryzmie kompostowej nie ma problemu ze szkodnikami.
              • loola_kr misself 04.08.10, 14:48
                nie wiem skąd masz informacje o nielegalności młynków, bo nie ma przepisów
                zabraniających instalowanie go.
                • misself Re: misself 04.08.10, 17:05
                  Podawałam źródło, ale skoro potrzebujesz cytatu...
                  Oto cytat: zabraniający UŻYWANIA młynków (możesz sobie instalować, ale pod
                  warunkiem, że nie podłączysz do kanalizacji).

Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Środowiska, stosowanie młynków koloidalnych
                  jest działaniem sprzecznym z obowiązującymi przepisami z zakresu ochrony
                  środowiska. Art. 40 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne
                  (Dz.U. z 2005 r. Nr 239, poz. 2019 z póź. zm.) zabrania wprowadzania do wód
                  odpadów, w rozumieniu ww. ustawy o odpadach oraz ciekłych odchodów zwierzęcych.

Ponadto zakaz wprowadzania odpadów do kanalizacji został wprowadzony przepisami
                  ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym
                  odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 858 z późn. zm.). Zgodnie z
                  art. 9 ust. 2 pkt 1 tej ustawy zabrania się wprowadzania do urządzeń
                  kanalizacyjnych odpadów stałych, które mogą powodować zmniejszenie
                  przepustowości przewodów kanalizacyjnych, a w szczególności żwiru, piasku,
                  popiołu, szkła, wytłoczyn, drożdży,, szczeciny, ścieków skór, tekstyliów,
                  włókien, nawet jeżeli znajdują się one w stanie rozdrobnionym.
                  • loola_kr Re: misself 04.08.10, 18:48
                    pierwsze dotyczy wód opadowych wiec to co innego, drugie nie dotyczy odpadków
                    biologicznych typu obierki w domu jednorodzinnym tylko przemysłowych.
                    • misself Re: misself 04.08.10, 19:19
                      loola_kr napisała:
                      > drugie nie dotyczy odpadków
                      > biologicznych typu obierki w domu jednorodzinnym tylko przemysłowych.

Nie wiem, dlaczego tak twierdzisz.
                      Z tej ustawy jak dla mnie wynika jasno, że nie można NIC wprowadzać, co
                      zmniejsza przepustowość kanalizacji - także obierków. Nie ma osobnego
                      prawodawstwa dla obierków z restauracji czy stołówki.
                      • loola_kr Re: misself 04.08.10, 21:07
                        żadnego z tych wymienionych rzeczy w ustawie nie można mielić w młynku
                        domowym,nie można tez mielić kości (z wyjątkiem kurzych ani materiałów itp).
                        Większość restauracji ma młynki montowane wg projektów technologów i odebrane
                        przez sanepid.
                        Zmielone obierki są w stanie bardziej płynnym niż twarda kupa wink
                        • misself Re: misself 04.08.10, 21:52
                          loola_kr napisała:
                          > Większość restauracji ma młynki montowane wg projektów technologów i odebrane
                          > przez sanepid.

Problem polega na tym, że wymagania Sanepidu w tej kwestii (i nie tylko w tej)
                          są sprzeczne z ustawodawstwem.

> Zmielone obierki są w stanie bardziej płynnym niż twarda kupa wink

Różnica jest taka, że filtry w oczyszczalniach są przystosowane do oczyszczania
                          z rozpuszczonej kupy, a nie do oczyszczania ze zmielonych obierków.
                          • lili-2008 Re: misself 05.08.10, 10:05
                            Miss, filtry rzadko się spotyka na oczyszczalniachwink
                            Ścieki komunalne najpierw się cedzi za pomocą kraty lub sita, później można
                            spotkać piaskownik/tłuszczownik albo jedno i drugie, w zależności, jaki jest
                            rodzaj kanalizacji w mieście (rozdzielcza, czy ogólnospławna) oraz jak dużo w
                            ściekach znajduje się tłuszczy.
                            Następnie ścieki oczyszczane są biologicznie. Na ogół jest to osad czynny albo
                            złoża biologiczne, ale jest też dużo nowoczesnych metod oczyszczania
                            biologicznego. I to właśnie tam te wszystkie zanieczyszczenia są usuwane. Zwykła
                            kupa to naprawdę dla oczyszczalni nic wielkiego. Śmiem twierdzić, że
                            zanieczyszczenia pochodzące z młynków w zlewie zaburzają stosunek C:N. Dodatkowo
                            wzrasta BZT, ChZT i zawiesina ogólna, a oczyszczalnie ścieków projektowane są na
                            konkretne redukcje zanieczyszczeń (które wskaźniki: BZT, ChZT i zaw.og.
                            określają). Gdzieś wyczytałam, że w Niemczech stosowanie tych młynków jest
                            zabronione, a w Szwecji trzeba dostać zezwolenie i tylko w przypadku, gdy jest
                            pewne, że oczyszczalnia da sobie radę z tymi ściekami. Wyczytałam to na forum,
                            więc mogą to być nieprawdziwe informacje - dobrze by było, gdyby ktoś mógł
                            potwierdzić albo zaprzeczyć.

Przeczytałam też, że takie młynki są świetne dla polskich oczyszczalni ścieków,
                            bo bakterie w osadzie czynnym albo na złożu "głodują", bo ścieki są za bardzo
                            rozcieńczone. Bzdura, jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby oczyszczalnia miała
                            ścieki za mało zanieczyszczone. Na ogół oczyszczalnie są za bardzo obciążone.
                            Projektowane x lat temu mogą mieć problem z rosnącą ilością ścieków i różnych
                            zanieczyszczeń. I do tego nowoczesne technologie pozbywania się śmieci...
                            • misself Re: misself 05.08.10, 11:35
                              lili-2008 napisała:

> Miss, filtry rzadko się spotyka na oczyszczalniachwink

Ja laik jestem smile
                              Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie smile
        • loola_kr cena 04.08.10, 14:49
          te młynki o najmniejszej pojemności nie są drogie - ja płaciłam za franke 500 zł.
    • loola_kr Re: Młynek do odpadków 04.08.10, 14:38
      Ja mam zlew Franke i młynek Franke (ale młynek kupowałam później i upewniaąłm
      sie, ze do tego konkretnego nmodelu wybrany młynek bedzie pasował).
      Młynek to fantastyczne urządzenie, nie wyobrażam sobie już kuchni bez niego.
      moja koleżanka tez ma Franke i tez go uwielbia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka