Dodaj do ulubionych

zsiadłe mleko

23.03.11, 08:36
drogie WDPD,mam,oczywiście,problem
kupuję od pani,która ma krowę,mleko.zaczęłam brac w w wakacje-mleko stało na oknie i się zsiadało.dopóki paliliśmy w domu,mleko stawiałam na piecu i też ładnie się zsiadało.
a teraz mam problem-palic w piecu już nie będziemy,na oknie jeszcze za zimno.
macie jeszcze jakieś pomysły,co zrobic,żeby to mleko się zsiadło?inaczej go nie wykorzystam-tzn.do picia,bo musiałabym je przegotowac,a wtedy umrę z obrzydzenia(nienawidzę zapachu gotowanego mleka).
któraś ma pomysł?
mam tego mleka jakieś 6l/tydz
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 08:41
      normalnie- pozostaw na szafce w kuchni, powinno się zsiąść.
      • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 08:55
        za zimnosad
        latem na parapecie,owszem
        ale jak mam w domu 12-13 st,a taka mam temp.wiosną/jesienią,to się nie zsiada...
        podobno można do świeżego mleka dodac trochę już tego zsiadłego,ale czy to jest prawda?
        • momas Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 09:11
          oczywiscie - wprowadzasz kulture bakteryjna do swiezego mleka. Jezeli dodasz kulture jogurtową - otrzymasz jogurt i odpowiednio kefir smile
          czasami, jak sie nie ma odrobiny mleka zsiadlego - mozna dodac lyzke smietany.
          Jak postawisz na szafce kuchennej na gorze - bedzie cieplej.... cieplo ucieka do góry smile
          Moze dodatkowo owinac czyms pojemnik?
          • dz1dka Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 10:19
            U nas zsiada sie bez cudowania - stoi na blacie w kuchni, w kamionce i za 2 jest! Bez kultur
            • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 10:23
              momas-dzięki
              moge dodac zsiadłego kupnego?i owinę czymś,pewnie że tak
              dzięki
    • asdaa Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 17:11
      można zakwasić dodając łyżkę już zsiadłego mleka albo kwaśnej smietany i stawiając naczynie np na szafie (im wyżej tym cieplej).
      PS. jogurtu w ten sposób nie da się zrobić , potrzebne są bakterie jogurtowe i wyższa temperatura (w necie są przepisy)
      • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 18:00
        koleżanka jeszcze dzisiaj mi powiedziała,ze pamięta,że jej mama podgrzewała mleko na kuchence,długo,na małej temp.
        może to?
        • madzioreck Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 20:43
          Moja mama ogrzewała na gazie, jak chciała to mleko, już zsiadłe, przerobić na twaróg smile Po ogrzaniu na sitko, odcedzić serwatkę i twaróg gotowy smile
          • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 21:29
            ja już robię te serki od zeszłego lata-tylko latem było ciepło i zsiadało sie na parapecie.a potem palenie w piecu i tez się zsiadało.tylko teraz problem,bo za zimno
            dzięki za radę
    • budzik11 Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 19:38
      Zsiądzie się normalnie, tylko dłużej mu to zajmie. Zostaw jak zwykle i czekaj cierpliwie smile
      • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 20:00
        naprawdę?bo u mnie po 4 dniach stania nadal nic nie masad
        i ta moja pani powiedziała,ze wtedy już jest zepsute i ABSOLUTNIE nie wolno tego pic...
        • edziakrys Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 20:19
          Moja mama kobita ze wsi, mająca swego czasu i krowy radziła aby dodać szczyptę kwasku cytrynowego.
          • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 21:30
            dziękismile
        • budzik11 Re: zsiadłe mleko 23.03.11, 22:10
          mama.rozy napisała:

> naprawdę?bo u mnie po 4 dniach stania nadal nic nie masad
          > i ta moja pani powiedziała,ze wtedy już jest zepsute i ABSOLUTNIE nie wolno teg
          > o pic...

Mleko (ale takie prawdziwe, nie z kartonu) psuje się właśnie w ten sposób, że najpierw się kwasi a potem zsiada. Mleko UHT psując się robi się glutowate i gorzkie.
          Mówię to ja, wychowana na wsi, w rodzinie hodowców krów smile
          • mama.rozy Re: zsiadłe mleko 24.03.11, 08:30
            ok,dzięki
            mleko od krowy,nie ze sklepuwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka