Dodaj do ulubionych

dobry rower?

16.04.11, 12:49
Witam!
Może nie to forum, ale bardziej potrzeba porada zdroworozsądkowej osoby niz dzikiego entuzjasty rowerowego.

Szukam przyzwoitego roweru dla dziewczynki , 1sza komunia. Dziewczyna wysoka!!!
Juz ponad 1.50, poproszono nas o rower na osobe o wysokosci 1. 64. Czyli jak dla doroslego...

Wiemy, że na pewno nie górski, tylko jakis taki miejsko/trekkingowy, czy cos...

Maksymalnie prosty. Góra 3 przerzutki.

Czy możecie doradzić jakiś konkretny model który nie rozpadnie się po jednym sezonie, a my nie zbankrutujemy?
Help!

Wielkie dzieki!!

Obserwuj wątek
    • babus2 Re: dobry rower? 16.04.11, 14:25
      Witam

Córka od trzech lat jeździ na rowerze Mexller - polska firma, średnia półka cenowa.
      Rower górski - użytkowany bardzo intensywnie, serwisowany przez Małża w domu, powoli myślimy o wymianie. Rower wytrzymuje jazdę cały rok, ma za sobą 3 sezony maratonów rowerowych.

Pozdrawiam
    • niya Re: dobry rower? 16.04.11, 16:02
      Nie wiem w jakiej cenie planujecie kupic ten rower, ja mam firmy polskiej firmy Kross i naprawdę sobie chwalę mam model 7th avenue
      https://p.alejka.pl/i2/p_new/47/20/rower-kross-7th-avenue-2010_0_b.jpg
      jest duzy, wygodny, na dłuższe trasy jak znalazł. Kierownica super wyprofilowana. Ja 2 lata temu dałam za niego coś 1400 teraz widziałam poniżej tysiąca.
      A jeśli nie, to dla dziewczynki fajne rowery sa trekkingowe lub typowo miejskie smile teraz ramy są pięknie wyprofilowane aczkolwiek radziłabym się poradzic mamy dziewczynki jaki wygląd roweru bo teraz jest taki wybór ram, kierownic, że słowo "tylko nie górski" niewiele daje
      • niya no to zaszlałam ze zdjęciem :/ 16.04.11, 16:03

https://www.kross.pl/cache/133x86_transparent_ar_85_7fb01bd8faa55c46b8295dc509a2eabb.png
        • lola_kr Re: no to zaszlałam ze zdjęciem :/ 18.04.11, 14:34
          Bardzo ładny ten rower smile Zwróć uwagę na wagę roweru.
      • sylwiam_m Re: dobry rower? 18.04.11, 13:40
        Taki właśnie rower(nawet w tym kolorze)dostała moja córka na komunię i jest bardzo ok.Intensywnie używany,nic mu się nie dzieje i chyba pojeździ jeszcze dobrych kilka lat.Polecam.
    • hela6 Re: dobry rower? 16.04.11, 16:19
      Roweru Ci konkretnego nie polecę bo nie mam małego dziecka a i mieszkam praktycznie w górach więc prócz jednego turystycznego i jednej starej damki miejskiej to mam same górale.
      Ale poleciłabym Ci rozejrzeć się po Decathlonie.
      Wiem, wiem to market sportowy na którym każdy "szanujący się" sprzedawca psy wiesza ale jak się przyjrzeć...
      Rowery poza ramą którą każdy producent wymyśla swoją, składane są z podzespołów pochodzących z tych samych fabryk. tak więc przerzutki, hamulce, amortyzatory, obręcze, piasty, opony i całe to cholerstwo od jednego chińczyka pochodzi a reprezentuje dwie góra trzy marki.
      Rowery są składane dopiero w sklepach więc to różnica w rowerach jest tylko taka - kto firmuje ramę. A ramy mają w Decathlonie 5 lat gwarancji.
      W dodatku jeśli chodzi o rower często sprzedawcy wciskają rowery byle się dzieciak nań wcisnął i udało się ustawić odległość stosowną siodełka od pedału. A długość ramy to pies. Tymczasem rama ma swój rozmiar dostosowany do przedziału wzrostu rowerzysty i akurat decathlon ma to wyraźnie oznaczone.

Ale najważniejsza wyższością rowerów z tego sklepu nad innymi jest to że zdecydowałam się tam kupić ostatnio rower bo oszacowałam że w każdym innym sklepie za te same pieniądze dostała bym rower na tańszych komponentach. To mi się po prostu opłacało.
      No może nie do końca bo latorośl mi od razu to i owo podmieniła ;P

Krótko mówiąc dostałam tam całkiem przyzwoity towar jak na pieniądze które wydałam.
      Tyle ze bardzo taniego roweru to tam się nie kupi.

I żeby nie było to nie polecam w tym sklepie zakupu np. butów narciarskich i nart, ale rowery polecam.

• agpagp Re: dobry rower? 16.04.11, 17:18
      sama w tym roku będę kupowała rower dla córki ( podobny wzrost) i chyba rzucę się na naszego polskiego Krossa. Sama używam od nich roweru od 3 lat ( akurat górski) i jestem mega zadowolona a kosztował mnie 900 zł.Co ważne kupowałam w niewielkim sklepie z rowerami a sprzedawca zaraz mi dobrał rower do wzrostu , poustawiał wszystko itp itd.
      córce chciałabym kupić taki www.kross.pl/rower/122-VENA_3_Speed.html
      warto szukać modeli z poprzedniego roku - a jeżeli cena wydaje Ci się nadal za wysoka to nawet w marketach można znaleźć czasem coś dobrego.
      • hela6 Re: dobry rower? 16.04.11, 17:30
        Ja jeszcze przypomnę że kupując rower w małym sklepie warto się targować bo to jeden z produktów gdzie marża jest dość spora i jeśli sprzedawca nie spuści z ceny to dorzuci coś atrakcyjnego dla dziecka do tego rowerka albo wymieni np opony na lepsze.
        W dużych sklepach też niby można poprosić kierownika i spróbować ale tym to najczęściej lotto choć cuda się zdarzają.

A co do przerzutek w ilości trzech sztuk to marne szanse raczej. Tzw choinki są raczej standardowe i trze baby wyjątkowo nietypowy sprzęt żeby trafić coś takiego. Chyba najprędzej w starym miejskim rowerze przywiezionym z niemieckiego szrotu sad
        • agpagp Re: dobry rower? 16.04.11, 20:28
          hela dobrze piszesz smile ja dostałam 100 zł zniżki , zabezpieczenia i licznik smile
          • kotwbuciorach Re: dobry rower? 16.04.11, 23:16
            Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi!
            Eh, i pomysleć, że rowerowym szczytem moich marzeń były Wigry 3!

Ale Kross bardzo mi sie podoba!

Rozejrzymy sie!

• lilyane Re: dobry rower? 17.04.11, 23:42
              ja firmy nie polece,sama szukam sobie roweru i kompletnie jestem rozbita.Ceny powalaja z nog. wklejam ponizej link z aukcji allegro,ale nie o ten rower mi chodzi,tylko o to,ze jest tam podana tabelka przedstawiajaca stosunaek wzrostu do ramy roweru. Warto wiedziecsmile
              pozdrawiam
              • hela6 Re: dobry rower? 18.04.11, 10:13
                Tyle że te dane są odpowiednie tylko dla danego modelu ramy.
    • ksywa Re: dobry rower? 18.04.11, 11:53
      Gdyby była [dziewczynka] starsza to poleciłabym krossa Jantar S. Naprawde fajny rower i do wzrostu 165 idealnie dostosowany. Miejsko-spacerowy, damski. 3 przerzutki. Mocny. Ale że to jeszcze dziewczynka, to pewnie powinien być jednak bardziej sportowy w typie, ciekawy kolorystycznie. Tak czy inaczej, również polecam Krossa, duzy wybór i spora rozpiętość cenowa.
      • sarna73 Re: dobry rower? 18.04.11, 19:37
        także mogę polecić krossa
        • kotwbuciorach Re: dobry rower? 19.04.11, 17:15
          Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi!

• korusiar Re: dobry rower? 22.04.11, 19:26
      Mojej chrześnicy kupiliśmy (również na komunię) taki:
      www.kross.pl/rower/122-VENA_3_Speed.html
      Kolor jasnobłękitny.
      Czy to trafiony zakup? Zobaczymy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka