Dodaj do ulubionych

Maszynka do makaronu

16.08.11, 12:03
Trochę nam się już przejadły gotowe makarony, ale z wałkiem to ja się nie lubię i strzeliło mi do głowy, żeby kupić sobie takie cudo:
https://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/54/50/34/1754503499
Myślę o takiej z przystawką do pierożków ravioli- bardzo rzadko robię pierogi- dlatego właśnie, że nie chce mi się i nie mam czasu wałkować i kleić. Oczywiście wolałabym wydać na maszynkę kilkadziesiąt niż kilkaset zł. Widzę, że jest spory wybór różnych firm- Kinghoff, Bergner, jak sądzę po zdjęciach, nawet podróbki włoskiej Marcato (na oryginalną raczej na pewno się nie szarpnęsmile). Stąd moje pytanie- czy któraś WDPD ma taką maszynkę i jak się ona sprawuje w praktyce?
Obserwuj wątek
    • wajasa Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 12:45
      Ja mam maszynkę Bergner niestety kilka razy próbowałam zrobić makaron oraz pierożki z marnym i mozolnym skutkiem gdzie kończyłam ręcznie, maszynka leży w szafie bezużyteczna. Pierożki robię ręcznie znalazłam kiedyś świetny przepis na szybkie wyrobienie ciasta i świetnie się sklejają.
    • jagoda85 Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 12:46
      ivoncja napisała:

> Trochę nam się już przejadły gotowe makarony, ale z wałkiem to ja się nie lubię
      > i strzeliło mi do głowy, żeby kupić sobie takie cudo:
      > https://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/54/50/34/1754503499
      > Myślę o takiej z przystawką do pierożków ravioli- bardzo rzadko robię pierogi-
      > dlatego właśnie, że nie chce mi się i nie mam czasu wałkować i kleić. Oczywiści
      > e wolałabym wydać na maszynkę kilkadziesiąt niż kilkaset zł. Widzę, że jest spo
      > ry wybór różnych firm- Kinghoff, Bergner, jak sądzę po zdjęciach, nawet podróbk
      > i włoskiej Marcato (na oryginalną raczej na pewno się nie szarpnęsmile). Stąd moje
      > pytanie- czy któraś WDPD ma taką maszynkę i jak się ona sprawuje w praktyce?

Kupiłam oryginalną Marcato, zapłaciłam za nią 160 zł, po 4 latach maszynka jest do wyrzucenia. Teraz kupiłam za 60 zł w Kauflandzie, bo była na promocji. Dokładnie obejrzałam sobie te dwie maszynki i porównałam, moim zdaniem ktoś nieźle nabił mnie w butelkę, bo one niczym się nie różnią, poza oczywiście logo Marcato. Marcato chyba niestety już też produkuje w Chinach. Nową maszynką jeszcze nie robiłam makaronu. Ogólnie jestem z robienia makaronu maszynką zadowolona. Ja niestety mam problemy ze zdrowiem, i nie dam rady robić makaronu ręcznie. Makaron kupny jest ok. po warunkiem, że kupisz dobrej marki, ale ja tam wolę mój makaron.
      • ka_thy Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 12:49
        A co się stało z Marcato?
        • jagoda85 Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 12:56
          Materiał z którego została wykonana był marnej jakości, wałki wałkujące ciasto wytarły się, tak samo rączka do wałkowanie, jak teraz zobaczyłam to wytarły się "ząbki" "zachaczające" rączkę w środku. Myślę, że maszynka była Marcato, bo miała numer seryjny, pisało na nie made in Italy, na pudełku były wszelkie namiary na Marcato we Włoszech.
          • ivonn44 Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 14:23
            ja mam b. starą maszynkę wykonaną w jakimś chyba warsztacie rzemieślniczym służy po dziś dzień. Bardzo lubię makaron własnej roboty- jest duża różnica między kupnym a własnego wyrobu. Niestety nie robi się tego zbyt często...każdy jest zabiegany ale dziękuję bardzo za przypomnienie !
            Jeżeli macie przepis na dobre pierożki- pochwalcie się proszę.
            • jagoda85 Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 15:56
              Ja mam "akcję makaron" raz na 2 miesiące. Robię wtedy makaron wstążki, i cienki, suszę i wkładam do puszek. Zawsze mam pod ręką w razie potrzeby.
              • ivoncja Re: Maszynka do makaronu 16.08.11, 19:02
                O, i już wiem więcej. smile Czyli w takim razie "przystawkę pierożkową" sobie odpuszczę bez żalu, ale na samą maszynkę nadal mam chęć. smile
    • skwer_pracownia_architektury Re: Maszynka do makaronu 21.08.11, 13:40
      Ja mam taką maszynkę. Kupiona w latach 80-tych w Rosjibig_grin Ale daje radę, jeyny mankament to to, że nie można zmienić grubości makaronu. Robi tylko niteczki.
      • smutas13 Re: Maszynka do makaronu 08.10.11, 13:37
        skwer_pracownia_architektury napisała:

> Ja mam taką maszynkę. Kupiona w latach 80-tych w Rosjibig_grin Ale daje radę, jeyny m
        > ankament to to, że nie można zmienić grubości makaronu. Robi tylko niteczki.
        big_grin Też mam taką maszynkę. Leży w czeluściach szuflady, używana "od wielkiego dzwonu".
        Ale czytając wątek, nabrałam ochoty na domowy makaron smile

Jeśli teraz, miałabym kupić maszynkę (raczej maszynę) do makaronu, to tylko taką,
        która potrafi zagniatać ciasto, wałkować i kroić smile
      • jagoda85 Re: Maszynka do makaronu 08.10.11, 16:44
        Też taką miałam ale się pozbyłam, bo w niej nie rozwałkujesz ciasta na makaron.
        • bajmil Re: Maszynka do makaronu 12.10.11, 12:24
          To prawda, że nie wszystkie maszynki wałkują ciasto, ale ta na fotografii ma taką funkcję.
          Moja mama często robi domowy makaron. Najpierw krótko zagniata ciasto, potem kilkakrotnie przepuszcza je przez wałkowanie na największej grubości - zamiast dokładnego wyrabiania, a potem używa maszynki zgodnie z instrukcją.
          Ja makaronu nie robię, ale co roku przy wałkowaniu ciasta na faworki zastanawiam się nad kupnem takiej maszynki
          • cywia5 Re: Maszynka do makaronu 19.10.11, 15:15
            Jeśli ktoś z Warszawy jest zainteresowany nieodpłatnym przygarnięciem maszynki do makaronu Atlas 150 f-my Marcato, model Deluxe to chętnie ją przekażę. Jest to maszynka, sądząc z kodu wybitego na nóżkach z 10.1989 wyprodukowana we Włoszech ( w tych latach na 100% bez udziału chińczyków ). Ponadto mam do niej, poza tym który jest w zestawie, jeszcze dwa dodatkowe wymienne krajacze 1 mm i 3 mm, w sumie są cztery możliwości krojenia. Mimo że jest dość leciwa to użyta tylko parokrotnie. Zestaw jest dość ciężki, jeśli się komuś przyda to proszę o info.
            • tojaezs Re: Maszynka do makaronu 19.10.11, 22:37
              W Warszawie, na Bielanach, mieszka moja siostrzenica. Chętnie, za jej pośrednictwem, przygarnęłabym maszynkę. Proszę o kontakt esob1@wp.pl.
            • tojaezs Re: Maszynka do makaronu 23.10.11, 23:08
              Dziękuję, maszynka "przygarnięta". Za kilka tygodni przekaże mi ją siostrzenica. Mam nadzieję, że się na niej (maszynce) nie zawiodę i częściej w domu będzie domowy makaron.
    • panibalbina Re: Maszynka do makaronu - kinghoff 07.10.11, 23:08
      kup kinghoffa BARDZO tanie:
      www.kinghoff.sklepna5.pl

cena ok 50zł
      • tojaezs Re: Maszynka do makaronu - kinghoff 12.10.11, 23:41
        A jak ma się jakość do tej, rzeczywiście niskiej, ceny?
    • pitahaya1 Re: Maszynka do makaronu 19.10.11, 16:13
      Ja mam włoską maszynkę od ponad 30 lat. Świetnie zbiera kurz. Czasem wyjmuję ją do wałkowania ciasta na pierogi, bardzo "czasem".
      Sama maszynka nie do zniszczenia, nawet śladu uszkodzenia nie masmile
      Aha, za dawnych czasów sporo się na niej robiło, teraz się nie chce/nie opłaca/wolimy poczytać ew. poleżeć do góry uszami.
      • alex_k Re: Maszynka do makaronu 20.10.11, 09:05
        Ja też mam taką! smile Orginalna, włoska, tylko trochę młodsza, bo ma jakieś 20 lat, ale też pięęęknie zbiera kurz wink
        Próbowałam podobnie jak ty używać do wałkowania ciasta na pierogi, ale za dużo z tym zachodu i mycia. Znacznie lepiej do wałkowania działa mąż ;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka