Dodaj do ulubionych

Humanizm realny

12.07.15, 13:55
Wbrew rozmaitym fanatykom nacjonalistycznym, religijnym i plemiennym jestem za humanizmem stawiającym człowieka ponadnarodowego i ponadreligijnego jako dobro najwyższe. Przy tym: bez idealizowania. Widzieć jego dwoistą naturę - z tym , że nie dobro i zło. Raczej - drapieżność i spolegliwość, bez wartościowania etycznego. Ponieważ obie tendencje, czy też strony ludzkiej Natury mają i dobre i złe aspekty. Chrześcijaństwo i inne religie uniwersalne uwzględniają oba aspekty, dlatego też są pełne sprzeczności a przy tym przejawiają tendencje do integryzmu, czyli odgradzania i wrogości wobec inaczej myślących, a w końcu do agresji i fanatyzmu.
Humanizm widząc tę dwoistość ludzkiej natury by nas przed tym mógł uchronić.
Obserwuj wątek
    • ilnyckyj Re: Humanizm realny 14.07.15, 22:53
      Myślę, że to co nazywamy naturą człowieka, jest bardziej bogate i ma więcej niż tylko dwie strony. Przy czym generalnie się zgadzam, że nie ma tzw. Zła immanentnego są natomiast pewne elementy w ludzkiej naturze, które mogą skłaniać do złych uczynków.
      • ilnyckyj Re: Humanizm realny dc. 17.07.15, 22:05
        Ten podział na instynkt drapieżcy i instynkt stada wywiedzione jeszcze ze świata zwierzęcego, oba zakorzenione w ludzkiej psychice pozwalają wytłumaczyć sprzeczności ludzkiej natury - poza dobrem i złem. Ponieważ oba te instyknty prowadzą zarówno do dobra jak i zła.
        To wszystko pozwala uniknąć uproszczeń manicheizmu, a jednocześni pozwala go zrozumieć.
        • basilisque Re: Humanizm realny dc. 20.07.15, 23:04
          A czy są drapieżne (mięsożerne) małpy?
          • dziwny_ten_swiat Re: Humanizm realny dc. 26.07.15, 22:31
            Poprzednicy człowieka polowali więc jedli mięso.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka