madohora Re: Popielec 06.02.21, 00:40 Pochyl się przede mną czołem I posyp głowę popiołem Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 28.02.21, 13:51 W dzień Popielca karczmarze nad drzwiami wejściowymi wieszali przetak, z którego na gości sypał się popiół Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 28.02.21, 13:52 Według wiejskiego zwyczaju, wszelkie przedmioty naruszające powagę tego dnia takie jak instrumenty muzyczne, świecidełka, ozdoby miały być chowane Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 03.03.22, 17:08 ZJEDNOCZENI W MODLITWIE O POKÓJ - Gość - 03.03.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 05.05.22, 18:08 Popielec czyli śro d a popielcow a, p ierw szy dzień p o stu czterd ziesto d n io w ego (w ielkiego). W dniu tym kapłan posypuje głow y w iern y ch popiołem z g a łązek palm ow ych, w poprzednim roku p ośw ięconych, ab y im przypom nieć o śm ierci i pokucie za grzechy. Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 19.02.23, 15:50 prawdopodobnie wprowadził w 591 r. tradycję Środy Popielcowej ( in capite ieiunii ), która zapoczątkowała okres pokuty trwający około czterdziestu dni: Wielki Post, skrót od łacińskiego słowa quadragesima oznaczającego czterdzieści . Wielki Post rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy w Wielki Czwartek (Wielki Piątek i Wielka Sobota to post wielkanocny). Wielki Post rozpoczyna się w dniu „czystego poniedziałku” wśród prawosławnych i katolików obrządku bizantyjskiego (Kościoły wschodnie). „Czysty poniedziałek” przypada na czterdzieści dni przed Sobotą Łazarza, w wigilię Niedzieli Palmowej, czyli czterdzieści osiem dni przed Wielkanocą. Odpowiedz Link
madohora Re: Popielec 05.03.25, 17:36 JAKIE ZASADY OBOWIĄZUJĄ W WIELKIM POŚCIE - www europe1 - 05.03.2025 Odpowiedz Link