madohora Re: Piwo... 26.01.21, 00:57 Ja się w tym roku chwyciłam piwa. Ale skosztowałam tych tzw wynalazków czyli karmi mrożona kawa i bezalkoholowa żurawina z Lecha Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 10.04.21, 20:40 Pieśń o piwie z 1609 roku– Myć tu wina nie mamy, Wżdy sobie podpijamyI we błocie legamy. Dobre piwo Jako żywo. Na Biskupiu opawskie, Pod ratuszem wrocławskieI dwuraźne krakowskie. Dobre piwo Jako żywo. Nie jest nad wino droższe; Garniec po cztery grosze,D wuraźne nasze sporsze. Dobre piwoJ ako żywo Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 25.01.22, 23:47 Teraz niezłą mam zabawę Odkryłam Karmi - Mrożoną kawę Nie wiem jak się po tym czuję Ale to piwo - nie piwo mi smakuje Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 13.05.22, 16:30 LOTNY FESTIWAL PIWA W KATOWICACH - www.tarnogórski.info - 13.05.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 14.05.22, 19:47 LOTNY FESTIWAL PIWA W KATOWICACH - www.infokatowice.pl - 14.05.2022 Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 02.12.22, 10:01 !§mutno mi się dzisiaj czyni, W moich oczach mi się mieni, Gdy tego piwka skosztuję, Żałość w mem sert u to czuję. Zawsze mi to przypomina, Że w tern piwku jest ta wina, Że już wielu tu zginęli, Co to piwko ze mną pili. Piwko, piwko a nie woda, Człowiekowi to przygoda, Ściągnąć może o mój Boże, Któż mu potem w tern pomoże Piwko, piwko co ty czynisz? Mądrego szalonem mienisz. 3 do ziemi go naginasz, Że jest z niej mu przypominasz. Piwko, piwko co raz bardziej, W oczach się ćmi i też marzy. Już cię nawet i nie widzi, Jednak się tobą nie brzydzi. Piwko, piwko dla człowieka, Który ciebie nie ucieka. Wieleś już złego zrobiło, Męża z żoną pogorszyło. Piwko, piwko choć byś chciało, Mówić z nami jeszcze miało. My się już tobą brzydzimy, Bo trzeźwemi zostać chcemy. Piwko, piwko me kochanie, Cóż się’ teraz z tobą stanie. Gdy ja ciebie pić nie będę, I ciebie się już pozbędę. Piwko, piwko me kochanie, Za mnie dziesięciu dostanie. Ja się tracę to od Ciebie, Nie ujrzysz mnie już przy sobie. Piwko, piwko już odchodzę, Moje słowa Ci przywodzę. Z tobą się już rozestaję, Pewno słowo tobie daję. Piwko, piwko choć byś miało, I nà dobrze już skwaśniało, Już cię dziś pić nie będziemy, Bo do domu wędrujemy. Piwko, piwko smutno tobie, Leżeć w tem beczczanem grobie Wolałobyś u człowieka, Co cię kocha na cię czeka. Piwko, piwko już przestaję, Tobie odpoczynek daję. Tam w piwnicy w tem drzeweczku, Spoczywaj jako wyrobeczku. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 02.12.22, 10:06 pjuż bracia do piwa tuż Do piwka bawara, niech żyje ta wiara Że sok piwa — kto zażywa Ten niech żyje piwo pije. Nuż bracia nuż do piwka tuż Bo piwko dobry znak, Chód miewa gorzki smak, Jednak służy w głowie burzy, W oczach zaś dmi gasthaus się kpi. Nuż bracia nuż do piwka tuż Wypijmy to piwo bo kelner nalewa. Już sprycuje i rychtuje, Już przynosi pardon głosi. Nuż bracia nuż do piwka tuż Do soku z jarzyny ten sok to jedyny. Gdy się pije, to utyje człowiek każdy, Sok to ważny więc go pijmy. Nuż bracia nuż do piwka tuż, Bo piwko nie woda, wypijmy i zgoda, Aż się mieni w swej czerwieni. Piwko dobre aż się mieni w swej czerwieni. Nuż bracia nuż do piwka tuż, Bo nam się zepsuje czas nam ulatuje, Do wieczności i nas gości rozpędzuje, Ku domowi spoczynkowi. Nuż bracia nuż ku domu już Wszyscy się zbierajmy gasthaus zawołajmy Niech zrachuje i spisuje koniec temu, Dzisiaj szemu piciu temu. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 12.05.23, 10:18 LOTNY FESTIWAL PIWA W KATOWICACH - www.infokatowice.pl - 12.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 17.05.23, 16:19 FESTIWAL PIWA RZEMIEŚLNICZEGO W KATOWICACH - www.tarnogorkski.info - 17.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 18.05.23, 18:35 LOTNY FESTIWAL PIWA W KATOWICACH - www.infokatowice.pl - 18.05.2023 Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 04.01.24, 11:46 To świetny napój na brunch , który idealnie sprawdzi się także do oglądania porannego meczu ulubionej drużyny z college'u. Czerwone piwo jest również uważane za bardzo łatwą opcję „psiej sierści” na kaca. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 04.01.24, 11:50 Wybierz piwo: W przypadku efektu czerwonych oczu można użyć dowolnego piwa, chociaż najlepiej sprawdzą się jasne lagery . Nie ma potrzeby dolewania dobrego piwa do tego drinka, więc zachowaj IPA, stouty i piwa typu ale do samodzielnego picia. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 04.01.24, 11:51 Jeśli lubisz, dodaj do mieszanki odrobinę ostrego sosu, mielonego pieprzu lub szczyptę soli selerowej. Pamiętaj, aby pić powoli, wymieszać napój i nadać mu smak, zanim dodasz cokolwiek innego. Po jednym lub dwóch czerwonych piwach znajdziesz idealną kombinację odpowiadającą Twojemu osobistemu gustowi. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 28.02.24, 12:10 LODY Z PIWEM KORZENNYM 2 (12-uncjowe) butelki piwa korzennego lub innego napoju gazowanego według własnego wyboru 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 szklanki wody 1 szklanka gęstej śmietanki 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 litra lodów waniliowych Wiśnie Maraschino do dekoracji, opcjonalnie Wlać piwo korzenne do 2 dużych, wysokich szklanek. Włóż szklanki do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Uwalnia to trochę karbonatyzacji, dzięki czemu nie będzie nadmiernie musować po dodaniu lodów. Do małego rondelka dodaj cukier, cynamon i wodę. Gotuj, od czasu do czasu obracając patelnię, aż mieszanina zgęstnieje i stanie się syropowata, od 2 do 3 minut. Zdejmij z patelni z ognia i poczekaj, aż ostygnie, a następnie przygotuj bitą śmietanę. Do miski dodaj gęstą śmietanę i cukier puder i ubijaj mikserem ręcznym, aż powstanie miękka piana. Nie mieszaj zbyt długo, bo zamiast bitej śmietany otrzymasz masło. Do każdej szklanki dodaj dwie lub trzy gałki lodów. Na wierzch połóż bitą śmietanę i polej syropem cynamonowym. Dodaj wiśnię, jeśli używasz. Podawać natychmiast, ze słomką i długą łyżką. Odpowiedz Link
madohora Re: Piwo... 26.03.24, 20:49 SANGRIA Z TEQUILĄ 10 uncji malin, świeżych lub rozmrożonych, jeśli są zamrożone 1 ( 750 mililitrów) butelka białego wina, najlepiej białego hiszpańskiego, Sauvignon Blanc lub Pinot Gris 1 szklanka tequili , srebrna 1/2 szklanki potrójnej sekundy 1/4 szklanki świeżego soku z limonki 1/4 szklanki granulowanego cukru 2 (12-uncjowe) puszki piwa imbirowego 1 limonka , pokrojona w ćwiartki , do dekoracji Maliny włóż do małej miski i rozgnieć drewnianą łyżką lub ubijakiem. Do dużego szklanego dzbanka dodaj białe wino , tequilę, triple sec i sok z limonki. Dodajemy cukier i kontynuujemy mieszanie aż do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj zmiksowane maliny. Przykryj dzbanek folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc. Tuż przed podaniem dodaj piwo imbirowe i uzupełnij lodem. Przecedź sangrię do kieliszków do wina lub margarity. Dodaj kawałek limonki na brzeg każdej szklanki. Podawaj i ciesz się! Odpowiedz Link